Annonce
Dødsfald

Kinas tidligere premierminister Li Peng er død - 90 år

Den kinesiske politiker Li Peng er død, 90 år gammel. Her ses han under tale i den kinesiske Folkekongres i 2003. (Arkivfoto). Goh Chai Hin/Ritzau Scanpix

Den tidligere kinesiske premierminister Li Peng, der havde posten fra 1988 til 1998, døde mandag. Han blev 90 år gammel.

Det skriver nyhedsbureauet Xinhua ifølge AFP.

Li Peng blev medlem af det kinesiske kommunistparti i 1945 og blev i 1982 valgt ind i centralkomitéen, inden han efter flere forfremmelser blev premierminister.

Fra 1998 og fem år frem var han formand for Kinas Folkekongres, der er landets øverste organ og mødes en gang årligt.

Li Peng er husket for at have været premierminister under massakren på Tiananmen-pladsen - Den Himmelske Freds Plads - i Beijing 4. juni 1989.

Tusindvis af demonstranter var på gaden gennem foråret for 30 år siden. Li Peng valgte at indføre militær undtagelsestilstand 20. maj 1989, og det endte til sidst med, at militæret blev sat ind og skød med skarpt mod demonstranterne 4. juni.

Det er stadig uvist, hvor mange menneskeliv militærets indgriben kostede. Vurderingerne spænder fra nogle hundrede til tusinder af dræbte.

Selv om beslutningen om at sætte militæret ind var kollektiv, er Li Peng senere hen blev holdt ansvarlig for tabene.

Li Peng har flere gange forsvaret sig med, at det var nødvendigt at skride ind mod demonstranterne for at dæmpe den politiske uro.

- Uden disse forholdsregler ville Kina være endt i en værre situation end i det tidligere Sovjetunionen eller Østeuropa, udtalte han i 1994 ifølge AFP.

Siden Li Peng trak sig ud af politik for 16 år siden, har han sjældent vist sig offentligt.

Han mødte dog op, da Kinas hær, kendt som Folkets Befrielseshær, fyldte 80 år i 2007. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce