Annonce
Kerteminde

Kertemindes borgmester i spidsen for oprør

Kasper Olesen (soc) har sat en borgmester-bevægelse i gang imod undervisningsministerens model til dannelse af det nye Faglig Grund-Uddannelse. Arkivfoto: Michael Bager

- Det er ikke godt nok. Det må I gøre bedre, skriver borgmestrene i hele Syddanmark til undervisningsministeren. Brevet er forfattet af Kertemindes borgmester, Kasper Olesen.

Kerteminde: For borgmester Kasper Olesen er produktionsskolens tilbud til unge mennesker meget vigtige. Derfor følger han også meget opmærksomt den forandring, der er i gang: Omdannelsen af produktionsskoler og andre voksen-tilbud til en fælles FGU - Faglig Grund-Uddannelse.

Med hjælp fra Østfyns Produktionsskole blev han opmærksom på, at oplægget til, hvordan forandringen i praksis skal foregå, ikke er særlig demokratisk.

Det vil han ikke finde sig i.

Annonce

Jyderne ville også være med

Han satte sig derfor og formulerede et brev til undervisningsministeren, hvori har påpeger det demokratiske underskud i, at der kun skal sidde en enkelt borgmester i hver af de bestyrelse, der rundt om i landet skal stå for etableringen af de nye FGU-institutioner og -skoler. Således også kun en borgmester i det kommende skoledistrikt, som Kerteminde bliver den del af (som det ser ud nu bestående af 5 kommuner).

- Kommunernes forskelligheder på geografi, lokale uddannelser og ungegrupperinger bevirker, at det ikke kan forventes, at én kommunal repræsentant kan varetage alle interesser for kommunerne i institutionens optagerområde, skriver han blandt andet i brevet.

Han tog det med til det fynske borgmesterforum, hvor samtlige fynske borgmestre straks sluttede op om brevet.

- Ikke nok med det. Der var nogle, der tog det med videre til Jylland, så nu er det samtlige borgmestre i Syddanmark, der danner fælles front imod det demokratiunderskud, der er i ministerens model for etablering af det nye FGU, konstaterer Kasper Olesen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce