Annonce
Kerteminde

Kertemindeborgmester om sparerunde: Det kommer til at gøre rigtig ondt

En arbejdsdag med Kertemindes nye borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S). Foto: Michael Bager

Borgmester Kasper Olesen vil i år have indført så mange besparelser, at det ikke bliver nødvendigt med nye sparerunder de næste tre år. Han vil i et smertefuldt hug ramme det fundament, Kerteminde har råd til. Torsdag lander konsulentfirmaet KLKs sparekatalog på politikernes bord. Læs mere om sparekataloget i løbet af torsdagen på fyens.dk.

Annonce

Nordøstfyn: Det skal være slut med, at Kerteminde Kommune hvert eneste år mindst en gang skal igennem en sparerunde. I hvert fald hvis det står til borgmester Kasper Olesen.

Han vil på baggrund af det sparekatalog fra KLK, der kommer torsdag, "spare i bund" så at sige:

- Vi skal spare så meget, at vi når ned til et fundament, som vi har råd til også i årene, der kommer, siger han.

- Vi er nødt til at rette ind efter den økonomiske virkelighed, selvom det kommer til at gøre ondt. Og der er ingen tvivl om, at det kommer til at gøre rigtig ondt.

Vi er nødt til at rette ind efter den økonomiske virkelighed, selvom det kommer til at gøre ondt. Og der er ingen tvivl om, at det kommer til at gøre rigtig ondt.

Kasper Olesen, borgmester

Værdifuld rapport

Borgmester Kasper Olesen synes, at sparekataloget har været alle pengene (500.000 kroner) værd.

- De har analyseret kommunens udgifter fra en ende af og sammenlignet dem med andre kommuners. På den måde får vi et knivskarpt billede af, hvor vi har udgifter, der er højere end de andre kommuners - et billede helt renset for følelser og holdninger, men blot rene fakta. Desuden analyserer de, hvordan vi bærer os ad i forhold til de andre kommuner, fortæller han.

- Der er steder, hvor vi ligger over gennemsnittet, fordi vi politisk har valgt det. Andre steder vidste vi det ikke, men nu har vi fået tal på det hele, og det giver os nogle nye muligheder: Sparekataloget peger på nogle steder og siger: Her kære Kerteminde Kommune er I dyrere, og det er et meget værdifuldt arbejdsmateriale.

Annonce

Til gavn for alle

Borgmesteren mener, at det vil være til gavn for alle at tage et ordentligt sparehug og så til gengæld bringe ro på, så man ikke skal gå og frygte for næste års sparerunde.

- For de, der modtager service fra kommunen, duer det ikke, at der hele tiden er usikkerhed om serviceniveauet - f. eks. åbningstiden i børnehaven holder, eller om vores handicappede familiemedlem kan blive ved med at få sin hjælp, forklarer han.

- Så kan det godt være, at vi nogle steder bliver nødt til at lægge niveauet lidt lavere, end vi politikere og modtagere kunne ønske os. Men jeg tror så til gengæld, at det vil give ro på, at vi ved, at det her serviceniveau kan holde.

De kommunalt ansatte har også de sidste fire år hele tiden haft hængende over hovedet, at nu skal der spares igen.

- Og vi ved jo godt, at det oftest er lønkronerne, der skal spares på. Med det pres kan jeg godt forstå, at vores sygefravær er højt, bemærker Kasper Olesen.

Han mener også, at politikerne vil få gavn af at få ro på økonomien.

- Det vil være befriende, at vi politikere kan bruge kræfterne på andet end hele tiden at skulle pege på nye sparemuligheder. For vi vil jo meget hellere bruge kræfterne på at gøre Kerteminde Kommune stærkere, og man bliver jo netop politiker, fordi man har ideer til at udvikle kommunen. Og i øjeblikket bliver alle de ideer bare henvist til budgetbehandling. Men vi skal jo frem til at have råd til at sætte ting i gang, der styrker økonomien.

Annonce

Flere indtægter

Kasper Olesen peger også på alternativet til at spare: At øge indtægterne.

- Vi arbejder benhårdt på at få tiltrukket nye virksomheder, og jeg har begrundet tro på, at det vil lykkes, for jeg er i god dialog med folk, der er interesserede i Kerteminde. Desuden arbejder vi også på at få tiltrukket stærke borgere - gerne folk, der er i den aldersgruppe, så de stadig er på arbejdsmarkedet.

Udgangspunktet for borgmesteren er at opnå et budget, der fra 2019 giver et overskud på 15 millioner kroner.

Hvor meget af sparekataloget på 70 millioner kroner, det vil kræve, kan han ikke sige før til efteråret.

- Så ved jeg mere om, hvor meget det kan lykkes at hæve indtægterne, og så ved jeg, hvad aftalen mellem regeringen og KL vil give os, siger han.

- Vi ved, at vi fra staten vil få ekstra 10 millioner om året til flygtninge. Og vi har håb om, at vi også vil få ekstra, fordi vi er en kommune med mange ældre. Men vi ved ikke, om man så vil trække os et andet sted. Alt det får vi først svar på sidst i juli.

Kasper Olesen understreger, at selvom der - formentlig - bliver vedtaget en solid håndfuld besparelser til efteråret, så behøver de ikke alle at blive sat i værk på en gang.

- Det kan komme gradvist i løbet af året, det er bare vigtigt at få dem vedtaget nu. På den måde får vi ordentlig tid til borgerinddragelse og til dialog med de involverede i stedet for de hovsa-besparelser, vi af og til har set.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce