Annonce
Debat

Klagenævn og lægerne: En lussing hjælper ikke på dialog

Mahican Gielen

Replik: Kære Inger Duus Nielsen. Hvor er det synd, at du vælger at svare med sådan en nedladende tilgang, som det var tilfældet i avisen Danmark forleden. Det hjælper ikke meget på dialogen, vi søger. Men det viser også på en glimrende måde, hvad der galt: Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) har manglende forståelse for lægernes arbejde, men endnu værre - mangler incitament til overhovedet at ville forstå os. Du har helt ret at nok de fleste læger ikke kender jeres arbejdsgang mht. klager - heldigvis! Fordi det betyder, at de ikke har haft noget med det at gøre, og sådan skal det helst være. Vi har som læger ingen pligt til at kende arbejdsgangen i STPS. Vi behandler vores patienter, sørger for, at vi er fagligt opdateret og gør vores arbejde, så godt vi kan. STPS har dog pligten til at kende lægernes arbejdsgang, da de dømmer over det. Og i sted for at vise en ægte interesse i det, får vi her igen en skriftlig lussing om, at vi ikke ved, hvad vi taler om.

Men fint - lad os for diskussionens skyld antage, at vi læger intet ved om, hvordan STPS behandler klager. Så har vi stadig det faktum, at styrelsen har politianmeldt 12 læger i et års tid. Det er vanvid ud fra enhver standard og nok til at sige, at der noget grusomt galt. Jeg kommer selv fra Holland, som har et velfungerende disciplærnævn kun for sundhedsfaget. En politianmeldelse i Holland (med tre gange så mange sundhedspersonale) ville være en stor nyhed, en sjælden sag, og sker måske en enkelt gang i løbet af mange år. Og sådan er det også i Tyskland. Og alle andre sammenlignelige vestlige lande. Danmark bør i mine øjne kigge på disse lande og indrette sit eget specialiserede disciplinærnævn med relevante personer, som ikke går rundt og kriminaliserer læger, der blot gør deres arbejde. Fordi hvis der ikke er noget galt hos STPS med alle deres politianmeldelser - så burde sundhedsministeren stærkt overveje en gennemgang af den danske lægelige uddannelse, for så er det noget godt galt der.

PS: Bemærk at jeg ikke engang har sagt noget om relevansen af din farmaceutbaggrund eller Anne Marie Vangsteds farmaceutbaggrund.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Uhyggen breder sig søndag

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Annonce