Annonce
Kerteminde

Kerteminde: Larsen-museet lader dig smage på det gode liv

Rygtet om smagsprøver spredte sig, og folk myldrede hen til Svanemøllen, hvor de frivillige fra køkkenhaven stod og serverede rygeost-madder med rabarberkompot, purløg og radiser. Foto: Mette Louise Fasdal

Den sidste onsdag i måneden kan du få smagsprøver fra Johannes Larsen Museets køkkenhave. Hen over sommeren sætter museet fokus på det gode og sunde liv.

Kerteminde: Rarbarber, purløg og radiser fra køkkenhaven ved Johannes Larsen Museet blev onsdag høstet, så museets gæster kunne få lov til at smage, hvad syv frivillige haveentusiaster har fremdyrket lige ved siden af Svanemøllen ved museet.

Alhed og Johannes Larsen havde en køkkenhave med mange forskellige afgrøder, og den køkkenhave er nu blevet genetableret ud fra gamle fotos og fortællinger af Larsens børnebørn. Afgrøderne indgår i Villaens dekorationer og Kaffehusets menuer, men de frivillige, som passer haven, synes også, at gæsterne skal have lov til at have smagsprøver fra haven en gang om måneden.

Så frem til og med oktober vil de den sidste onsdag i måneden byde på forskellige smagsprøver. Den sidste onsdag i maj blev der serveret rygeost på rugbrød med rabarberkompot, radiser og purløg. De små madder blev skyllet ned med smagsprøver på Svale-bajer, der er en øl, som museet har fået skabt i samarbejde med Refsvindinge Bryggeri.

- Sidste år lavede vi en suppedag, og det var virkelig sjovt og blev et stort tilløbsstykke. Derfor har vi nu fået den idé, at vi vil servere smagsprøver på disse udvalgte onsdage, fortæller Jens Bjørn, der er frivillig i køkkenhaveprojektet, som er støttet af EH Invest.

- Næste gang byder vi på en ret med jordbær. Så folk kan godt begynde at glæde sig, smiler han skælsmk gennem røgen.

Han står og er ved at ryge osten, som skal serveres på rugbrød med rababrkompot.

Annonce
Alice Holm havde travlt med at smøre madder. Foto: Mette Louise Fasdal

Fokus på det gode liv

Gennem hele sommeren vil Johannes Larsen Museet arbejde med det gode og sunde liv, som den gamle fuglemaler selv holdt meget af. For ham var sund mad eksempelvis lig med alle hans livretter, og så handlede det gode liv om et liv i balance, men hvor øl og snaps blev nydt med stor velbehag hver eneste dag. Han satte selv stor pris på de gode råvarer - så at sige "fra jord-til-bord-tanken," som også i dag er i høj kurs.

Udover at byde på smagsprøver fra køkkenhaven den sidste onsdag i måneden vil du i udvalgte uger i sommermånederne også kunne prøve yoga i Larsens have, og der vil blive arrangeret tangture med mulighed for efterfølgende at tilberede en lille tang-ret over bål.

Så er der serveret. Foto: Mette Louise Fasdal
Jens Bjørn var mand for at få røget til osten til rabarberkompotten. Foto: Mette Louise Fasdal
Inden serveringen havde Svend Larsen travlt med at få klippet den purløg, som skulle bruges til madderne. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Annonce