Annonce
Debat

Landmand: Kan fisk, ål, rejer og ålegræs tage fejl af fjordens tilstand?

Synspunkt: Så er landbrugsforhandlingerne i gang, de går kort fortalt ud på at fratage landbruget muligheden for at anvende den gødning, planteavlerne har brug for, ud fra en totalt forfejlet ide om kvælstofs skadelige virkning i vandmiljøet, og dernæst går de ud på at udtage de mest dyrkningssikre jorde i CO2's hellige navn.

Og så står Fjordens Dag for døren, hvor vi sikkert igen skal høre tirader om, at det er landbrugets udledninger af kvælstof, der ødelægger forholdene i Odense Fjord.

Kvælstofudledningen skal reduceres, fordi en hvis professor Markager fra Århus Universitet har fået en åbenbaring, der siger at de 54.000 ton, han før var kommet frem til, nu skal være 36.600 ton.

Annonce

Jeg har tidligere, både her i avisen og ad andre kanaler, bedt samme Markager om at forholde sig til, at forholdene i Kertinge Nor er blevet så fine, at fisk og ål og rejer og ålegræs stortrives, selv om landbrugets markdræn løber som altid, mens Munkebos kloakvand er ført til Storebælt. En lignende iagttagelse gjorde cand. agro Poul Vejby Sørensen for år tilbage, da Mariager Fjord var kollapset med iltsvind og fiskedød, men i nabofjorden, Randers Fjord, var der ingen problemer på trods af, at Randers Ford i kraft af Gudenåen har et mere end fire gange så stort landbrugsopland.

Heller ikke dengang kom der nogen forklaringer fra forskerne i Århus, og det kan jeg egentlig godt forstå, da dette ikke kan forklares uden at revidere kvælstofs betydning i vandmiljøet totalt, og det sker naturligvis ikke, da både bevillinger og forskernes levebrød gennem mere end tre årtier har været hængt op på forklaringen om kvælstofs skadevirkning. Det vil være et gigantisk prestigetab at ændre på dette.

Jeg ser frem til at få en forklaring på den fine tilstand i Kertinge Nor

Det får mig til at tænke på noget, der foregik i Sovjetunionen, efter at Stalin var død i marts 1953, og alle var forvirrede over, hvad der nu skulle ske. En foreslog, at nu var de vel nødt til at løslade alle dem, som uskyldigt sad i fængsler og fangelejre? Hertil svarede den altid elegante armenier Anastas Mikojan, at det kunne der ikke blive tale om, da befolkningen så ville opdage, at de i 35 år var blevet regeret af en flok gangstere.

Ikke for ellers at sammenligne noget med Sovjetunionen, er det dog det samme åremål, nemlig 35 år, at landbruget er blevet misregeret af denne falske kvælstofhistorie, helt nøjagtigt siden en fisker i efteråret 1986 kom i land med en spandfuld døde hummere, han havde fisket op i området ud for Kullen, hvor strømmen fra Øresund breder sig ud, og alt det tykke fra kloakvandet fra de store byer ved Øresund synker til bunds. Det var den daværende direktør for naturfredningsforeningen, David Rehling, ikke sen til at give landbruget skylden for, og der har den så stået siden.

Det vil i øvrigt, hvis jeg forstår Redfield-konstanten korrekt (N/P-7/1 på vægtbasis), kun være muligt at hæve kvælstofkoncentrationen i havet ganske kortvarigt, som f.eks. når der vælter en tank på Fredericia havn og 5000 ton flydende N-gødning løber ud på en gang. Det er utroligt, at det i så mange år har været muligt at bilde både politikere og det meste af befolkningen ind, at drænvand, der løber ud med typisk 5-10 mg N/l, hvilket er 5 gange under grænseværdien for drikkevand, som er 50 mg N/l, skulle kunne forurene vandmiljøet. Hele det verserende efterafgrødecirkus er også hængt op på denne kvælstofmyte.

Jeg ser frem til at få en forklaring på den fine tilstand i Kertinge Nor, men det bliver jo nok, at det er fisk og ål og rejer og ålegræs, der har taget fejl.

Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Nyborg

Cykler otte kilometer til skole hver dag: Bertil fra Ørbæk er Årets Børnecyklist

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Fyn

Udenlandske læger strander i flaskehalse, når de skal godkendes: Ikke fair for nogen parter, mener Lægeforeningen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Annonce