Annonce
Danmark

Kilder kritiserer dansk beslutning om at sende syriske flygtninge hjem

Regeringens beslutning om at udvise syriske flygtninge, der kommer fra området omkring den syriske hovedstad Damaskus, afspejler ikke de virkelige forhold i området, mener flere af de kilder, der medvirker i rapporter fra Udlændingestyrelsen, der danner grundlag for regeringens beslutning. Foto: Omar Sanadiki/Ritzau Scanpix
Otte ud af 12 navngivne kilder, der medvirker i Udlændingestyrelsens to rapporter om sikkerhedstilstanden i det krigshærgede Syrien, kritiserer nu rapporterne og den danske regerings beslutning om at inddrage syriske flygtninges opholdstilladelser. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fastholder sin tillid til myndighedernes arbejde og vurderinger. Regeringens støttepartier vil til bunds i sagen.

Syrien: Det har skabt røre både herhjemme og i udlandet, at Danmark, som det eneste land i Europa, vil have syriske flygtninge, der kommer fra området omkring hovedstaden Damaskus, til at rejse hjem.

På baggrund af en række rapporter om sikkerhedssituationen i Syrien har regeringen besluttet, at myndighederne skal revurdere, om omkring 500 syriske flygtninge i Danmark fortsat har behov for beskyttelse og asyl i Danmark.

Nu tager otte ud af de 12 navngivne kilder i to af rapporterne afstand fra indholdet og beslutningen, den danske regering har truffet, om at inddrage de syriske flygtninges opholdstilladelser.

Annonce

Det skriver BT, der tirsdag bragte en længere fælles erklæring fra de otte kilder om problemerne ved Udlændingestyrelsens rapporter, som de selv medvirker i.

I udtalelsen skriver kilderne, at de "på det stærkeste" fordømmer den danske regerings beslutning om at inddrage opholdstilladelserne for syriske flygtninge fra Damaskusområdet.

- Vores vidnesbyrd er af Udlændingestyrelsen blevet brugt til en rapport om Damaskus, men vi genkender ikke vores synspunkter i regeringens efterfølgende beslutning og politik, og vi finder ikke, at Danmarks politik vedrørende de syriske flygtninge afspejler de virkelige forhold, skriver de.

Indtil videre har 97 syriske flygtninge, der kommer fra området omkring hovedstaden Damaskus, fået at vide, at de skal rejse hjem eller indfinde sig på et udrejsecenter, fordi Danmark ikke vil tvangsudsende dem.


Når vi står i en situation, hvor otte ud af 12 navngivne kilder, der medvirker i de her rapporter, tager afstand fra indholdet, er det altså ret markant.

Carl Valentin, udlændingeordfører, SF


- Kunne ikke tro, hvad jeg hørte

Én af de otte kilder, der kritiserer rapporterne og den danske regerings beslutning, er Bente Scheller, der leder Mellemøsten-afdelingen i den tyske tænketank Heinrich Böll Foundation. Hun blev interviewet til en landerapport om tilstanden i Syrien, der blev offentliggjort af Udlændingestyrelsen i 2019.

- Jeg synes, at kvaliteten af rapporten var meget ringe. De fleste rapporter forsvinder i en skuffe. Men da jeg hørte, at den danske regering brugte den som grundlag til at fjerne personers flygtningestatus, kunne jeg ikke tro, hvad jeg hørte, siger Bente Scheller til BT.

En anden kilde beskylder Udlændingestyrelsen for at udelade væsentlige dele af det, han fortalte de danske myndigheder.

- Når regimet ser nogen komme tilbage fra Danmark, vil de ikke afholde sig fra at true, afpresse eller anholde personen. Der er ingen garanti for sikkerheden i Syrien. Og det fortalte jeg også gentagne gange til de danske myndigheder – men det har de ikke taget med i rapporten, siger Suhail al-Gazi fra Tahrir Institute for Middle East Policy til BT.

Udlændingestyrelsen skriver til BT, at de otte kilder har haft mulighed for at redigere i noterne fra de interviews, de deltog i, inden rapporterne blev udgivet. Alle otte har godkendt noterne, de blev tilsendt, skriver styrelsen.

Annonce

Forskel på tillid og blind tillid

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fastholder ligeledes i et skriftligt svar til BT, at han fortsat har tiltro til myndighederne og deres vurdering af sikkerhedssituationen i Syrien og Damaskus-området.

Enhedslisten kræver, at sagen kommer til hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen, mens et andet støtteparti, SF, vil kalde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om sagen.

SF’s udlændingeordfører, Carl Valentin, vil have ministeren til at forholde sig til kildernes kritik.

- Mattias Tesfaye bliver ved med at sige, at han har tillid til myndighederne, og det, synes jeg sådan set, er fint nok, men der er jo forskel på at have tillid til myndighederne og så at have blind tillid. Og når vi står i en situation, hvor otte ud af 12 navngivne kilder, der medvirker i de her rapporter, tager afstand fra indholdet, er det altså ret markant, siger han til Radio4.

SF ser ifølge ordføreren helst, at Danmark ikke sender flygtninge tilbage til Syrien, som situationen er lige nu. Han mener ikke, der er indikationer på, at landet står i en situation, hvor varig fred er det mest sandsynlige scenarie.

- Der er stadig uroligheder, og der er stadig store oprørsgrupper, som er modstandere af den diktator, der sidder på magten. Jeg synes, det virker ret tydeligt, at det er med stor risiko, man sender folk tilbage til Syrien, som situationen er nu. Og det mener jeg simpelthen ikke, at vi i Danmark kan være bekendt, siger Carl Valentin til Radio4.

Det fremgik tidligere af artiklen, at SF ifølge ordføreren ser, at Danmark sender flygtninge tilbage til Syrien. Det er rettet, for der skulle i stedet stå, at SF ifølge ordføreren helst ser, at Danmark ikke sender flygtninge tilbage til Syrien.

Hvem er kilderne?

Ammar Hamou, redaktør på det syriske medie Syria Direct

Bente Scheller, leder af Mellemøsten-afdelingen ved tænketanken Heinrich Böll Foundation

COAR Global

Jusoor for Studies Centre

Jennifer Cafarella (på vegne af Christopher Kozak, tidligere Institute for the Study of War)

Omran Center for Strategic Studies

Sara Kayyali, researcher ved Human Rights Watch

Suhail al-Ghazi, syrisk researcher ved Tahrir Institute for Middle East Policy

Annonce
Annonce
Annonce