Annonce
Erhverv

Kia jagter læreplads: - Jeg vil helst ud og sige dav - men alt har jo været lukket

For kokke- og cateringeleverne kan en dag i skolepraktik også se sådan her ud - en hel dag på Helnæs med tilberedning af råvarer fundet i naturen kombineret med medbragte. Her er Kia Sofie Jensen i gang med at filetere en fisk, mens Anders Philip, skolepraktikinstruktør på Kold College og selv uddannet kok, ser til. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kia Sofie Jensen, 20 år og caterelev, kæmper for at få en læreplads i et køkken. Hun vil helst møde op og søge personligt, men det har været umuligt i coronatiden, hvor dørene bogstaveligt talt har været lukket
Annonce

Hun er 20 år gammel og har det som en fisk i frisk havvand, når der er drøn på. Som i jeg-ligger-vandret-drøn-på.

Kia Sofie Jensen er vant til at passe sin skole og sit arbejde - et fritidsjob på Fiskehuset i Bogense og endnu et i cafeen i hallen i Tommerup, og derfor har en coronakrise med dertil hørende tøffe-tilstand været noget af en prøvelse for den unge cateringelev.

- Den ene dag står man og skal på arbejde, og så ringer chefen og siger, man ikke skal komme, for det har regeringen bestemt. Så skriver skolen - "du må heller ikke kommer her", og så skriver mit andet arbejde, at jeg heller ikke skal komme der. Det hele blev vendt på hovedet, tingene gik i stå - og jeg har egentlig ikke lavet noget i 2, 5 måneder andet end at gå rundt og renovere på vores lejlighed, siger hun, der bor i landsbyen Hårslev i det nordfynske.

De fleste steder skriver, at de stadig er usikre på, hvordan situationen kommer til at se ud, og derfor er de afventende.

Kia Sofie Jensen, caterelev

Annonce

Samtale på skype

Den buldrende stilhed er heldigvis blevet afløst af en hverdag, hvor der sker noget mere.

I den bedste af alle verdener havde Kia Sofie Jensen suset rundt i et køkken som elev, men i stedet er hun startet i skolepraktik, som Kold College tilbyder kokke-og cateringelever, der ikke har fundet en læreplads.

Holdet er ekstra stort netop nu, fordi coronakrisen har været hård ved tvangslukkede restauranter og hoteller og ved de unge i lære der. Landet over har mange erfarne elever, der var i praktik, mistet deres læreplads, mens helt grønne elever som Kia Sofie Jensen skal til at finde en læreplads i en branche, der er begyndt at genåbne, omend med restriktioner.

Det smitter af på eleverne - både de gamle, men også de nye, som har brug for en uddannelsesaftale. Sådan én rækker fire år frem og kan ikke opsiges, og i de første uger af coronakrisen faldt antallet af indgåede uddannelsesaftaler i branchen med 93 procent.

Kia Sofie Jensen mærker restriktionerne meget kontant. Hun har kig på en elevplads i en stor kantine på en stor arbejdsplads, men her har dørene bogstaveligt talt været lukket under coronakrisen.

- Jeg er typen, der plejer at gå rundt og give hånd og præsentere mig selv, men indtil nu har jeg ikke haft anden mulighed end at sende en mail, for der er mange steder, der stadig er lukket, og der er også mange steder, der ikke har åbent for telefoner endnu. Jeg skriver altid i min mail, at jeg vil foretrække at møde op selv, og så håber jeg, at jeg kommer til samtale. Den foregår som regel over Skype, siger hun.

Annonce

Med næb og klør

Foreløbigt har hun søgt otte-ti pladser uden at få bid i form af en samtale.

- De fleste steder skriver, at de stadig er usikre på, hvordan situationen kommer til at se ud, og derfor er de afventende. Jeg vil gerne i en kantine på en stor arbejdsplads, men der er mange af dem, der ikke er åbne endnu, så de svarer, at man skal henvende sig efter den og den dato. Det har jeg da tænkt mig at gøre, smiler den tyve-årige elev, der ikke lader sig slå ud og ikke har tænkt sig at lave om på sin uddannelsesplan.

Drømmen er at komme ind som elev og siden arbejde i en stor kantine - f.eks på en fabrik med mange ansatte.

- Jeg har det bedst, når der er rush på i nogle timer om dagen, og man derefter kan bruge nogle timer på at rydde op og gjort pænt. Jeg synes, det er fedt, når man næsten er nødt til at løbe rundt, og jeg er ikke så god til at stå og kikke ud i luften uden at vide, hvad man skal hive eller trække i.

Mens jagten på en elevplads bliver intensiveret, arbejder Kia Sofie Jensen i skolepraktikken og er under vingerne hos Anders Philip, som er skolepraktikinstruktør på Kold College. Han laver blandt andet temadage på Helnæs og på Kold College, og inden længe åbner Ungdomshusets Café i Odense, hvor kokkeeleverne står for at lave maden fra bunden.

- Jeg vil kæmpe med næb og klør for at få en praktikplads, men jeg er glad for, at jeg har en uddannelse med en skolepraktik, ellers havde det da været helt stille. Jeg tror på, at jeg får en læreplads, når der kommer lidt mere gang i tingene - og jeg vil jo også hellere have, at arbejdsgiverne sikrer sig, at der er økonomi til at have en elev, end at de tager én ind en måned, inden de finder ud af, at de alligevel ikke har råd, siger Kia Sofie Jensen, som kan glæde sig til at komme til at få lidt mere fart over feltet.

I den kommende uge skal hun i tre ugers praktik på Kvægtorvet i Odense, og cafeen i Tommerup og Fiskehuset i Bogense har også lovet, at de gerne vil have hende tilbage, når tingenes tilstand har normaliseret sig en smule mere.

Næste generation

Hotel- og restaurationsbranchen er hårdt ramt af coronakrisen.

Restauranter, cafeer og hoteller har været tvangslukket - nogle lukker op igen, andre gør ikke.

Midt i det hele står hundredvis af elever, der drømmer om eller er ved at udanne sig som f.eks tjener eller kok.

I serien "Næste generation" fortæller en række af de unge mennesker, hvordan de tackler nutiden, og hvad de drømmer om i fremtiden.

Artiklen med Kia Sofie Jensen er det tredje afsnit i serien.

Første afsnit med tjenereleverne Thorbjørn Bechsgaard og Signe Rupp blev bragt den 20. maj.

Andet afsnit med kokkeleverne Johanne Skærbæk og Linh Hoange Dinh blev bragt den 22. maj.

Find artiklerne på www.fyens.dk

Kia Sofie Jensen drømmer om at få elevplads i et større køkken, og hun elsker at være en del af et team, gerne i en hverdag hvor der er travlt. Hun håber, at den nærmeste fremtid byder på en læreplads. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Dagens fangst på Helnæs - så skal de bare tilberedes. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hybenbladene ender med at indgå i desserten, som er æbletrifli. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce