Annonce
Navne

Kim Hammelsvang: Odense i 1990'erne var en meget provinsiel by. Nå, men det afholdt mig nu ikke fra at have det sjovt ...

Kim Hammelsvang under prøverne til Bogense Sommercabaret i 2020. Han har spillet med i den nordfynske cabaret ikke mindre end 12 gange. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Skuespilleren Kim Hammelsvang bor og har sin karriere i København, men vender konstant tilbage for at spille revy og cabaret på sin fødeø. Vi har stillet ham en række spørgsmål om hans forhold til Fyn.

Hvad er dit forhold til Fyn?

- H.C. Andersens ord "Dér har jeg rod, derfra min verden går" dækker mit forhold til Fyn. Jeg er født, opvokset, uddannet og viet på øen. Når folk spørger mig, hvor jeg kommer fra, svarer jeg ikke en bestemt by, men altid FYN. Jeg har boet i både Odense, Nyborg, Langeskov (hvor min mor og stedfar stadig bor), Svendborg og Tåsinge (hvor min far og stedmor stadig bor). Desuden har jeg har spillet 12 somre i Bogense Sommercabaret og 10 år i Kerteminderevyen. Så jeg kender øen rigtig godt og føler tilknytning til alle de nævnte steder.

Hvorfor flyttede du fra Fyn?

Annonce

- Jeg flyttede fordi mine ambitioner som skuespiller bedst kunne indfries i København.

Hvad er dit bedste minde om Fyn?

- Min barndom og tidlige ungdom på Nyborg Voldspil. Jeg elskede at være en del af dét fællesskab og at få lov at spille en masse teater. Jeg vil til enhver tid pege på Nyborg Vold, som ét mine absolutte fysiske yndlingssteder i verden.

Hvad er dit værste minde om Fyn?

- Mit værste minde om Fyn er som sådan ikke en enkelt episode, men snarere en periode. Min ungdom tilbragte jeg i Odense, og min oplevelse var, at man dengang ikke måtte stikke for meget ud! Det gjorde jeg åbenbart med mit sorte tøj og min hestehale … og hvad ved jeg. Jeg fik i hvert fald at vide, at jeg blev opfattet som "for speciel", når jeg gik rundt i byen. Disse erfaringer bygger naturligvis på en periode, der nu ligger en del år tilbage, og jeg håber, at der i Odense er blevet højere til loftet. Men samtidig er det ikke er mere end tre år siden, jeg en dag steg af toget i Odense og gik igennem Kongens Have. En mand på en bænk råbte til mig, om jeg havde taget min kones støvler på (han mente åbenbart, at det lignede kvindestøvler, hvilket det på ingen måde var). Jeg havde gået i de samme støvler i København i flere år uden at en sjæl bemærkede dem. Men på den korte tur fra banegården til Odense Teater nåede de at vække opsigt. Da jeg for et par år siden skulle spille Herman Bang på DR1, skulle jeg jo grave ned i erindringen og undersøge, om jeg selv havde oplevet, at nogen havde fundet mig aparte ligesom Bang oplevede det i datidens Danmark. I den sammenhæng kom tanken øjeblikkeligt hen på Odense i 1990'erne. Det var en meget provinsiel by. Nå, men det afholdt mig nu ikke fra at have det sjovt ...


Jeg havde gået i de samme støvler i København i flere år uden at en sjæl bemærkede dem. Men på den korte tur fra banegården til Odense Teater nåede de at vække opsigt.

Kim Hammelsvang, om sine fynske minder


Hvis du skulle flytte til Fyn i morgen, hvor ville du så flytte hen?

- Så ville jeg vælge Nyborg. Jeg ville bo i enten et af de hyggelige gamle huse omkring voldgraven eller ved byggeriet ved havnen. Byen er så smukt beliggende med både skov, hav og ikke mindst volden, og man kan være i København på 1 time og 15 minutter. Desuden synes jeg, hele projektet med at genskabe den gamle kongeby er tiltalende. Jeg er også vild med Svendborg, som jeg tror vil blive mere og mere populær i de kommende år. Min storebror og svigerinde har lige købt et hus i byen.

Hvad er den seneste seværdighed, du har besøgt på Fyn?

- Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Man kan mærke malerens sjæl i huset. Haven er også helt fantastisk, især på en sommerdag.

Hvad er Fyns mest oversete attraktion?

- Jeg vil gerne slå et slag for Bogense. Synes den er lidt overset i det samlede fynske kystbygalleri - måske fordi den ligger lidt i et hjørne, og der ikke er motorvej dertil. Men selve byen er faktisk en turistattraktion i sig selv. Man finder mange velbevarede og særdeles gamle huse i byen. Eksempelvis den gamle købmandsgård, nu Antik 44, som fyldte 400 år sidste år og som rummer de mest fantastiske historier. Hvis man besøger byen, anbefaler jeg også at gå en tur ad kirkestien ud til den gamle mølle - en naturoplevelse, der giver ro i sjælen.

Hvad er det bedste ved fynboer?

- Fynboerne er trofaste.

Taler du nogensinde fynsk selv?

- Jeg taler ikke fynsk privat, men jeg elsker at bruge det som et virkemiddel i for eksempel revyer. Man får fantastisk meget karakterfornemmelse foræret ved bare at slå det fynske til. Senest brugte Betty Glosted og jeg det i Bogensecabareten, og det vakte genklang blandt publikum. Der er jo noget virkeligt ufarligt og hyggeligt ved den fynske tone. Jeg kan hoppe ind i både den odenseanske, østfynske og sydfynske dialekt.

Hvad er dit fynske yndlingsudtryk?

- Jeg undrer mig over, at så mange fynboer siger "nede" om alle steder. Det er uanset hvor på Fyn det drejer sig om. Det er som om "op til", "hen til" og "ud til" ikke eksisterer i det fynske vokabular. Hvis en fynbo for eksempel befinder sig i Odense, høres det ofte, at han både sige: "jeg skal ned til Bogense" , "jeg skal ned til Nyborg" og "jeg skal ned til Middelfart”. Prøv at lægge mærke til det. Det virkelig udbredt på Fyn.

Færdiggør sætningen: Hvis jeg skulle gøre noget godt for Fyn, ville jeg ...

- Så ville jeg invitere alle fynboerne i Kerteminderevyen og bagefter på is fra vaffelhuset en dag, hvor solen skinner. Der er intet så smukt som en fynsk sommerdag.

Blå bog

Kim Hammelsvang er skuespiller

Uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater 2006

Født i 1976 i Odense og opvokset på Øst- og Sydfyn.

Bor i dag i Nansensgade i hjertet af København.

Har spillet på mange af de københavnske teatre, bl.a Folketeatret, Østre Gasværk og ikke mindst Det Ny Teater.

Fast del af Kerteminderevyen i 10 år.

Har lagt stemme til adskillige tegnefilm samt medvirket i bl.a "Lillemand" på TV2 Zulu, "Forbrydelsen" på DR1 og "Øgendahl og de store forfattere" på DR1.

Aktuelle og kommende opgaver: Kerteminderevyen, Zan Zan i "Atlantis" i Tivoli samt danmarksturne, Lunte i "Nissebanden" på Cirkusrevyen samt opgaver på Det Ny Teater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Kerteminde

Måle-fremstød på Champs Elysee: Røgeriet Hindsholm skal repræsentere Danmark i Paris

Annonce