Annonce
Danmark

Læs eksklusive interviews og analyser af formandsopgøret i Venstre

Jakob Ellemann (t.h.) bliver af flere spået til at være Venstres næste formand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Opgør: Uroen i Venstre nåede nye højder, da Venstre i Region Midtjylland på et møde mandag 26. august dannede fælles front imod formandsskabet og krævede Lars Løkke Rasmussens og Kristian Jensens afgang.

Gruppen, der består af i alt 23 medlemmer af partiets hovedbestyrelse, gik tirsdag offentligt ud med kravet om en udskiftning i partitoppen og mødte opbakning fra to af partiets folketingsmedlemmer Carsten Kissmeyer og Preben Bang Henriksen. Trods modstanden afviser Lars Løkke Rasmussen at trække sig som formand og fastholder, at han vil søge opbakning til sit lederskab på partiets snarlige landsmøde.

Vi har samlet en række tidligere artikler, eksklusive interviews og politiske analyser fra det forløb, der har ført til det store opgør i Venstre.

Vær opmærksom på, at nogle af artiklerne er plus-artikler, som kræver et digitalt abonnement, som kan købes her for 49 kroner.

Løkke mistede troen allerede i 2016

Løkke mistede ifølge sit eget udsagn allerede troen på det borgerlige projekt tilbage i 2016. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kort før folketingsvalget den 5. juni smed Lars Løkke Rasmussen en bombe ind i valgkampen ved at annoncere, at han gik efter at danne regering henover midten sammen med Socialdemokratiet.

9. juni, mens de S-ledede regeringsforhandlinger stadig var i gang, gav Løkke et eksklusivt interview til Avisen Danmark. Her fortalte han, at han allerede i 2016 mistede troen på det borgerlige projekts levedygtighed, da han blev tvunget til at udskrive valg eller tage Liberal Alliance med i regering. Han valgte det sidste og begyndte derefter at forberede sig på at søge ind mod midten.

Læs hele interviewet her.

Løkke kommenterer på den interne uro

- Jeg har taget for let på det hen over sommeren, sagde Lars Løkke Rasmusen i endnu et eksklusivt interview med avisen Danmark 17. august. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg har taget for let på det hen over sommeren, sagde Lars Løkke Rasmusen i endnu et eksklusivt interview med avisen Danmark 17. august.

Ordene kom i kølvandet på den stigende uro i partiet, hvor flere og flere internt begyndte at lufte ønsket om en udskiftning på formandsposten.

Læs hele interviewet her.

Et bondeoprør uden leder

Politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding. Arkivfoto

Balladen i Venstre er et bondeoprør uden leder, lød analysen fra Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark, 24. august - da uroen ulmede, men ingen endnu offentligt havde bedt Løkke og Kristian Jensen om at gå af.

Funding trækker tråde til det store formandsopgør i Odense i 2014 og stiller et spørgsmål som i skrivende stund er højaktuelt: Hvad gør oprørerne, hvis Løkke nægter af gå?

Læs hele analysen her.

Kristian Jensen udfordrede Løkkes politik

Kristian Jensen gav et meget opsigtsvækkende interview til Berlingske. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I begyndelsen af august blev det Kristians Jensens tur til at smide en bombe ind i debatten, da han overfor Berlingske undsagde Løkkes politiske projekt og opfordrede til at droppe alle drømme om at gå i regering med Socialdemokratiet.

På mange måder et bemærkelsesværdigt interview, mente politisk redaktør Thomas Funding, da han dissekerede næstformandens udtalelser.

Læs hele analysen her.

Løkke gik til grænsen under hasteindkaldt møde

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen under et pressemøde i forbindelse med Venstres sommergruppemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kristians Jensens udtalelser i Berlingske gik ikke ubemærket hen i partiet. Ifølge Avisen Danmark holdt Venstres magtfulde forretningsudvalg et hasteindkaldt telefonmøde 14. august, hvor Løkkes autoritet blev fastslået. Samtidig blev den aftale, som han og Kristian Jensen angiveligt indgik under formandsopgøret i 2014, annulleret.

Læs hele artiklen her.

Venstres kerneland siger fra

Jens Nicolai Vejlgaard står i spidsen for den gruppe af Venstre-mænd i Region Midtjylland, der offentligt opfordrer Løkke og Kristian Jensen til at gå af. Arkivfoto

- Af hensyn til Venstres fremtid, troværdighed og stabilitet opfordrer vi formandskabet til at de trækker sig kollektivt.

Sådan lød den sprængfarlige melding fra alle Venstres 23 hovedbestyrelsesmedlemmer i Region Midtjylland, der som de første offentligt krævede et formandsskifte.

Læs hele artiklen her.

Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce