Annonce
Rejser

Faldulykke spolerede drømmeferie til 185.000 kroner: Ægtepars klage gav uenighed i rejsenævn

Ægteparret skulle blandt andet have været på Bali på rejsen, der blev spoleret af et uheld Foto: Nyoman Hendra Wibowo/Ritzau Scanpix
En rejse til næsten 185.000 kroner måtte afbrydes tidligt i forløbet. Heldigvis havde et ægtepar tegnet forsikring, men den dækkede kun de 100.000 kroner. Derfor krævede parret refundering af penge, som bureauet slap for at betale til underleverandører, eller som det fik tilbagebetalt.

En 107 dage lang rejse til næsten 185.000 kroner fik en trist afslutning, næsten inden et ægtepars tur til Singapore, Australien, New Zealand og Bali var begyndt. Allerede på dag 16 faldt kvinden og brækkede venstre skulder og højre arms albue, hvilket betød, at parret måtte rejse hjem 85 dage før planlagt.

Heldigvis havde parret tegnet en rejseforsikring, som dog kun dækkede op til 50.000 kroner pr. person. Derfor krævede de to rejsende, at bureauet, hvor turen var købt, tilbagebetalte de penge, som endnu ikke var betalt til underleverandører, og de penge, som var blevet tilbagebetalt på grund af aflysninger, for eksempel hoteller, leje af bil og lignende.

Det afviste bureauet dog med henvisning til sine generelle betingelser.

”Når der er tale om en pakkerejse, er det udelukkende muligt med (delvis) refundering af indbetalte beløb, såfremt rejsen afbestilles før pakkerejsens begyndelse,” skrev bureauet til klagernes advokat, som inden da havde bedt om at få en forklaring på, hvorfor klienterne ikke kunne få tilbagebetalt nogle af udgifterne, og hvad der i øvrigt var gjort for at afbestille hotelværelser, billeje m.v.

Annonce

Klager gik selv til underleverandører

Da rejsearrangøren ikke svarede på sidstnævnte, gik ægtemanden selv i gang med at kontakte underleverandørerne, hvoraf nogle svarede, at de havde tilbagebetalt efter gældende regler uden dog at oplyse konkrete beløb. Et hotel havde endnu ikke modtaget betaling fra den danske arrangør, mens flyselskabet oplyste, at billetterne til hjemrejsen fra Bali ikke kunne refunderes, da alle flybilletter var købt samlet, og rejsen jo var påbegyndt, inden uheldet skete.


Det forekommer derfor at være uden større problemer at få godtgjort betalinger ved afbestilling.

Klager i mail til bureau


Ægteparret havde også selv foretaget nogle reservationer, for eksempel overnatninger på campingpladser og diverse oplevelser, og dem havde manden i vid udstrækning fået refunderet - enkelte minus afbestillingsgebyr - skrev han til bureauet.

”Det forekommer derfor at være uden større problemer at få godtgjort betalinger ved afbestilling,” konkluderede han og skrev videre, at han finder det ”vildt uretfærdigt”, at arrangøren på den måde profiterer på konens uheld, specielt når aflysningerne foretages uger og måneder i forvejen.

Annonce

Bureau: En forsikringssag

Bureauet svarede, at hvis en rejsende bliver syg eller kommer til skade, så vedkommende ikke kan deltage i noget af arrangementet, er det den rejsendes egen rejseforsikring, der skal træde i kraft.

Tegning: Gert Ejton

Sagen gik videre til Pakkerejse-Ankenævnet, over for hvilket bureauet oplyste, at det havde modtaget 77.298 kroner i refusion fra underleverandører.

Men det er irrelevant, ”da kunden har indgået aftalen med os og ikke direkte med hoteller m.fl.”, skrev arrangøren og henviste til rejsebetingelserne, hvoraf det fremgår, at ”såfremt rejsen annulleres senere end 10 uger før afrejse, er hele rejsens pris tabt”.

Annonce

Uenighed i ankenævnet

I ankenævnet var der heller ikke enighed. Det består af fem medlemmer. To af dem repræsenterer rejsearrangørerne, to andre repræsenterer Forbrugerrådet Tænk, og endelig er der formanden, som er jurist og dommer.

De to medlemmer på rejsearrangørsiden mente, at der udelukkende var tale om en forsikringssag, da bureauet ikke kunne gøres ansvarlig for, at kvinden var kommet til skade.

Flertallet på tre mente, at bureauet har en ”tabsbegrænsningspligt”, og at det ville være passende at tilbagebetale 23.000 kroner. De tre lagde også vægt på, at arrangøren ikke udtrykkeligt har oplyst, hvilke økonomiske konsekvenser i forhold til det samlede indbetalte beløb en eventuel afbrydelse af rejsen ville have.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce