Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kirkerne åbner efter opmåling: - Måske må vi afvise nogen

Sognepræst i Ringe Kirke Karen Blauenfeldt Dam og menighedsrådsformand Ove Nielsen måler kirken op inden første gudstjeneste. Foto: Signe Andersen
Der er målt ud og sprittet af, når kirkeklokkerne kalder til første gudstjeneste efter genåbning Kristi himmelfartsdag.

Midtfyn: - Det var nemmere at lukke ned, end det er at åbne op, reflekterer sognepræst i Ringe Kirke Karen Blauenfeldt Dam, mens hun ruller målebåndet ind som en fiskesnøre.

For mens nedlukningen i store træk handlede om at aflyse, aflyse og aflyse, er forberedelserne og kravene til genåbningen af kirkerne mere omfattende.

Af de nye retningslinjer fra Kirkeministeriet, offentliggjort sent søndag aften den 17. maj, fremgår det blandt andet, at man kan overveje at bruge engangsservice under nadveren, og at der mindst bør være to meters afstand mellem deltagerne, hvis der skal synges i kirken. Hvis sang udelades, er en enkelt meters afstand tilstrækkeligt.

- Vi kan ikke forestille os en gudstjeneste uden at synge salmer sammen, så det har vi valgt at gøre. Det betyder selvfølgelig, at der ikke kan være så mange mennesker med til gudstjenesten, og at pigekoret er til stede i en lidt amputeret version, erkender Karen Dam og fortsætter:

- Altergangen bliver også en 'kontinuerlig altergang', hvor deltagerne går rundt ved alteret og selv tager brød og vin, der på forhånd er sat frem.

Annonce
I Skt. Mikaels Kirke i Sdr. Nærå tester provst og sognepræst Inge Dalsgaard afstanden mellem præst og kirkegænger sammen med kirkeassistent Marie Maegaard. Foto: Signe Andersen

Mulighed for ekstra gudstjenester

Også i Skt. Mikaels Kirke i Sdr. Nærå folder provst og sognepræst Inge Dalsgaard tommestokken ud. Hun og kirkeassistent Marie Maegaard har valgt at føje en ekstra stolerække til, så der i alt kan være 46 mennesker til gudstjeneste i kirken - med sang.

- Hvis det ikke er nok, har vi planlagt at holde en ekstra gudstjeneste. Men det er svært at langtidsplanlægge noget som helst i denne tid, fortæller Inge Dalsgaard.

Samme indstilling har sognepræst Karen Blauenfeldt Dam:

- Vi vil bruge denne uge til at vurdere, om der er behov for i fremtiden at afholde to gudstjenester pr. helligdag.

Sammen med Ove Nielsen, formand for Ringe Kirkes menighedsråd, har Karen Dam målt de store rum under hvælvingerne på kryds og tværs. Konklusion: Der er plads til 45 syngende kirkegængere i kirken Kristi himmelfartsdag. Normalt deltager 60-70 mennesker, når der er gudstjeneste i Ringe Kirke.

- Der er jo en risiko for, at der ikke er plads til alle, der gerne vil være med. Måske er vi nødt til at sige nej til nogen, og det er naturligvis hårdt. Sådan er det i denne tid, siger Ove Nielsen.

Gensyn med sognet

Selvom det bliver med god afstand, glæder Karen Dam sig til at se folk i kirken igen:

- Det bliver dejligt at være fælles i det samme rum - at mærke stemningen og synge sammen. Det har føltes tomt at være lukket ned.

Gennem de seneste måneder har Ringe Kirke tilbudt forskellige alternativer til de traditionelle gudstjenester, blandt andet via sociale medier, men det har været svært at nå kirkens kernebrugere:

- Mange af vores faste kirkegængere er ikke så digitale. Som præst har det været en udfordring at finde ud af, hvordan man kommer i kontakt med sit sogn, lyder det fra Karen Blauenfeldt Dam.

Den første gudstjeneste efter genåbningen i Ringe Kirke finder sted på Kristi himmelfartsdag kl. 10.00.

Antallet af medlemmer af folkekirken er stigende i Midtfyns Provsti, mens medlemstallet falder i Faaborg Provsti.
Sognepræst i Ringe Kirke Karen Blauenfeldt Dam måler kirken op inden første gudstjeneste. Foto: Signe Andersen
I Skt. Mikaels Kirke i Sdr. Nærå tester provst og sognepræst Inge Dalsgaard afstanden mellem præst og kirkegænger sammen med kirkeassistent Marie Maegaard. Foto: Signe Andersen
Kravet om en meters afstand gælder fra næsetip til næsetip. Foto: Signe Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce