Annonce
Kerteminde

Kertinge-bonde vil lave mini-vådområde

Jørgen Lindø vil indrette et mini-vådområde på en af sine marker. Arkivfoto: John Fredy
Nyt mini-vådområde skal rense markerne for kvælstof og forbedre miljøet i Kertinge Nor

Kertinge: Knap 5000 kvadratmeter landbrugsjord i Kertinge skal - hvis alt går vel - forvandles til et mini-vådområde, der kan fungere som et kvælstof-filter for 46 hektar landbrugsjord.

Det er Jørgen Lindø, der ejer jorden:

- Det er en del af sidste års landbrugspakke, hvor vi fik lov at gøde noget mere mod at vi etablerede de her vådområder, hvor vi kan tage noget af kvælstoffet ud af drænvandet igen. Jeg synes, jeg har et område, der egner sig godt til det. Det skal afvande et rimeligt areal, og det er svært at dyrke. Derudover ligger det op af et stykke skov, så det vil være oplagt at lave de her vandbassiner, fortæller Jørgen Lindø.

Annonce

Må gøde mere

Det lille vådområde vil med andre ord fungere som et slags naturfilter, som filtrerer kvælstoffet ud af drænvandet, før det ledes ud i Kertinge Nor.

- Vi har haft store problemer med, at vi ikke kunne få lavet protein nok i vores korn, fordi vi ikke måtte gøde så meget som vores nabolande. I min verden er det en god forretning, hvis jeg kan få dækket alle udgifter til at få det her etableret. Jeg forpligter mig til at vedligeholde området i ti år. Derefter kan det overgå til natur, fortæller Jørgen Lindø videre.

Kerteminde Kommune har foreløbig sendt projektet i høring frem til 17. juli. Først derefter vil det vise sig, om projektet kan realiseres.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ikke opdaterede medicinlister og manglende dokumentation: Derfor fik Langeskov Hjemmepleje et påbud - og sådan efterleves det

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce