Annonce
Danmark

Kimmie, Michael og John har langvarig hjernerystelse: Sådan kan hjernerystelse ramme

Tre mennesker med langvarig hjernerystelse. Tre forskellige forløb. Fotos: Lærke Bjørn Bang, Nils Mogensen Svalebøg, Colourbox

John Kulavig, Kimmie Holm og Michael Lund har alle langvarig hjernerystelse. Her fortæller de om deres forløb, jobsituation og tanker om fremtiden.

Brødtekst

Kimmie Ross Holm, 32 år, socialrådgiver, bor i Aarup.

Foto: Lærke Bjørn Bang

Faldt ned ad en trappe på sit arbejde i juli 2017.

Forsøgte at genoptage sit arbejde, men måtte sygemeldes på grund af omtågethed, smerter i nakken og føleforstyrrelser i den ene arm. Har været fuldtidssygemeldt siden september 2017.

- Jeg har oplevet, at fagfolkene i både sundhedssystemet og jobcentret gør deres bedste, men at de ikke rigtig ved, hvad de skal gøre med mig.

- Jeg ved ikke, hvordan min fremtidige jobsituation ser ud. Jeg kan ikke passe min profession, når jeg ikke kan læse i mere end 10 minutter ad gangen. Jeg har problemer med mine øjnes evne til at arbejde sammen og bliver svimmel bare af at arbejde i køkkenet, når der er skift fra komfur til skærebræt og så videre.

- Når jeg får travlt, blokerer min hjerne. Når min puls stiger ganske almindeligt, får jeg hovedpine og bliver skidt tilpas, så jeg må ikke motionere. Jeg må gerne gå en tur, men ikke i rask tempo.

- Min arbejdsskadesag er blevet afvist og er nu i Ankenævnet. Indtil den er afgjort, er jeg sikret sygedagpenge og er måske også derfor blevet forskånet for jobprøvning. Men jeg er bekymret for, hvad der sker i fremtiden.

Michael Lund, 42 år, elektriker, bor i Assens

Foto: Lærke Bjørn Bang

Slog sit hoved 9. januar 2018, da han gik ind i en betondrager på sin arbejdsplads.

Fik at vide af vagtlægen, at der ikke var grund til at tage på skadestuen og fik senere konstateret hjernerystelse hos sin læge, da han blev ved med at have det skidt.

Startede på arbejde igen efter to-tre uger. I starten med én arbejdstime dagligt. Er nu oppe at arbejde 25 timer om ugen, men må til gengæld hvile mindst 10 timer i døgnet, i weekenden mere.

Har konstant hovedpine samt nervesmerter og bekymrer sig for, hvad fremtiden bringer:

- Jeg bliver svimmel og kan ikke klatre på stiger, som man jo gør i mit fag. Min sagsbehandler har foreslået mig at skifte branche, men jeg ved ikke til hvad. Jeg kan ikke læse en bog, så på nuværende tidspunkt er det udelukket at tage en anden uddannelse.

- Jeg har gode erfaringer med jobcentret. Min sagsbehandler har faktisk skældt mig ud for at arbejde for meget.

- Der er ikke overensstemmelse mellem det, jeg har fået at vide af min sagsbehandler, og det, min læge siger. Min sagsbehandler siger, at jeg skal tage den med ro, mens min læge siger, at jeg skal holde mig i gang. Jeg følger lægens råd.

John Kulavig, 52 år, sælger, bor i Assens.

Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Væltede på sin racercykel i oktober 2015.

Først efter halvandet års sygdom diagnosticerede en neurolog ham med hjernerystelse og piskesmæld.

Inden da havde John Kulavig været gennem to praktiserende læger, et privathospital og en længere behandling med betablokkere og nervemedicin, som endte med at give ham en medicinforgiftning, der igen sendte ham på skadestuen.

Startede på arbejde en uge efter ulykken. Dengang arbejdede han som butikschef. I dag arbejder han i samme virksomhed, men som sælger på nedsat tid. Har ansøgt om fleksjob.

- Jeg var skeptisk, da jeg først blev tilknyttet jobcentret, da der går mange dårlige historier om det forløb, men jeg fik en sagsbehandler, som faktisk vidste ret meget om hjernerystelser. Men når man skal videre i systemet og i jobprøvning, så får man også en konsulent fra jobcentret, som tager sig af jobforløb og jobprøvningen.

- Det var hamrende forvirrende, især når du står i en situation, hvor du har det rigtig dårligt.

Annonce
Annonce
Annonce