Annonce
Indland

Kirkens Korshær: Hårdere straffe til tiggere er heksejagt

Det er dagen efter den store gadefest Distortion, hvor 80.000 mennesker festede igennem. Hele natten har flere hundrede renovationsarbejdere ryddet op, så københavnerne igen kunne vågne til en ren by. En udenlandsk hjemløs har fyldt sin klapvogn med tomme dåser og trækker afsted over Dronning Louises Bro.

14 dages fængsel for tiggeri forhindrer ikke, at udenlandske hjemløse rejser til Danmark, siger organisation.

Annonce

Udenlandske hjemløse og tiggere forsvinder ikke fra de københavnske gader, selv om politiet "går amok med straf og bøder".

Det siger Susannah Sønderlund, som er leder af Kompasset, der er Kirkens Korshærs rådgivningscenter for udenlandske hjemløse.

Reaktionen kommer, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved Folketingets afslutningsdebat onsdag aften gjorde det klart, at regeringen ønsker at dæmme op for det, som han kalder tilrejsende "romabander".

I stedet for syv dages betinget fængsel skal "utryghedsskabende tiggeri" udløse 14 dages ubetinget fængsel.

- Jeg er meget bekymret for, at det betyder en yderligere hetz og heksejagt på nogle meget udsatte mennesker i Københavns gader, siger Susannah Sønderlund.

- Det vil ikke løse et problem, for det kan stadig betale sig at være her. De kommer fra ekstrem fattigdom og skiftes til at sende familiemedlemmer afsted, siger hun.

Det er Kirkens Korshærs oplevelse, at mange af de udenlandske tiggere er borgere fra Rumænien og Bulgarien. Derfor kan de som EU-borgere opholde sig lovligt i Danmark.

Det er sjældent med målet om at slå sig ned, men derimod med ønsket om at tjene penge.

- Det er ikke ulovligt at være hjemløs i Danmark - selv om det er ved at blive det. Men det er ulovligt at gå efter en bestemt gruppe. Hvis jeg lagde mig ud med nogle veninder ved domkirken, tror jeg ikke, at de vil give mig en bøde og to ugers ubetinget fængsel.

Spørgsmål: Men vil det ikke være ønskværdigt at få de her menneske væk fra gaden?

- Ønskværdigt for hvem? For os, fordi vi ikke kan lide at se på fattigdom og udsatte mennesker?

Spørgsmål: Skal man så bare gøre ingenting?

- Vi skal forsøge at byde ind med et minimum af menneskerettigheder, så man har mulighed for at gå på toilet og sove sikkert, siger Susannah Sønderlund.

- Og så skal man sørge for at lave nogle langsigtede løsninger ved at støtte op om bedre muligheder i hjemlandet. Det er selvfølgelig på et højere og europæisk niveau.

Argumentet har ofte lydt, at bedre vilkår for udenlandske hjemløse vil få flere til at rejse ind over grænsen.

Det argument køber Susannah Sønderlund ikke.

- Folk kommer ikke på vores varmestuer for at drikke kaffe dag ud og dag ind uden at kunne få et arbejde og et sted at sove, siger hun.

Regeringen lægger også op til at udvide det zoneforbud, som siden 1. april har gjort det ulovligt at etablere eller opholde sig i lejre, som skaber utryghed i nærområdet.

Endelig skal myndighederne med en fast-track-ordning have mulighed for at undersøge, om en person har opholdsgrundlag i Danmark.

FAKTA: Romaer er spredt over hele Europa

Regeringen vil fordoble straffen for tiggeri, og samtidig skal straffen gøres ubetinget.

Det skal dæmme op for det, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder tilrejsende "romabander".

Læs her, hvem romaerne er:

* Roma er fællesbetegnelse for en række omrejsende sigøjnergrupper, der taler romani. Romaer har ikke et hjemland eller en religion. Deres sprog tales med mange forskellige dialekter, fordi de er spredt over hele Europa.

* Det antages, at romaerne oprindeligt stammer fra alle egne af Indien, men romaerne er stadig et folk med en meget uafdækket historie.

* I moderne tid bor de primært i Europa, særligt på Balkan og i Østeuropa med store befolkningsgrupper i Makedonien, Bulgarien, Rumænien og Ungarn. Romaerne er historisk blevet udsat for diskrimination i de lande, hvor de har været bosat.

* Det er svært at udpege kulturelle træk ved romaer. Traditioner og normer adskiller sig fra gruppe til gruppe og fra person til person. Flertallet af romaer praktiserer kristendom. Andre romaer er hedninge, hinduer eller muslimer.

* Traditionelle romaer sætter stor værdi i at udvide deres familie. Det er afgørende, at ugifte kvinder er jomfruer, når de bliver gift. Både mænd og kvinder bliver gift unge. Der har været kontroverser i flere lande, fordi romaerne har indgået børneægteskaber.

* Romaernes lov fastslår, at mandens familie skal betale en brudepris til brudens forældre, men kun traditionelle familier følger stadig denne regel. Efter et par har indgået ægteskab slutter kvinden sig til mandens familie.

Kilder: Den Store Danske, Britannica, Faktalink.

FAKTA: Sådan vil regeringen gribe ind mod tiggeri

Regeringen vil stramme regler for tiggeri. Det skal nu forhandles med folketingets partier. Sådan ser regeringens udspil ud:

* Regeringen vil fordoble straffen for "utryghedsskabende tiggeri". I stedet for syv dages betinget fængsel udløser tiggeri 14 dages ubetinget fængsel. Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i afslutningsdebatten.

* Regeringen har bedt Folketinget om ekstraordinært at kunne fremsætte lovforslaget til førstebehandling fredag 2. juni. Så kan Folketinget vedtage lovforslaget, når finansloven førstebehandles i september.

* Dansk Folkeparti vil i stedet forlænge folketingsåret, så forslaget kan blive vedtaget inden sommerferien. Partiet vil kontakte Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), oplyser partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

* Regeringen vil lade politiet udstede zoneforbud i større geografiske områder. Det oplyste Justitsministeriet onsdag i en pressemeddelelse.

* Regeringen vil se på, om politiet kan give et zoneforbud første gang, udlændinge overtræder reglerne.

* Myndighederne skal undersøge, om man kan lave en fast-track-ordning. Så kan man hurtigt afprøve, om en person har opholdsgrundlag i Danmark.

* Politiet har ryddet over 25 roma lejre og rejst 84 sigtelser, siden Folketinget 1. april 2017 strammede reglerne. Nu kan politiet gribe ind mod romaer, som opretter ulovlige lejre og tigger.

* Københavns Politi ryddede forleden fire lejre i København. Det var i Lille Kongensgade, på Islands Brygge, Vesterbrogade og Nyropsgade.

* Ni personer fik hver en bøde på 1000 kroner for at bo i lejre, som ifølge politiet skaber utryghed. Én blev henvist til Udlændingestyrelsen med henblik på udvisning.

* 24. maj blev 27 personer anholdt ved politiets razzia mod syv lejre. Aktionen ramte lejre ved Dronning Louises Bro på Nørrebro og Vesterbrogade.

* I Trinitatis Kirke nær Rundetårn har personalet klaget over uhumske, sundhedsfarlige forhold med affald og afføring ved en lejr.

Kilder: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), Justitsministeriet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce