Annonce
forside

Khader har lukket sin politiske dør

Naser Khader føler, han har fået oprejsning efter sit ydmygende farvel til dansk politik

Det er ydmygt: En sjette-sal på 15. gade i den nordvestlige del af Washington. Små kontorceller ad en lang gang, malet i ubestemmeligt gult. En dør er uden navneskilt, og bag den residerer Naser Khader mellem bunker af bøger om Mellemøsten, om demokrati, om religion. Et helt lille bibliotek om magthavere, magtbalancer og afmægtige.

Engang var han dansk politiks Wunderkind, der kunne gå på vandet, indtil han rent faktisk forsøgte. Og blev våd.

I dag seniorforsker i tænketanken Hudson Institute i Washington, hvor han er eneste dansker. Og for den sags skyld eneste araber mellem mange jødisk-klingende navne. I en liberal-konservativ tænketank, hvor der kan sættes tykke streger under både liberal og konservativ, især hvis man sammenligner med dansk politik. Derfor betegner Naser Khader, der sluttede sin danske politiske karriere som konservativ, også sig selv som den mest venstreorienterede i tænketanken.

- Egentlig ville de ansætte mig i 2007, men da sagde Bente (Naser Khaders daværende samlever, red.) nej. Dengang var jeg træt af De Radikale - så enten skulle jeg tage til Washington eller starte Ny Alliance.

- Traf du det rigtige valg?

- Jeg har ikke fortrudt - jeg ville have fortrudt, hvis jeg ikke havde prøvet at starte et nyt parti.

Naser Khader er historien om en syrisk-palæstinensisk dreng, hvis far kom til Danmark omkring 1970, og resten af familien fulgte efter et par år senere. Naser Khader, den førstefødte, blev mønsterbryderen, der blev student, akademiker og den første araber i Folketinget. Under Muhammed-krisen blev han, der havde ben og rødder i begge lejre, det samlende punkt. Større kunne man ikke blive i Danmark.

To år senere var alt tabt - der er ingen grund til at fortabe sig i detaljerne fra Ny Alliances storhed og fald. Khader forsvandt, og Samuelsen fik resterne, som han så byggede Liberal Alliance op på. Men det er en helt anden historie, meget langt fra Washington.

Og meget langt fra det, Naser Khader laver i dag i tænketanken. Han arbejder på Mellemøst-kontoret, har stor fokus på det arabiske forår, som han også er ved at skrive en bog om. Han underviser, holder foredrag og skriver rapporter til det politiske system. For eksempel stod han bag en rapport om Syrien, som præsidentkandidat Mitt Romney havde bestilt:

- Man skal vide, hvad det er, de vil have. Som min chef sagde: ”Du skal starte med Adam og Eva, og så skal der være noget had til Rusland”.

Khader griner højt - det er samme chef, Kenneth Weinstein, der netop har stukket hovedet indenfor på kontoret, hilst på og glædet sig højlydt, da han hører, at en flok danske journalister skal til valgmøde med Barack Obama. For, som han siger, så er der mindre plads til dem med stemmeret. Nej, Hudson Institute er ikke Obama-land.

- Din tænketank får V og K til ligne rene kommunister. Hvordan har du det med det?

- Jeg har jo samarbejdet med dem siden Muhammed-krisen og føler mig helt hjemme i holdningen til ytringsfrihed og for eksempel til kritikken af islamiske lande, der vil forbyde religions-kritik. Herovre er Hudson den førende tænketank hvad angår ytringsfrihed, menneskerettigheder, demokratiudvikling og sikkerhedspolitik.

Ovre i den anden ende af etagen sidder Lewis Libby, en af cheferne i tænketanken. Tidligere stabschef hos Dick Cheney, da denne var vicepræsident under George W. Bush - og en af de ideologiske bagmænd til den neokonservative udenrigspolitik under Bush, hvor USA gik enegang, hvor USA angreb først, og hvor USA med alle midler cementerede sin position som verdens eneste supermagt.

- Hvad med Libby?

- Han er en god kollega, men jeg kender ham jeg ikke personligt. Han er ikke i min afdeling.

- Han sidder lige ovre på den side af gangen? I kan da ikke ligge tæt politisk?

- Du har også arbejdet på Ekstra Bladet og haft Jan Kjærgaard som kollega, siger Khader og slår igen den store, noget larmende latter op.

- Men er det en holdning, du skal dele og tage med i dit arbejde?

- Nej - jeg får lov at komme med min vurdering, og så kan de vælge at sige, hvis de ikke mener, det holder. Det er måske nemmere for en politiker end for en traditionel forsker - jeg skal lave noget, der er politisk operativt.

- Da jeg for eksempel lavede mit memo om Syrien til Romney-lejren, brugte jeg ikke tykke lærebøger. Så ringede jeg rundt til mine syriske kontakter, både her i byen og i Syrien.

Naser Khader har en lille lejlighed uden for Washington DC, i bydelen Arlington, der, hvor John F. Kennedys grav er. Vi tager metroen derud, der er tre stop inden lejlighedskomplekset, hvor Khader har en to-værelses lejlighed. Stuen er helt tom - bortset fra gulvtæppet. Soveværelset er mere møbleret - her er en madras, et skrivebord og en skrivebordsstol. Og en plakat fra Hudson på væggen - for hvis Khader skal lave noget officielt for tænketanken, skal logoet kunne ses i baggrunden. Også når han skyper hjemmefra.

- Jeg blev træt af hoteller, og så kender jeg nogle syrere, de fleste fra den syriske opposition, som bor her i området. Da jeg fik lejligheden, gad jeg ikke møblere det hele på en gang. En kollega foreslog mig at køre i Ikea, det gjorde jeg så. Det lignede Høje Taastrup - der stod bare dollar i stedet for kroner, siger Khader og medgiver, at der nok også skal noget ind i stuen.

- Min datter vil herover på besøg, så må jeg hellere have en sofa og et fjernsyn.

- Jeg har jo børnene hver anden weekend i Danmark, så jeg er her en uge, højst to. Jeg kan lave noget af mit arbejde i Danmark, mens andet kræver, at jeg rejser, siger Naser Khader.

Udover de to børn, der bor hos hver deres mor hjemme i Danmark, har Khader også gang i endnu en akademisk karriere herhjemme. Han læser teologi og starter på hovedopgaven efter jul. Han laver radioprogrammet ”Arabiske stemmer” sammen med journalisten Steen Nørskov - og han er, udover bogen om det arabiske forår, også i gang med en bog om kristendom og demokrati.

Vi forlader lejligheden, den er jo tom, og går over på Mijanah, en libanesisk restaurant i Arlington, hvor de syriske oppositionsgrupper ofte kommer. Khader kender dem, men hvordan og hvor meget svarer han henholdende på.

Der er meget mellemøstligt i restauranten, og Khader kindkysser med ejeren. Meze’n kommer på bordet, en sand symfoni af specialiteter, og Naser Khader gør opmærksom på, at stedets lammetatar er særlig lækker. Det har han ikke uret i.

- Har du fået en ny chance, Naser Khader?

- Ja. Og jeg er lige så stolt over at være her, som jeg var, da jeg blev valgt til Folketinget. Dengang var jeg stolt over at være den første med arabisk baggrund. Da vi dannede Ny Alliance, var jeg stolt over, at det lykkedes for os at komme i Folketinget. Jeg er stolt af det, jeg har prøvet - men jeg er mæt af det. Og har ingen abstinenser.

- Du skal ikke tilbage til dansk politik?

- Nej.

- Har du endegyldigt lukket den politiske dør.

- Ja, det har jeg. Det, jeg laver nu, giver mere mening for mig. Nu laver jeg noget, der virkelig står mit hjerte nær. Det, der i sin tid gjorde mig politisk interesseret.

Naser Khader, der i dag er passivt medlem af De Konservative, er stille et øjeblik, mens han tænker over, hvad det er i det nye job, der gør ham så stolt.

- Det er for eksempel at stå i Kongressen og holde tale i et udvalg, hvor der sidder kongresmedlemmer og lytter med. Det er, når folk, der har noget at skulle have sagt, gider læse mine rapporter.

- Da du var i dansk politik, var du en helt den ene dag?

- Ja ... og den næste dag var jeg en idiot!

- Har du lært noget af det?

- Jeg har lært rigtig meget. På et tidspunkt blev jeg kritiseret så meget, at jeg mistede min selvtillid og ikke troede, jeg kunne noget.

- Du ved, at jeg er vild med Danmark og danske værdier, men jeg synes, skadefryden er uklædelig, og den fylder meget blandt danskere. Mens man i USA påskønner folk, der tør tage en chance.

- Jeg tror, at mange, der oplevede det, jeg har oplevet, ville begå selvmord - men jeg vidste, at jeg kunne mere. Og at tingene ville gå over på et tidspunkt.

- Nu har jeg fået denne her stilling, jeg kan noget, og jeg kan faktisk noget, som ingen andre kan.

Naser Khader smiler igen.

- Noget af det, jeg har det allerbedst med, er, at når TV 2 News, Deadline eller P1 ringer, skal jeg ikke ringe til gruppeformanden og spørge, om jeg må sige sådan og sådan. Jeg kan sige, hvad jeg mener - det er en befrielse.

- Du er måske bedre som solist end som holdspiller?

- Jeg er bedre, når jeg kører efter min egen mavefornemmelse uden spindoktorer og rådgivere. Under Muhammed-krisen havde jeg ingen rådgivere. Og det gik da meget godt.

- Folk siger, jeg er gladere nu. Ikke så stresset, min selvtillid er vendt tilbage.

- Det er sgu sjovt.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce