Annonce
Indland

Kim Larsen er indstillet til Årets Fynbo

FOTO: MORTEN PAPE

Den afdøde danske sanger er indstillet til Fyens Stiftstidendes hæderspris. Prisen er aldrig tidligere gået til en afdød.

Den afdøde sanger Kim Larsen er blevet indstillet til Fyens Stiftstidendes hæderspris, Årets Fynbo af adskillige læsere.

Indstillere som Torben Andersen og Kurt Andersen argumenterer med, at Kim Larsen er en dansk kulturhelt, der har gjort Fyn og Danmark mere folkelig. Og Jimmy Steen Eriksen skriver i sin indstilling, at "året, hvor Kim Larsen gik bort, viste, at hans store engagement i musikken havde og vil have en kæmpe indflydelse på mange mennesker. Altid en tekst eller melodi der passer til lejligheden".

Spørgsmålet er, at indstillingerne vil blive godtaget af dommerkomitéen bag Årets Fynbo, for prisen er aldrig tidligere blevet givet til en afdød.

Det fremgår af fundatsen, at Årets Fynbo "på positiv vis har gjort sig bemærket ved at yde en indsats til gavn for Fyn eller for den omgivende verden", og at vedkommende skal "have udvist et helt særligt initiativ eller et helt særligt engagement ud over det, man med rette kan forvente". Desuden skal Årets Fynbo være en fremragende repræsentant for vores ø, og det kræver, at man enten er født på Fyn eller være bosiddende på Fyn.

Det fremgår derimod ikke, at prismodtageren skal være i live.

Årets Fynbo uddeles til januar. Du kan indstille din egen kandidat ved at maile din begrundelse til aaretsfynbo@fyens.dk - eller ved at følge linket i denne artikel.

Hvis du er abonnent på Fyens Stiftstidende, kan du læse om den nye Kim Larsen-bog her.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce