Annonce
Kerteminde

Kerteminde mangler unge lægdommere

Arkivfoto: Michael Bager

Det strømmer ind med frivillige nævninge og domsmænd til domstolene, men Kerteminde savner flere i alderen 18 til 30 år

Kerteminde: I Danmark bliver 10.000 helt almindelige borgere landet over hvert fjerde år udpeget til at være lægdommere, og i Kerteminde Kommune er interessen da også stor for at blive skrevet op til en gang imellem at træde til som domsmand eller nævning i en retssag.

Det fortæller Jane Godtfredsen fra Kerteminde Kommune, som lige nu noterer navne op på de personer, som ønsker at komme i betragtning til perioden 2020 og fire år frem:

- Der er god interesse, og vi har allerede skrevet mange op, men vi mangler at høre fra de 18-30-årige. Vi mangler også nogle flere indvandrere med dansk statsborgerskab, fortæller hun.

Kommunen inviterer 20. februar klokken 16 til orienteringsmøde på Kerteminde Rådhus, hvor man kan høre mere om opgaven.

Måske mangler der unge, fordi I ikke har annonceret efter nogen på de digitale medier. Hvorfor foregår det så hemmeligt?

- Det er, fordi folk uopfordret har henvendt sig og der allerede har været en del fokus på det i medierne. Man har også hele tiden kunnet finde det på kommunens hjemmeside med link til domstolene, men nu melder vi også noget mere åbent ud på Facebook og med en annonce i avisen, fortæller Jane Godtfredsen.

Hvem kan blive lægdommer?

En lægdommer er en person uden juridisk eksamen, der sammen med de juridiske dommere i by- og landsretten lytter til alle forsvarets og anklagemyndighedens argumenter i en straffesag og derefter sammen med de juridiske dommere dømmer eller frifinder den person, der er anklaget for at have overtrådt straffeloven.Retsplejeloven kræver, at en lægdommer:- Er dansk statsborger.- Taler og forstår tilstrækkelig dansk.- Er fyldt 18 år inden 1. januar 2020.- Er født efter 1943.- Er »en uberygtet mand eller kvinde« - altså, ikke er straffet for en alvorlig lovovertrædelse.- ikke ser eller hører dårligt, da retsplejen bygger på mundtlighed.

Følgende personer er udelukket fra at være nævning og domsmand:- Ministre.- Ansatte i ministeriers departementer og ansatte i chefstillinger i de myndigheder, der hører under departementerne.- Ansatte ved domstolene og i politiet, anklagemyndigheden, kriminalforsorgen og andre myndigheder på Justitsministeriets område.- Advokater og advokatfuldmægtige.- Præster i folkekirken og andre trossamfund.

Kilde: Domstol.dk

Du kan nå det endnu

Kommunen skal bruge 91 personer med vidt forskellig baggrund, og det er op til det såkaldte grundlisteudvalg at udpege de rette personer til listen over domsmænd og nævninge.

Grundlisteudvalget består af: Palle Hansborg (S), Jesper Schmidt Nielsen (K), John Eriksen (S), Dorthe Schack Jakobsen (R), Heino Salling (Ø), Simon Ettrup (R), Jens Gantriis (V), Knud Ahrnkiel (M) og Kent Valsøe (K).

Ifølge Jane Godtfredsen kan man stadig nå at komme i betragtning, selvom man er pæredansk og ældre end 30 år. Udvalget mødes næste gang den 27. februar, hvor det besluttes, hvilke navne, der skal stå på listen. Ønsker du at være lægdommer, send da en mail hurtigst muligt til ledelsessekreatariatet på: jsg@kerteminde.dk eller ring på tlf. 65151507.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce