Annonce
Udland

Kina idømmer canadisk mand dødsstraf for narkosmugling

I denne retsbygning i den kinesiske by Dalian er canadiske Robert Lloyd Schellenberg mandag blevet idømt dødsstraf.

Mens forholdet mellem Canada og Kina er særdeles højspændt, har Kina idømt en canadier dødsstraf.

En canadisk mand er mandag blevet dømt til døden i Kina.

Der er tale om den 36-årige canadiske statsborger Robert Lloyd Schellenberg, der i november blev idømt 15 års fængsel for narkosmugling.

Hans straf er mandag blevet ændret til dødsstraf.

Dommen ventes at udløse yderligere spændinger mellem Canada og Kina.

De to lande har befundet sig i en hård strid, siden Canada i december anholdt en topchef fra den kinesiske telegigant Huawei, Meng Wanzhou.

Schellenberg blev pågrebet i 2014, inden han i november blev idømt 15 års fængsel. Han fik dommen for at have medvirket til at smugle 222 kilo metamfetamin ind i Australien skjult i et bildæk.

Ifølge den kinesiske anklagemyndighed var canadieren hovedmanden i en international gruppe, som stod bag smuglingen.

I december blev dommen appelleret, fordi anklagere mente, at den oprindelige fængselsdom ikke var hård nok.

Det var den appel, der mandag førte til dødsstraffen til Schellenberg.

Dommen faldt i Liaoning-provinsen i Kina. Schellenberg har mulighed for at anke dommen til provinsens højesteret inden for ti dage.

Canada anholdt 1. december Meng Wanzhou i en lufthavn i den canadiske by Vancouver på anmodning fra USA.

Siden da har Kina tilbageholdt tre canadiere.

Michael Kovrig, som er tidligere diplomat og rådgiver fra den internationale tænketank ICG, samt erhvervsmanden Michael Spavor er blevet anholdt for at have bragt Kinas sikkerhed i fare.

Derudover er canadiske Sarah McIver også blevet anholdt. Hun beskyldes for at have arbejdet illegalt i Kina.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce