Annonce
Rejser

Kiel: Storbyjul i det nordtyske

Rensdyrene trækker naturligvis ikke en slæde gennem luften. I en by som Kiel, hvor havnen altid har spillet en stor rolle, trækker Rudolf og hans kolleger selvfølgelig en båd efter sig. Foto: Kai Kokott

Havnen i Kiel bringer besøgende fra både norske og svenske til julemarkedet. Også danske turister lægger vejen forbi for at nyde den tyske juletradition, en tur på julemarkedet. Også den årlige isfestival på havnen kan også være et besøg værd for de skøjteglade.

De etagehøje færger på havnen i Kiel er svære at undgå, når man lader blikket glide hen over storbyens havn. En havn der har været alt for Kiel, siden vikingerne slog sig ned her for mere end 1000 år siden.

Og de store færger fra svenske Gøteborg og norske Oslo bringer da også nordiske turister, der skal have oplevelsen af byens julemarkeder, der er åbne fra den 26. november til den 23. december.

- Vi har flere forskellige julemarkeder, der hver byder på anderledes oplevelser for de besøgende, siger Lisa Burmeister fra Kiel-Marketing.

Annonce
I Kiel har man ? som det hør og bør ? gjort meget ud af byens udsmykning med lys over alt på julemarkedet. Foto: Kai Kokott

Flyvende nisse og julepyramide

Foran byens rådhus, på Rathauplatz, finder man et julemarked, hvor man også har taget højderne til hjælp. Flere gange om dagen "flyver" et juleskib med en nisse trukket af rensdyr hen over decemberhimlen.

Rådhuspladsen er også der, hvor julemarkedet tilbyder flere forskellige kulinariske indtryk fra verden rundt, fortæller Lisa Burmeister.

- Her har vi forsøgt at give en mere international julestemning, hvor vi har små huse fra mange forskellige lande. På Asmus-Bremer-Platz står der en kæmpestor pyramide, 12 meter høj, som mange turister kommer forbi.

Det helt traditionelle tyske julemarked finder man ikke langt derfra på Holstenplatz. Boderne er bygget i et design, der gerne skulle give gæster et skandinavisk indtryk de små træboder. Noget der gerne skulle appellere til de mange gæster, der hvert år kommer forbi fra Danmark, Sverige og Norge, understreger Lis Burmeister.

I Kiel opfører man hvert år en juleby, hvor der er plads til at bænke sig for at nyde et glas sammen med venner og familie eller måske en, man lige har mødt. Foto: Kai Kokott

Skøjte rundt ved kajkanten

Og skal det endelig være lidt mere party end hygge, er et godt bud Alter Markt ved Nikolai Kirke for enden af byens lange gågade, der strækker fra kirken til indkøbscenteret Sophienhof i den anden ende. Kiel har netop introduceret et nyt tilbud for at trække endnu flere besøgende til julemarkederne.

- Som den eneste by i Tyskland tilbyder vi, at man kan købe et kuponhæfte med 40 kuponer for otte euro, hvor man får gode tilbud på julemarkedet, f.eks. få to glas Glühwein for det, et glas koster. Hæftet kan købes fra den 15. november. Måske kan man ikke nå at bruge hele hæftet, hvis man kun er på et kort besøg, men bruger man bare et par kuponer, har man allerede tjent hæftet hjem, siger Lisa Burmeister.

Men et er de forskellige juletilbud. Noget ganske andet er Stadtwerke Eisfestival, der finder sted fra den 15. november frem til den 13. januar 2019 ved havnens Osteseekai. Her kan man skøjte lige op ad kajkanten.

- Og når festivalen åbner, er det med dans i et is-disco, slutter Lisa Burmeister.

Gågadens boder stråler i den mørke julenat, mens de besøgende spadserer forbi boderne, som faldbyder mad, drikke og alt andet, hvad hjertet måske og måske ikke måtte begære af julesager. Foto: Kai Kokott
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce