Annonce
Kerteminde

Kertemindes Superbrugs med i banebrydende projekt: Juleanden bliver grøn af at ligge i køledisken

SuperBrugsen har været med i et projekt, hvor de har halveret deres varmeforbrug på ti måneder. Arkivfoto
SuperBrugsen i Kerteminde opnåede en halvering af deres varmeforbrug på de ti måneder, da de testede det nye varmegenvindingsanlæg.
Annonce

Kerteminde: Varmeproduktionen fra køleanlæggene i landets supermarkeder, kan let genbruges. Det viser et projekt, som blandt andet SuperBrugsen i Kerteminde, har været med til at teste ti måneder sidste år.

Projektet hedder Super Supermarkets og er støttet af det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

- Perspektivet er stort. Genvinding af varmen betyder også, at kølevarerne i butikken belaster klimaet mindre. Man kan fristes til, i denne søde juletid, at sige, at udnyttelsen af overskudsvarmen vil gøre juleanden mere grøn, når den er slagtet, siger Torben Funder-Kristensen, chef for PA i Danfoss Cooling, der er en af partnerne i projektet, i en pressemeddelelse.

På sigt betyder det, at supermarkeder vil kunne udnytte varmeproduktionen fra køleanlægget både til opvarmning internt i supermarkedet og så kan de sælge (rest)varmen til det lokale fjernvarmeselskab. Varme, der for omkring 95 procent af tilfældene i dag går til spilde - både i Danmark og ude i verden, oplyser Super Supermarkets.

Annonce

Halvering af varmeforbruget

Dette viser testen fra Kerteminde også.

- SuperBrugsen i Kerteminde har et butiksareal på 3.500 kvadratmeter, og butikkens køleanlæg producerer en stor mængde varme, som før installationen af varmegenvinding gik til spilde. Sammen med Danfoss installerede butikken derfor et varmegenvindingsanlæg med en estimeret besparelse på 165 MWh varme i testperioden fra januar til oktober 2018. Det svarer til mere end en halvering af varmeforbruget, står der i en rapport fra Super Supermarkets.

Projektet omfattede også en aftale med det lokale fjernvarmeselskab om at aftage varme i det omfang butikken ikke selv kan udnytte den.

Det er selvfølgelig heller ikke gratis at få det nye anlæg, og i Kerteminde har der været en samlet investering på 180.000 kroner plus interne timer til forhandling med fjernvarmeselskabet

Annonce

Udbreder projektet

Der er i dag etableret varmegenvindingsanlæg ved cirka 150 butikker. Under 100 butikker leverer i dag overskudsvarme til fjernvarmenettet. Partnerne i Super Supermarkets anslår, at der er potentiale for at udnytte overskudsvarmen internt og i fjernvarmenettet ved 2700 supermarkeder i Danmark

Projektet har udarbejdet en drejebog, som kan hjælpe butikker med at komme i gang. Samtidigt har man udarbejdet to beregningsmodeller, som butikker kan bruge til at undersøge, om det kan svare sig at udnytte overskudsvarmen. Alle tre værktøjer ligger frit tilgængeligt på projektets hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce