Annonce
Assens

Landskendt håndspritfabrik er tæt på at være CO2-neutral: Giver 5000 træer til lokal skov

Sådan indgås en officiel aftale i en tid med coronavirus. Fra venstre: Kiiltos direktør, Bo Eriksen, borgmester Søren Steen Andersen (V) og Dan Gørtz (V), formand for Miljø, Teknik og Plan. Foto: Maria Jeanette Jørgensen
Virksomheden Kiilto og Assens Kommune har givet hinanden fodspark på, at de vil hjælpe hinanden med at blive mere klimavenlige. Det skal blandt andet ske med skovrejsning og hurtig sagsbehandling.
Annonce

Assens: Tre underskrifter, 5.000 træer og et fælles fodspark.

De tre elementer indgik i en klimaaftale, der onsdag blev indgået mellem virksomheden Kiilto, som blandt andet producerer håndsprit, og Assens Kommune.

Det er den fjerde af den type partnerskab, der indgås i Assens Kommune, hvor kommune og virksomheder forpligter sig til at gå i en grønnere retning. Assens Kommune har et mål om at blive CO2-neutral i 2050.

- Vi vil gerne indgå så mange partnerskaber som muligt, for det er også noget, der kan gøre indtryk på fonde og på virksomheder, som vi måske kan trække til kommunen, mener borgmester Søren Steen Andersen (V).

Kiilto, tidligere kendt som Plum, vil være CO2-neutal allerede i 2028, og derfor er klimaaftalen gode nyheder for Assens Kommune, som selv står for blot 1,4 procent af CO2-udledningen indenfor kommunegrænsen. Kommunen er derfor dybt afhængig af, at de private virksomheder og borgerne vil lege med.

Kiilto håber til gengæld, at Assens Kommune vil bakke op om de nødvendige skridt, virksomheden tager i forhold til omlægning af energikilder, som p.t. udgør en stor del af Kiiltos klimaaftryk.

- Hvis vi undervejs på rejsen finder ud af, at vi skal have adgang til solceller, biogas eller lignende, vil kommunen være en naturlig medspiller, siger direktør Bo Eriksen.

Annonce

Udbredt misforståelse

Også transportområdet er en synder i Kiiltos klimaregnskab, men her er det svært at omstille sig, lyder det fra direktøren.


Det handler ikke om, at der ikke må udledes CO2, det handler om, at der skal være balance i regnskabet.

Bo Eriksen, direktør i Kiilto


- Det ligger ikke i kortene, at vi får el-lastbiler inden for de næste årtier, og derfor kigger vi på, hvordan vi i stedet kan neutralisere CO2-udledningen, siger Bo Eriksen.

Derfor har Kiilto planer om at donere 5.000 træer til skovrejsningsprojektet ved Lundager Skov - en skov, som i øvrigt bliver rejst overfor fabrikken, som ligger på Frederik Plums Vej i den nordlige del af Assens. Det er en udbredt misforståelse at tro, at vi kan få CO2-udledningen til at gå i nul, mener direktøren.

- Det handler ikke om, at der ikke må udledes CO2, det handler om, at der skal være balance i regnskabet, lyder det.

Kiilto er allerede tæt på at være CO2-neutral, og det skyldes blandt andet, at virksomheden er koblet på Assens Fjernvarme, som er CO2-neutral. Nu er Kiilto i færd med at undersøge, hvad der skal til for at gøre elforbruget mere klimavenligt, og i den forbindelse kigger man i retning af solceller, biogas eller vindmøller.

Annonce

I grønnere retning

Assens Kommune vil gerne være behjælpelig med hurtig betjening, når Kiilto har brug for oplysninger og planarbejde i forbindelse med etablering af energikilder, lyder det fra Søren Steen Andersen.

- Der skal vi være hurtigt på banen, og vi siger også til vores virksomheder, hver gang vi snakker med dem: De skal komme med os med det samme, så vores planfolk kan komme ind over, og virksomhederne ikke støder hovedet mod en mur, siger han.

Assens Kommune har i forbindelse med klimaaftalen med Kiilto på sin side forpligtet sig til at anvende bæredygtige rengørings- og sundhedsmidler. Men det er ikke nødvendigvis produkter, der skal købes hos Kiilto, forklarer borgmester Søren Steen Andersen.

- Vi er ikke gift med vores virksomheder, og vi skal overholde regler om udbud og indkøb. Men i vores indkøbspolitik står der, at vi gerne vil handle så godt og så lokalt som muligt, og bliver der mulighed for indenfor de aftaler, der ligger, at gå i en grønnere retning, vil vi gerne påvirke det, siger han.

Assens Kommune er med i Realdanias DK2020-samarbejde som en af to fynske kommuner, og håber at blive certificeret som klimakommune inden længe. Foreløbig har kommunen indgået klimapartnerskaber med Strøjer Tegl, Assens Fjernvarme, Fynbus og Kiilto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce