Annonce
Erhverv

Kerteminde i front: Fynske huse sælges på 10 måneder

Ifølge tal fra Dansk Byggeri, tager det omkring 10 måneder at sælge et hus på Fyn. Arkivfoto: Palle Peter Skov

Ifølge nye tal fra Dansk Byggeri og Finansdanmark er de fynske huse i gennemsnit solgt efter 10 måneder. Kerteminde Kommune er den kommune i hele landet, der har været dygtigst til at nedbringe antallet af liggedage.

"Alle ved, det går op og ned, sådan er det jo", synger Thomas Helmig i sangen Op og Ned.

Og lige netop den strofe er et perfekt billede på, hvordan boligmarkedet har set ud de seneste år.

Men på Fyn ligner det, at det nu går opad, hvis man ser på de tal, som Dansk Byggeri netop har offentliggjort for antal liggedage for fynske huse, altså den tid, der går fra et hus bliver sat til salg, til det rent faktisk bliver solgt.

Det tager i gennemsnit 302 dage, cirka 10 måneder, at sælge et fynsk hus, og det er en fremgang på syv procent - den største i landet - når man kigger på, hvordan det så ud i det første halvår af 2016.

Her havde Fyn landets længste liggetid på 326 dage.

Og selv om liggetiden på landsplan i gennemsnit ligger på 255 dage, altså noget under den fynske liggetid, er der stadig optimisme at spore på øen, fordi Fyn har været bedst i hele landet til at få liggetiden ned.

Fyn har mindsket liggetiden med 24 dage siden det første halvår i 2016, og det giver øen en førsteplads, hvor Nordjylland kommer lige i hælene med en liggetid formindsket med 20 dage.

Årsagen til den positive udvikling på boligområdet skal blandt andet findes i den generelle økonomi, der er i Danmark i øjeblikket, hvis man spørger Morten Skak, boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet.

- Det går generelt meget godt for dansk økonomi, og boligmarkedet har generelt udviklet sig i en positiv retning i et par år efterhånden.

- Min forventning er også, at den her gode udvikling kommer til at køre i noget tid, fordi vi er inde i en opgangskonjunktur, siger han.

Annonce

Kerteminde bedst

Dansk Byggeris tal, der er indhentet fra Finansdanmark, viser, at Kerteminde Kommune er den kommune på landsplan, hvor der har været den største nedbringelse af antal liggedage i det første halvår af 2016 i forhold til første halvår af 2017.

Kommunen har nedbragt antallet af liggedage med 100 dage, hvilket svarer til et fald på 27 procent.

Det er en udvikling, som Home Kerteminde-Munkebo kan føle på. Det fortæller ejendomsmægler og daglig leder Per Hansen.

- Vi kan nikke genkendende til, at det går meget hurtigere, end det har gjort førhen, især når vi snakker om Kerteminde by.

- I en generel betragtning gik det ned i årene 2010, 2011 og 2012, og så har man ramt bunden i 2013-2014. For vores vedkommende var 2013 det bedste år siden 2008, og derefter er det gået jævnt fremad. Men det har taget lidt mere fart her inden for det seneste år, når vi taler om, hvor hurtigt husene bliver solgt, siger han.

Fremgangen rykker ud

Lektor Morten Skak fortæller, at der generelt har været en god udvikling på boligområdet i de største byer, hvor det altså på Fyn er Odense, og derfor er der nu også plads til, at boligmarkedet i de mindre byer i provinsen kan få glæde af opgangskunjunkturen i økonomien.

- Fordi der har været en god udvikling i de største byer, sker der det nu, at priserne er blevet højere der, og det gør, at folk rykker længere ud, når de kigger efter bolig.

- Når du får en større efterspørgesel og et bedre salg i de mindre byer, betyder det også, at boligerne sælges hurtigere og til bedre priser. Det kommer til udtryk i kortere liggetider også i byerne uden for Odense, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce