Annonce
Fyn

Kighoste: Fynske småbørn meget hårdt ramt af farlig infektion i luftvejene

Børnelægerne på OUH har i år haft travlt med at tilse børn med kighoste. Luftvejsinfektionen har i år ramt fynske småbørn i langt højere grad end andre steder i landet. Hvorfor ved lægerne ikke. Kighoste kan potentielt være livsfarligt for helt små børn. Arkivfoto: Scanpix
Fyn er ekstremt hårdt ramt af kighoste. Næsten 35 procent af årets registrerede tilfælde blandt et- til fireårige børn i Danmark er fra Fyn. For de helt små kan sygdommen være livsfarlig. Derfor er det meget vigtigt at begrænse smitte mest muligt.
Annonce

Dryppende næse, tør hoste og en hivende lyd fra lungerne. Det er tegn på luftvejsinfektionen kighoste.

Antallet af smittede med kighoste er lige nu på sit højeste niveau nogensinde, og det er især de fynske børn i vuggestue- og børnehavealderen, der er udsatte for den udmattende og potentielt meget farlige luftvejsinfektion.

Hele 35 procent - 99 ud af 286 - af landets smittede børn mellem et og fire år, er bosat på Fyn. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut omkring antallet af registrerede tilfælde af kighoste i Danmark i år.

Det er et usædvanligt højt tal i betragtning, at under 10 procent af alle Danmarks børn i samme aldersgruppe - ifølge Danmarks Statistik - kommer fra Fyn.

Også blandt fynboer i alle aldre er kighoste i år voldsomt udbredt. Indtil nu er der i år registreret 593 tilfælde af kighoste. Sidste år var tallet 191 smittede. I 2017 var tallet 143 tilfælde af kighoste på Fyn.

Ifølge Peter Henrik Andersen, som er afdelingslæge og ekspert i kighoste hos Statens Serum Institut, kan sygdommen være alvorlig for børn under to år. Især spædbørn - fordi deres lunger ikke tåler de langvarige hosteanfald særlig godt. Derfor er det også dem, man skal være opmærksomme på, når det kommer til smitterisiko.

- De langvarige hosteanfald, som man ser ved kighoste, gør, at spædbørn ikke får den ilt til hjernen, de skal bruge. Så længe de hoster, kan de ikke trække vejret, og det kan give langvarige mén eller i værste tilfælde ende med dødsfald, sig han.

Og det er med at være opmærksom på sygdommen netop nu. Smitteantallet falder ikke lige foreløbigt, vurderer Peter Henrik Andersen.

Kighoste

Kighoste er en bakterieinfektion, som overføres via luften eller via direkte kontakt til dråber på f.eks. hænder.

Infektionen kan smitte alle aldersgrupper. Men sygdommen er ekstra farlig for spædbørn.

Hverken vaccination eller tidligere kighoste giver livslang beskyttelse mod ny infektion.

Vaccine mod kighoste er en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. Den gives, når de er omkring tre, fem og 12 måneder gamle og igen, når de er fem år.

Vaccinen begynder at aftage gradvist efter fem-ti år. Dog kan enkelte børn opleve smitte to år efter vaccination.

Kighoste er yderst smitsom i de første tre-fire uger og kan vare i op til tre måneder.

Sygdommen kan behandles med antibiotika, som også kan anvendes forebyggende til at forhindre smitte af andre.

Kilde: Statens Serum Institut

Annonce

Børn smitter let hinanden

Smitterisikoen er størst, når børn er tæt på den, der har kighoste. Derfor er det den tid, hvor børnene er i dagplejen, vuggestuen eller børnehaven, der kræver ekstra opmærksomhed, så undgår at sygdommen bliver spredt.

- Smittetrykket blandt børn er højere end hos voksne, fordi børn jo tilbringer meget tid i institutioner, hvor de færdes tæt sammen i lokaler, siger Anja Poulsen, som er børnelæge på Rigshospitalet.

Hun peger på, at de voksne omkring børnene så vidt som muligt kan holde sygdommen på afstand ved at hjælpe børnene med at holde en god håndhygiejne og undgå, at de hoster hinanden i hovedet.

På den måde kan pædagoger også være med til at mindske risikoen for selv at blive smittet og slæbe kighoste med hjem i privaten.

Også Peter Henrik Andersen mener, at der er god grund til at være på vagt overfor smitte, når mange mennesker er samlet, som i for eksempel børnehaver eller skoler. Han bakker op om, at den yderst smitsomme sygdom ikke er noget at spøge med.

- Studier over, hvor smitsom kighoste er, viser, at hvis man sidder i et indelukket rum i en time med en, der smitter, og man selv er modtagelig overfor sygdomme, bliver 80-90 procent smittet, siger han.

Annonce

Vaccine er ingen garanti

Både Anja Poulsen og Peter Henrik Andersen understreger, at kighoste stadig kan smitte, selvom børn er vaccineret, da vaccinen ikke er 100 procent effektiv.

- For anmeldte kighostetilfælde hos børn under to år, vil 10 procent af børnene være i smittefare, selvom de er fuldt vaccineret. Derfor er de helt små børn også det primære fokus, når vi overvåger udviklingen af smittede børn, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen.

Han siger dog, at børnene som regel får et mildere sygdomsforløb, hvis de allerede er vaccineret.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at de helt store epidemier med kighoster, som den igangværende, typisk rammer landet hvert tredje til fjerde år. Ifølge børnelæge Anja Poulsen er det tætteste, vi kommer på en forklaring, at epidemier kommer med mellemrum, og at modtageligheden stiger.

- Det gælder for rigtig mange sygdomme. Infektionssygdomme kommer typisk i cyklusser, siger hun.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut har Fyn altid været hårdt ramt, når epidemierne blusser op. Det er især gruppen af 5-14-årige, som opsnapper smitten. Det skyldes, at vaccinens effekt aftager 5-10 år, efter den er givet.

Peter Henrik Andersen fastslår dog stadig, at denne gruppe ikke er den vigtigste at bekymre sig om, til trods for, at de i højere grad bliver smittet.

- Det er irriterende for større børn eller teenagere at have kighoste, men det er ikke farligt som ved de mindre børn, siger han.

Eksperterne har ikke umiddelbart noget svar på, hvorfor Fyn er så hårdt ramt.

Fynske småbørn er langt hårdere ramt af kighoste end deres jævnaldrende andre steder i landet. Grafik: Mikkel D. Petersen.
Fynboer i alle aldre har i år været ramt langt hårdere af kighoste end tidligere. Hvorfor Fyn er så hårdt ramt, ved lægerne ikke. Grafik: Mikkel D. Petersen.
Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce