Annonce
forside

Kirstens mening

læserne reagerer

Kirsten Albjerg, Lejbøllevej 19, Tranekær, skriver:

Dav Marianne og din mening.

Det er tit sjovt at læse dine små artikler i Øboen. Du skriver helt godt, selvom indholdet oftest er lidt ligegyldigt.

Brug dit talent til noget bedre. Din artikel fra 12/2 om kon- og non-firmation kræver et lille modspark.

Jeg synes ikke, der er noget som helst forkert i at holde en ungdomsfest for et ungt menneske, som har valgt religion fra. Det er en anledning til at samle familie og venner og fejre den unges indtræden i de voksnes rækker. Det er jo ikke som i gamle dage, hvor det unge menneske skulle ud og tjene, når skoleåret var slut og dermed være voksen. I dag er de heldigvis hjemmeboende skolebørn længe endnu. Der er gået en religiøs bølge over verden. Flere i form af barnedåber, konfirmationer og bryllupper. Som du skriver, bliver en del unge konfirmeret blot for fest og gavers skyld. Dyre gaver eller penge. Er man i stand til i en alder af ca. 14 år at vælge at tro? Ja, så er konfirmation da helt fint.

Min lille niece valgte at holde ungdomsfest for familie og venner. Hun fik da lidt gaver, taler og sange. Bedste optræden den aften var, da hun selv stillede sig op på en stol og dansede Oliva Newton til den der musik for fuld udblæsning. Tror nok, hun inden da havde siddet inde på værelset med veninderne og fået et lille glas. Sikke et mod.

Jeg mindedes min egen konfirmation som rødmende barn i en billig Dalle-Valle kjole (siden farvet blå til sommerbrug). Jeg blev konfirmeret, for det var bare en norm dengang. Gik til de der præstetimer og tvungen gudstjeneste om søndagen. En stor del af det pjækkede jeg fra. Vi skulle lære fadervor, trosbekendelse og salmevers udenad. Kan det end ikke i dag. Jeg nægtede at lære det, og hvad man ikke vil lære, kan man ikke lære. Jeg syntes og synes, det er noget vrøvl.

Mine søskende slap for alt det der. Da var konfirmationer ved at være umoderne. Min bror valgte, at familien skrabede penge sammen til en lille sejljolle. Den fik et fint skilt med hans navn på, og var i mange år til stor gavn og glæde for os alle i familien i Svendborgsund.

Lidt mere om konfirmationer før hen. Min mand (vi er rådhus-gifte) havde i 1946 14 års fødselsdag få dage før, han skulle konfirmeres. I fødselsdagsgave fik han af sin far en pakke10 stk. cigaretter. Om aftenen tændte han glad en cigaret. "Hva' fa'en knægt, ryger du?" sagde hans far og gav ham en på kassen. Det måtte han først efter søndagens konfirmation. Han havde nu smug-røget, siden han var 7-8 år.

Min konfirmation var vist i 1963 . Da skulle vi også have 2. dags-tøj efter tidens mode. Lidt komisk at møde op i skolen om mandagen, hvor flere af os piger pludselig havde fået en flot strittende barm. Det hørte sig til, at man fik sin første BH i den anledning, hvadenten man havde noget at putte i den eller ej. Så, det var bøjler og skumgummi og lyserøde blomster. Den BH røg ret hurtigt væk i mit tilfælde, det var sgu da pinligt, da den første kæreste ville røre ved de bryster og kun nappede i skumgummi. Så kom heldigvis smid-BH-perioden. Den har jeg holdt mig til siden.

Det er åbenbart blevet moderne at være troende. I nogle tilfælde i alt for ekstrem grad. Her i landet er så kristendommen mest udbredt. Jeg håber bare ikke, at vi når til amerikansk-bibel-bælte tilstande. Det ville da være synd for de unge, ikke at kunne få lov til at more sig og eksperimentere, når hormonerne svinger.

Må jeres guder være med jer, bare I dyrker dem i fredelighed og lader være med at genere andres guder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce