Annonce
Odense

Kinesisk dansetrup skulle optræde i Odense til april: Odeon aflyser i sidste sekund

Odeon sagde første ja - og siden nej til at huse en omstridt kinesisk dansetrup. Nu anklager folkene omkring dansetruppen det fynske koncerthus for at lægge under for pres fra Kina, der betragter dansetruppen som samfundsskadelig. Arkivfoto: Jens Wognsen
Den verdenskendte kinesiske dansetrup Shen Yun skulle efter planen optræde i Odense til april, men Odeon, som skulle være vært, har aflyst, fordi de havde glemt, at scenen var lejet ud til en konference. Det virker suspekt, hvis man spørger de danske arrangører.
Annonce

Denne artikel er mandag den 25. november blevet opdateret med kommentar fra Det Kongelige Teaters tidligere teaterchef Morten Hesseldahl.

Kontrakten lå klar til underskrivelse, og der var reserveret 50 hotelværelser til de verdensberømte kunstnerne i dansetruppen Shen Yun, da Odeon pludselig kom i tanker om, at der var booket en konference på netop den 2. og 3. april 2020, hvor gruppen ellers skulle optræde i Odeon.

Spørger man de danske arrangører for Shen Yun, virker sagen mildest talt speget. Den 9. oktober modtog en af de danske arrangører, Benny Brix, en skriftlig kontrakt, der var klar til underskrivning. Fyens Stiftstidende er i besiddelse af denne kontrakt. Den 14. oktober havde arrangørerne et møde med Odeon for at drøfte nogle detaljer, der primært handlede om forplejning.

- Danserne er elitesportsfolk, og de spiser ikke hvad som helst. De har egne kokke med, så der skulle vi have ændret noget i kontrakten omkring forplejning, siger Benny Brix.

Ved selvsamme møde blev det aftalt, at kontrakten skulle underskrives dagen efter.

Dansetruppen er på en verdensomspændende turné og skulle have været til Odense den 2. og 3. april. Foto: PR/Shen Yun
Annonce

Virker suspekt

Under et døgn efter modtog Benny Brix imidlertid en mail fra Odeons eventkoordinator. Heri fremgår det, at Odeons store sal desværre er lejet ud til en anden konference de pågældende dage, og at Odeons juridiske hænder derfor er bundet.

- Jeg synes, det virker meget, meget suspekt, fastslår Benny Brix.

Spørger man ham, er der tale om censur.

- Ytringsfriheden og den kunstneriske frihed er under pres i det øjeblik, at man ud fra økonomiske kalkulationer laver censur på en selvstændig kunstnergruppe, lyder det.

Han peger på, at der kan være tale om direkte pres fra den kinesiske ambassade, eller at der snarere er tale om at behage strategiske handelsinteresser mellem Danmark og Kina.

Hvad er det, der får dig til at tro, at der er noget fordækt i det her?

- Det er, at vi har arbejdet på det her i to år, og vi har været i løbende dialog og været meget specifikke på datoer. Vi låste datoerne den 2. og 3. april fast. Der er reserveret hotelværelser og det hele, og så pludselig kan det ikke lade sig gøre. Og så har de glemt en konference. Den tror jeg ikke på, siger Benny Brix.

Shen Yuns danske arrangører har forespurgt på muligheden for at optræde i Odense ved en anden lejlighed, og har fået svar fra Odeon om, at dansegruppen ikke bliver forskelsbehandlet. Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke konkrete datoer på, hvornår det kan lade sig gøre.

Annonce

Forbudt i Kina

Dansetruppen Shen Yun udspringer af Falun Gong-bevægelsen, som er forbudt i Kina og har været det siden 1999. Ifølge Kina er Falun Gong en samfundsnedbrydende kult, som spreder antikinesisk propaganda. Siden 2006, hvor gruppen fandt sammen i New York, har kinesiske diplomater i både Sverige, Tyskland, USA, Irland og New Zealand forsøgt at bremse gruppens forestillinger.

Truppen selv beskriver sine forestillinger som musikalsk og dansende rejse ind i Kinas 5.000 år gamle kulturhistorie. Benny Brix forklarer, at de fleste historier er gamle fortællinger, blandt andet historien om Mulan, der redder Kina ved at drage i krig forklædt som dreng. Der er dog også mere kritiske fortællinger om det moderne Kina.

Annonce

Svært at komme til Danmark

I april 2016 havde Shen Yun to forestillinger i Musikhuset i Aarhus. Inden de kinesiske dansere ramte de aarhusianske skrå brædder, sendte den kinesiske ambassade imidlertid et brev til musikhuset, hvor de på det kraftigste advarede musikhuset om at lade forestillingerne opføre.

”I bedes venligst fortælle sandheden frem for usandheder og holde jer væk fra Falun Gong-organisationens såkaldte Shen Yun, så ikke bliver vildledt og udnyttet af kulturen”, sluttede brevet til Musikhuset.

Det fik dog ikke ledelsen til at vakle, og forestillingerne blev gennemført med argumentet om, at forestillingernes kunstneriske indhold var højt nok til at lade dansetruppen leje scenen. Shen Yun optrådte igen i Musikhuset i Aarhus 2019.

I august 2017 var den gal igen, da Shen Yun fik afslag på at leje scener i Det Kongelige Teater. Der var mistanker om, at teatret var blevet presset af højere magter til at afslå den kinesiske dansetrup, men det afviste daværende kulturminister Mette Bock.

Og det samme gør Morten Hesseldahl, der var chef for Det Kongelige Teater, indtil han i foråret blev direktør på forlaget Gyldendal.

- Jeg kan mistænke de kinesiske myndigheder for hvad som helst. Men der var ingen som helst pression i forhold til at nægte Shen Yun at opføre hos os, siger Morten Hesseldahl til Fyens.dk.

Han forklarer, at der var to grund til, at Det Kongelig Teater ikke ville leje ud til Shen Yun. Afslaget var betinget i en kunstnerisk vurdering.

- Desuden ønskede vi ikke, at nationalscenen skulle ende som gidsel i et eller andet politisk spil.

Morten Hesseldahl tilføjer, at han foreslog Shen Yun andre scener, hvor de kunne forsøge at opføre deres forestilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce