Annonce
Indland

Kim Wall-ankesag: Lægdommer faldt om under opremsning af drab

En ambulance fra Hovedstadens Beredskab forlader Østre Landsret, efter en domsmand sank sammen i retten. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Ankesagen, hvor det skal afgøres, om Peter Madsens livstidsstraf står ved magt, kommer sandsynligvis til at gå om. En af to tilbageværende lægdommere blev kørt væk i en ambulance, efter han havde lyttet til en lang opremsning af brutale drab.

Anklageren er i gang med en opremsning af tidligere drab, der har givet livstid.

Han startede i 1956 med en voldtægt med efterfølgende drab ved kvælning og var nået til et drab og tre drabsforsøg i et bandemiljø i 1999. Klokken er et par minutter i ti, og han har vel en lille halv time tilbage af sin procedure, da retsformanden pludselig afbryder ham.

- Vi bliver lige nødt til at holde en pause.

Anklageren hæver øjenbrynene, så de bliver til buerne på to spørgsmålstegn og retter så blikket mod en af lægdommerne, en ældre gråskægget mand, der sidder to pladser til venstre for retsformanden. Lægdommeren er sunket ned i stolen, hovedet tilter bagover.

Retsformanden havde tilføjet, at der var brug for et glas vand, men det var tydeligvis det mindste, der var brug for. Der bliver råbt på førstehjælp og hjertestarter, og retsbetjente, Kim Walls far og efterforskningsleder løber mod skranken.

Journalister og tilhører bliver gennet ud på pladsen foran Østre Landsret, og kort efter kommer en repræsentant fra retten ud og siger, at retten er hævet for i dag. I vinduerne i de store døre ind til retslokalerne i Bredgade kan man se en båre køre forbi med lægdommeren.

25 minutter efter retsformanden afbrød anklageren, kører en ambulance fra Hovedstadens Beredskab ud af landsrettens indkørsel i Fredericiagade, slår udrykningen til og kører i retning mod Rigshospitalet.

Lægdommeren var angiveligt ved bevidsthed og uden for livsfare, da han blev kørt væk, men ankesagen, hvor det skal afgøres om livstidsdommen over Peter Madsen for mordet på den svenske journalist Kim Wall står ved magt, eller den skal ændres til forvaring eller en tidsbegrænset straf, er suspenderet.

Det mest sandsynlige er, at den kommer til at gå om. Ofte er der en reservelægdommer i sådanne sager, men det var ikke blevet vurderet som nødvendigt i denne sag.

Og mellem første og anden dag i ankesagen var der allerede udgået en lægdommer, fordi vedkommende havde fået job i en styrelse under Justitsministeriet, og retsplejeloven tillader ikke borgere med et sådant job at være lægdommer. Sagen skulle så have fortsat med blot to lægdommere og tre juridiske dommere.

Med kun en lægdommer tilbage, kan sagen ikke gennemføres. Nye lægdommere vil skulle høre alle anklageren og forsvarerens ord for at kunne tage stilling til straffens længde.

Der er dog muligt, at det blot var et forholdsvist uskyldigt ildebefindende, at den gråskæggede lægdommer oplevede, så han vil kunne genindtræde i en fortsættelse af sagen.

Inden anklagerens afbrudte opremsning af livstidsdomme, havde han brugt et kvarter på at argumentere for stadfæstelse af livstidsstraffen baseret på tre hovedargumenter:

Forberedelsen:

- Vi skal forestille os en mand, der har gået og - hvad skal jeg sige - hygget sig med at forberede sig og fantaseret om forbrydelsen. Og hvor ved jeg fra, at han har fantaseret? Han har set film og læst tekster. Han så en film med et kvindedrab aftenen inden mordet. Tilfældighed? Den slags tilfældigheder tror jeg ikke på, sagde anklageren.

Hensynsløsheden:

- Dette mord er en middelalderlig torturbøddel værdigt. Peter Madsen udlevede sine vildeste, sadistiske og umenneskelige sexfantasier. Selv jeg må forbløffes over omfanget af skader og placeringen af skader, sagde anklageren, mens Peter Madsen sad og virrede forarget med hovedet.

Værgeløsheden:

- Hun var fastspændt med stropper og havde ingen mulighed for at undslippe. Kim Wall var forsvarsløs i ordets egentlige forstand, sagde anklageren.

De tre hovedargumenter kan han så komme til at gentage i en eventuel ny ankesag. Og Peter Madsen kan virre med hovedet igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Annonce