Annonce
Bagsiden

Kerteminde omdøber støjplaget gade til Rabalderstræde

Den strækning af Renæssancehavnen i Kerteminde, der kaldes Granittæppet - endnu. Arkivfoto

Kerteminde bliver første fynske by til at hædre afdøde Kim Larsen. Kritikere hævder, det bare er for at undgå kostbar asfaltering af Renæssancehavnen.

(Publiceret første gang 5. oktober 2018)

Både i Odense og København har der siden Kim Larsens død i søndags været talrige opfordringer til at opkalde en plads eller vej efter den folkekære sanger.

Men nu bliver begge byer, hvor Kim Larsen har boet, overhalet indenom af Kerteminde.

På mandag bliver den 200 meter lange brostensbelagte Hindsholmvej - også kendt som "Granittæppet" - ved en festlig ceremoni omdøbt til "Rabalderstræde".

Annonce

8000 køretøjer dagligt

Granittæppet blev indviet i 2013 som en del af Renæssancehavnen, og de 200 meter brosten passeres dagligt af op mod 8000 køretøjer.

- De seneste fem år har vi fået talrige henvendelser fra beboere og forretningsdrivende om det lydtryk, gaden leverer. Da vi i aftes havde møde i miljø- og teknikudvalget, var vi alle stærkt berørte af Kim Larsens død, og vi talte længe om, hvordan vi i Kerteminde kunne gøre noget for at hædre sangeren. Da vi nåede punktet om Renæssancehavnens rabalder, ja, så løsningen jo lige for, siger udvalgsformand Jesper Hempler (SF).

- De prøver at snyde

Kjeld Tornøe, der driver et mindre hotel beliggende tæt på Renæssancehavnen, er ikke imponeret:

- De prøver bare på at snyde sig fra at asfaltere det lort, og i øvrigt har Kim Larsen slet ikke noget at gøre med Kerteminde, siger Kjeld Tornøe i en kommentar.

Men det er helt forkert opfattet, mener udvalgsformand Jesper Hempler:

- Det var jo Kim Larsen, der skrev den kendte sang "Min Amanda" til Rock-Nalle.

Gade kan ses og høres

Politikerne i Kerteminde forventer, at turister fra hele Skandinavien vil komme for at se Rabalderstræde. Og for at høre.

På den sydlige kørebane, altså den, der ligger tættest på havnen, vil man nemlig fjerne nøje udvalgte brosten, så der opstår 17 huller.

Når en bil eller en lastbil ruller hen over gaden, vil der - ved en hastighed på 50 km/t - kunne høres 13 gange tonen D afbrudt af tre stigende toner og til slut et langt, hængende D.

Hvert eneste køretøj vil på den måde afspille den ikoniske indledning til "Rabalderstræde".

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce