Annonce
Kerteminde

Kerteminde: Mosen vokser og nu inviteres menneskene ind

Pælene er sat og hegnet trukket til at markere stien rundt om og igennem Urup Dam, og præcis her vil man om et par måneder kunne kigge ind på en overdådighed af blomstrende orkideer. Biolog ved Kerteminde Kommune, Martin Køhl Søholm, er ude og tjekke, at alt er, som det skal være. Foto: Robert Wengler

I godt fire år er der brugt millioner af kroner på at genskabe naturen i Urup Dam. Nu er der også ved at være anlagt en sti til publikum.

Urup Dam: Om et par måneder vælter orkideerne op af mosejorden i Urup Dam. De smukke gøgeurt og hullæbe og ikke mindst den lille mygblomst, som i al sin undselighed er hovedårsagen til, at der bliver investeret flere millioner af kroner i at sikre den helt særlige natur, Urup Dam og de tilstødende moser Brabæk Mose, Birkende Mose og Illemosen rummer. Mygblomsten er nemlig meget sjælden i Danmark, men stortrives i Urup Dam.

Det er da også på grund af mygblomsten, at Urup Dam er udpeget til Natura 2000-område. Det vil sige et område, EU har forpligtet Danmark til at passe særligt på.

Mygblomst og de andre orkideer elsker rigkær, hvílket vil sige en særlig kalkholdig mose, og et af målene, Kerteminde Kommune med biolog Martin Køhl Søholm i spidsen skal nå, er dels at skabe en sammenhæng mellem de fire moser, dels at genskabe 15-20 hektar rigkær. Det arbejde har især handlet om at fælde de skove og sumpskove, der var vokset op der, hvor der ikke har gået køer og græsset.

I Urup Dam går denne kraftkarl og hans fruer rundt og græsser. På den måde holder de bevoksningen nede, så orkideerne kan få lys og plads til at vokse op. Foto: Robert Wengler

EU-penge stopper næste år

Størstedelen af jorden, der er omfattet af projektet, er privatejet, og naturgenopretningen er foregået i et godt samarbejde ejere og kommunen imellem.

- Vi har haft en god dialog med lodsejerne. Nogle steder er der givet kompensation, nogle steder har vi byttet jord, og andre steder har vi opkøbt, så det hele er gået op, fortæller biologen.

Projektet er delvist betalt af EU's Life-program, og strækker sig frem til årsskiftet 2018/19. Til den tid skal al naturgenopretningen være færdig, for da stopper pengestrømmen. Derefter vil kommunens indsats begrænse sig til at vedligeholde og eventuelt fælde et par træer her og der, hvis køerne ikke kan overkomme det hele, fortæller Martin Køhl Søholm.

Samtidig med, at der sker naturopretning af moserne, er der ved Urup Dam opkøbt jord, der er udlagt som vådområder - områder, hvor der ikke må gødes eller sprøjtes. På den måde undgår man, at nærinsgsstoffer og sprøjtemidler fra dyrkede marker spreder sig ind i moserne.

Annonce

Naturoplevelserne ligger og venter

Nu, hvor det hele er ved at have taget form, inviteres naturelskerne indenfor i mosen. En vigtig del af Life-programmet er nemlig formidling - folk skal ud og nyde naturen og lære noget om den.

Derfor er der nu på Brabækvej etableret en p-plads og opstillet et skilt, der fortæller om moserne og på et kort viser den godt tre kilometer lange gåtur, der er anlagt - eller næsten anlagt, for arbejdet er ikke helt færdigt endnu.

- Det bliver en tur, der tager publikum rundt i kanten af mosen og til sidst fører ind igennem mosen og tilbage til p-pladsen, fortæller Martin Køhl Søholm.

- Vi har sat en hel del hegn op, men endnu mangler vi at sætte markeringspæle op, så folk ikke kan tage fejl af, hvor de skal gå hen. Vi mangler også at lægge en sti af brædder over det vådeste område, så folk kan gå turen med tørre fødder i vandreskoene. Og så mangler vi at få trykt pjecer, der både skal indeholde et kort og beskrivelse af noget af alt det, folk kan se undervejs. Men naturoplevelserne, de ligger derude og venter.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

Musikken spiller højere og højere i Odenses parker: Nu har naboerne fået nok

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce