Annonce
Kerteminde

Kerteminde: Turismens Venner vil tænde et lys i mørket

Turismens Venner er inspireret af lystræet på Thomas B. Thriges Gade i Odense. De vil nu gerne have sat lys på træet på hjørnet af Hans Schacksvej og Vestergade. Arkivfoto

Det store træ i det grønne område på hjørnet af Vestergade og Hans Schacksvej i Kerteminde skal forsynes med permanente lyskæder. Turismens Venner arbejder nu på at få penge til projektet.

Kerteminde: Inden for den seneste måned er vi for alvor trådt gennem porten ind til den mørke tid, hvor dagene med dagslys bliver kortere. Vi tænder lys, når det skumrer, og nu vil Turismens Venner også gerne tænde et lys i mørket, som kan hjælpe os gennem den mørke tid.

Inspireret af det store lystræ på Thomas B. Thriges Gade i Odense vil Turismens Venners Udsmykningsudvalg gerne sætte lys på det store træ, der står på hjørnet af Vestergade og Hans Schacksvej i Kerteminde.

På Miljø og Teknikudvalgets møde i november sagde udvalget ja til, Turismens Venners ansøgning om at få lov til at sætte lys på træet. Det må dog ikke koste noget for Kerteminde Kommune, og vennerne skal sørge for, at træet ikke bliver beskadiget, når lyset skal sættes på.

- Vi er nu i fuld gang med at søge om fondsmidler til at få sat lyset på træet, fortæller Ulla Eithz fra Turismens Venners Udsmykningsudvalg.

Hun fortæller, at den elektriker, som udvalget har kontakt til, har vurderet, at det vil komme til at koste omkring 40.000 kroner at sætte lys på træet.

Elektrikeren har været en tur i Odense for at nærstudere træet på Thomas B. Thriges Gade, inden han kom med sit tilbud.

- Og det er jo helt fantastisk, at han har gjort det, understreger Ulla Eithz.

Det var hendes håb, at lystræet kunne være etableret inden jul.

- Men i værste fald får vi måske først svar i januar fra de fonde, vi har søgt penge hos, forklarer hun.

Hensigten med lystræet er nu heller ikke, at det kun skulle etableres til julemåneden, men det skulle være et lystræ, som også kunne tændes årene frem og kunne stå og lyse i en mørk tid. Ligesom med lystræet i Odense var det Ulla Eithzs idé, at lyskæderne på træet kunne tændes i slutningen af november, og så kunne det slukkes igen i marts.

- Det skulle stå og lyse op i et område, hvor der i forvejen er meget mørkt, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce