Annonce
Udland

Kina går skarpt i rette med EU for støtte til Hongkong

Udviklingen i Hongkong er et internt anliggende for Kina, lyder det, efter at EU har kritiseret lovforslag.

Kina går skarpt i rette med EU for at have fremsat "uansvarlige bemærkninger" om Hongkong.

EU har kritiseret et stærkt omstridt lovforslag, der vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager i Hongkong til retsforfølgelse i selve Kina.

Hongkong har et delvist selvstyre, men Beijing synes i stigende grad at overtage styringen af området.

- Jeg har sagt mange gange, at sager vedrørende udviklingen i Hongkong udelukkende er et internt anliggende for Kina, siger talsmanden for Kinas udenrigsministerium, Geng Shuang.

- Intet land, ingen organisation og ingen person har ret til at blande sig, tilføjer den kinesiske talsmand på et pressemøde i Beijing.

- Kina udtrykker den stærkeste utilfredshed og beslutsomme modstand mod de uansvarlige og fejlagtige udtalelser, som EU har fremsat om det nye lovforslag, siger han videre.

Talsmanden siger, at EU bør se på lovforslaget objektivt og stoppe al indblanding i Kinas interne anliggender.

EU har opfordret Kina til at respektere, at befolkningen i Hongkong har fundamentale rettigheder - blandt andet retten til at mødes og udtrykke sine holdninger.

Samtidig gør EU det klart, at det deler mange af de bekymringer, som Hongkongs indbyggere giver udtryk for.

EU fastslår, at det nye lovudspil har "potentielt vidtrækkende følger for Hongkong og dets indbyggere, for EU og udenlandske borgere - og for det internationale erhvervslivs tillid til Hongkong.

Lovforslaget har ført til voldsom uro i den kinesisk styrede storby. En ny massedemonstration i Hongkong er planlagt søndag.

Taiwans leder siger, at demonstrationerne i Hongkong i denne uge har vist, at rammen med "et land, to systemer" ikke fungerer.

Præsident Tsai Ing-wen, som talte til journalister ved et pressemøde torsdag, opfordrer Hongkongs politiske ledere til at lytte til befolkningen og ikke blot hurtigt vedtage den omstridte lov.

Hongkong, som er tidligere britisk kronkoloni, blev givet til Kina i et arrangement med "et land, to systemer", som indebærer delvist selvstyre og større frihedsrettigheder end i det kommunistiske Kina.

Kina ønsker også at få forene Taiwan med selve Kina under en lignende ramme.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce