Annonce
Livsstil

Kjeld Bjerre: Kan du ikke lige ...

1: Vægmonteret tørrestativ - uanset det kunstneriske indtryk, er tegningen en god støttepædagog.

Hvis man ikke synes, at en krog på væggen er godt nok.

Det var en bestillingsopgave. Lediggang påstås jo at være roden til alt ondt, hvilket jeg ikke er helt enig i - men bare for at være helt sikker foreslog Fruen, at jeg straks opfyldte et længe næret ønske: En ny indretning til håndklæderne på vores badeværelse.

Hun havde ganske vist selv købt den rædsel, som vi havde i forvejen - et kunstigt patineret bræt med tre "håndsmede" kroge - af den slags, som falbydes alle vegne, hvor turister færdes i gåsegang for at finde ét eller andet eksotisk, de kan købe med hjem som minde om endnu en ferie.

Og når man kommer hjem, bliver vi praktiske grise tvunget til at skrue lortet op på væggen - vi gør det villigt for husfredens skyld - og fordi nu har vi jo købt og betalt rædslen.

Men hvorfor slæber vi den slags med hjem, og hvorfor protesterer jeg ikke i nuet i stedet for for at brokke mig bagefter? Fordi tanken jo er god - sådan noget med at tage et minde om det fremmede med hjem. Problemet er bare, at det, der er smukt og oplagt under sydlige himmelstrøg, virker helt åndsvagt og malplaceret på væggen herhjemme - og efterhånden ved vi det, for vi har prøvet det hundrede gange før: Græsk vin smager specielt, men herligt, når man sidder på en græsk cafe, men det smager helt specielt rædselsfuldt, når vi sidder hjemme i haven - sådan er det bare!

Annonce
2: Man finder lidt træ frem af gemmerne og saver/høvler det til passende dimensioner - og ?

Ikke tænke - bare gøre

Nå, men jeg blev altså pålagt under frivillig tvang at lave en løsning på problemet "ophængning af håndklæder, så de tørrer bedre, når vi har været i bad". Og så skulle det selvfølgelig være Danish design, når det er bedst.

Som belønning kunne jeg så få lov til at fjerne den eksotiske grimrian - jeg vil tro, at den lige nu er til salg for 20 kroner i den lokale afdeling af Hjælp Afrika ...

- Det skal være sådan noget med nogle stænger, som håndklæderne kan hænges over - enkeltvis, så de tørrer bedre, fordi der kommer luft ind imellem - fordi de ikke rører ved hinanden - forstår du det?

Det forstod jeg godt, og Fruen forlod værkstedet med et underligt tilfreds smil - vist nok fordi det var lykkedes på én gang at gøre en ende på min lediggang OG få udstukket tilpas stramme retningslinjer for løsningen af den pålagte opgave: Ikke tænke, ikke få gode ideer - bare gøre det!

Men jeg gad altså ikke at lave et kedeligt stativ af kosteskafter - eller hvad det var, hun havde i tankerne. På den anden side var det ikke sådan, at jeg ligefrem spruttede af gode alternative og originale ideer, så jeg tog en runde på YouTube - jeg prøvede med "towel hanger", men det gav ikke rigtigt noget brugbart, og så skrev jeg "towel rack", og heller ikke her var der gevinst. Og sådan er det jo med nettet: Masser af kedelige ideer og nogle få gode, men ingen af dem sidder lige i øjet.

3: ? så skal der bores huller - præcist, så du bruger søjlebor og fast opstilling. Og hvis du ?

Uden knaster

Men så gjorde jeg det, som nettet faktisk er godt til - jeg stjal lidt her og der og rørte ideerne sammen til noget, som passede mig - og som passede til mine evner og de materialer, som jeg kunne finde rundt om i hjørnerne.

Jeg fandt et pænt og fejlfrit bræt af egetræ (2 x 13 x 45 cm), en længde 25 x 50 fineste spejlskåret fyrretræ, et stykke 40 mm tykt krydsfiner - og en stump 5 mm rustfrit rundstål.

Og så fandt jeg et stykke kridt og halede min fine tavle ned fra loftet, så jeg kunne tegne og fortælle for mig selv. Før i tiden lavede jeg alting lige ud af hovedet, men med alderen har jeg lært at sætte pris på en tegning at arbejde efter - det giver færre fejl, og så behøver man ikke at have så mange detaljer i sit gamle slidte hoved.

Og så gik det egentlig bare over stok og sten. Jeg høvlede og rettede mit fyrretræ til - man kan bruge flækket forskalling, men i dette tilfælde er det resterne af en hel pakke knastfri fyr, som jeg købte rasende billigt for længe siden.

4: ? måler rigtigt første gang, kan du nøjes med ét i hver pind! Nå, det er der ingen, der ser, når musikken spiller - så ?

Hårdt træ

Det fede er, at de 65 x 25 mm er spejlskåret - det vil sige, at årerne står vinkelret på fladen. Til gengæld er der marv i den ene side, men når jeg reducerer bredden til 50-55 mm, er resten aldeles fejlfrit.

På billederne kan du se, hvordan jeg savede pindene ud, så de kiler lidt - for at fremstå lettere. Hullet (5 mm) skal placeres meget præcist i midten, og det gøres bedst på en søjleboremaskine. Og det samme gælder i øvrigt de klodser af krydsfiner, som udgør "mellemrummene": Hullerne skal være helt vinkelrette og placeres med akkuratesse - lav en fast opstilling!

Fejlfri krydsfiner på 40 mm er usædvanligt - og gak-i-låget dyrt. Men ligesom de øvrige materialer er det en rest, som jeg er kommet billigt til. Og der er ingen teknisk begrundelse for, at du ikke lige så godt kan bruge alt muligt andet - omend jeg synes, at det gerne må være hårdttræ: Hullet skal fungere som en slags hængsel, og det harmonerer ikke så godt med blødt træ som fyr eller gran.

5: ? putter vi akslen igennem alle hullerne - den yderste klods i hver side skal ikke bores helt igennem - og ...

Præcision, tak

Armene - eller hvad man nu skal kalde de pinde, som skal ende med at kunne vippe fra lodret til vandret - skal helst bevæge sig let, men også præcist. Det kræver dels, at hullerne til akslen er boret absolut præcist - som sagt - og dels, at hele herligheden skrues sammen med stor nøjagtighed. Og det er ikke helt let. Der er jo noget med 12-16 pinde og klodser at holde styr på, og man skal ikke ryste ret meget på hånden, før det hele kommer ud af kurs.

Men for det første kan man samle alle delene på akslen - så er der da en lille smule styr på puslespillet. Og for det andet kan du (som vist på foto) lægge monstrumet ud over en bordkant og med armene udfoldet, medens du styrer bagpladen på plads - fordi: Uanset hvor præcist du har lavet det hele, vil der med garanti være en lille skævhed eller to, og de vil vise sig i al sin forstærkede gru på den måde, at armene ikke vil stritte akkurat vinkelret ud fra væggen - nogle vil være lidt for høje, medens andre vil være lidt for lave.

6: ? så kan vi forsigtigt lægge hele puslespillet op på bagstykket - men ?

Malerens tape

Denne svaghed skyldes selve mekanismen - det hak, som låser den enkelte arm i vandret position. Hvis dette hak er en halv millimeter ude af kurs, vil armen måske hænge en hel centimeter for lavt - og det ser åndssvagt ud.

Det er derfor, at hele "apparatet" skal presses godt sammen, medens du borer for og sætter skruerne i - det er en af de situationer, hvor man har brug for fire-fem hænder, og jeg klarede det altså ved den lidt akavede placering på bordkanten.

Hvis der alligevel er en af armene, som ender med at hænge lidt lavt, kan den justeres op ved at sætte en-to-tre små stykker tape i klemme. I game dage var det malerens kit, som skulle dække snedkerens skidt - i dette tilfælde kan vi nøjes med en stump af hans malertape ...

7: ? det skal vendes rundt på hovedet og lægges ud over kanten - og presses sammen om bordkanten ?
8: ? medens du borer for og sætter skruerne i med den 3. og 4. hånd - hov ?
9: ? det ligner jo et nyt sæt fodpedaler til orglet henne i kirken, men ?
10: ? kan alternativt også bruges til håndklæder? Fruen melder, at det var lige DET, hun havde tænkt!
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce