Annonce
Livsstil

Keramikcafeen Møllehuset er både privatbolig og café: Luft under vingerne ved Nordjyllands højeste punkt

I caféen med købmandsdisken med Kerstin Feldkamps kager er der den fineste udsigt over engene og den genetablerede kirkesti op til Vennebjerg Kirke. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
For 10 år siden erhvervede Martin Herold og Kerstin Feldkamp møllehuset ved Vennebjerg Mølle med en drøm om at bo og arbejde samme sted og sammen. I dag laver hun kager og keramik og står for indretningen, mens han bager brød, brygger øl og tager sig af administrationen, hvor der i højsæsonen er 10-12 ansatte for at tage sig af flere hundrede gæster hver dag.

Duften af hjemmebag overhaler Martin Herold, da han træder frem mod indgangsdøren og byder velkommen, som han gør over for alle gæster, der besøger Keramikcaféen Møllehuset uden for Lønstrup.

Kagemontren på den gamle købmandsdisk bag ham konkurrerer om opmærksomheden med det gigantiske vinduesparti, hvorfra der er udsigt over grønne enge og den genetablerede, gamle kirkesti op til Vennebjerg Kirke. Kirken ligger lige ved Klangshøj, som er Nordjyllands højeste punkt.

Nordjyllands højeste punkt

Vennebjerg Kirke fra 1100-tallet ligger ved Nordjyllands højeste punkt, Klangshøj.

Kirken er bygget øst for Klangshøj, som hæver sig 69 meter over havet.

Klangshøjer delvist menneskeskabt. Højen har aldrig været udgravet og har i almindelighed været betragtet som en gravhøj fra bronzealderen eller en høj, hvor der er foregået religiøse kultceremonier i samme periode. Boreprøver i højen i 2013 har imidlertid afsløret, at den er betydeligt yngre. Det fire meter dybe øverste lag er menneskeskabt omkring år 1000.

På Klangshøj ses lidt nord for det højeste punkt en svag, lidt fugtig sænkning i højen. Her fandtes indtil omkring 1900 helligkilden Vor Frue Kilde. Dens vand havde helbredende kraft, indtil en bondemand fra egnen badede en skabet stud i vandet. Derefter var vandets undergørende kraft forsvundet, fortæller traditionen.

Fra Vennebjerg Mølle fører en gammel kirkesti gennem landskabet og op til Vennebjerg Kirke. Via kirkegården er der adgang til Klangshøj, hvorfra der er den flotteste udsigt over Vesterhavet, Lønstrup, Rubjerg Knude, Børglum Kloster og Hirtshals Fyr.

Så kommer hans hustru, Kerstin Feldkamp, der er ud af tysk bagerfamilie fra Hannover, ud fra køkkenet, som ligger bag købmandsdisken.

Annonce

Hun bærer en nybagt cheesecake med havtorn, som hun placerer ved siden af blåbærtærten og et halvt hundrede kanelsnegle, der er bagt i morges.

I højsæsonen bager hun op mod 10 kager eller tærter dagligt, mens hendes mand bager brød og brygger øl. Og så tager han sig af al administration, som det kræver at have en café med 10-12 ansatte i højsæsonen, sølvmærket inden for økologi og flere hundrede glade gæster dagligt.

Kerstin Feldkamp har også en anden ovn, der står bagerst i det andet rum, der er forbundet via en smal gang med det største rum med udsigt over Vennebjerg. Her producerer hun sin farvestrålende keramik - oftest med prikker og pangfarver - i november samt januar og februar, når caféen er lukket. Men efter sæsonen i år op mod 10-års jubilæet flytter keramikværkstedet igen. Denne gang ud i møllehusets hemmelige have, hvor der p.t. er forment adgang for cafégæsterne.

Privatbolig og café

Keramikcaféen er både privatbolig og café, og sådan har det fungeret, siden caféen åbnede i juli 2013, efter at parret erhvervede møllehuset i 2011. Da havde bygningen stået tom i et par år, men Martin Herold havde lagt mærke til den, da han besøgte sin gamle far.

Martin Herold er født og opvokset i Hjørring og er vendt hjem til sin barndoms land. Han var på det tidspunkt direktør i en svensk virksomhed, men fik to års løn for at stoppe, da bestyrelsen fik ny formand. Og så var der et fornuftigt grundlag for den fælles drøm om en café.

Martin Herold og Kerstin Feldkamp havde i mange år drømt om at have et fælles projekt, da de erfarede, at møllehuset i Martin Herolds barndomsland var til salg. Nu har Keramikcaféen Møllehuset snart eksisteret i 10 år og har sølvmærket inden for økologi. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Privatboligen er de seneste år skrumpet til nu at være et soveværelse og et badeværelse bagerst ud mod Vennebjerg Mølle, som Vennebjerg Mølles Venner står for. Og møllen er med jævne mellemrum i drift og har senest fået en ny kværnsten. Familien har ikke noget at gøre med møllen, men glæder sig over, at den er så flot restaureret. Det er i møllehuset, at parrets fire børn, der er i alderen 24 år til 30 år, er vokset op og har arbejdet.

- Det her er en familiebusiness. Og det er også vort hjem. Vi har hver jul et stort juletræ i caféen, der står ved det store vinduesparti. Da børnene var under uddannelse, havde de brug for et sommerjob, og det var bare at tage et forklæde på og så komme i gang, fortæller Kerstin Feldkamp, som har indrettet hele møllehuset og altid har friske blomster overalt i sit hjem.

Keramikværkstedet har gennem årene befundet sig mange steder i møllehuset. Og efter denne sæson holder det flyttedag igen, så der er plads til et bryggeri. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Den oprindelige plan var, at hun skulle betjene to ovne hen over året i møllehuset: en bageovn og en keramikovn. Og han skulle som driftsleder i kommunen med ansvar for genbrugsområdet ved siden af stå for administrationen af caféen. Deres fælles projekt som de i mange år havde drømt om at have sammen, da de boede i Sverige. I 2014 blev han ansat som turistchef i Lønstrup, men måtte stoppe nogle år senere for at hjælpe sin hustru i møllehuset.

- Jeg husker en efterårsferie, hvor jeg stod ved disken og bare tog imod bestillinger fra alle kunderne, vel vidende at der ikke var nogen i køkkenet til at lave maden. For der var jo kun mig. Så måtte jeg tilkalde min datter og senere Martin, siger Kerstin Feldkamp og kan grine ved tanken nu.

Annonce

Brød og øl

Martin Herold tager sig stadig af administrationen, men bager nu også caféens brød, og så er han begyndt at brygge økologisk øl sammen med sine to sønner. 1500 liter om året. Alle fire børn tegner etiketterne hver gang, der er en ny smagsvariant, der skal på møllehusets hylder.

- Jeg er den type, der står lige streger. Med lineal. Og Kerstin tegner i hånden. Vores børn er en god blanding. Vi har blandt andet en arkitekt i familien, mens en anden er strikketekniker og arbejder i rumfartsindustrien, hvor hun producerer det materiale, satellitter pakkes ind i, når de skal transporteres, fortæller han.

Når keramikværkstedet flytter over i den hemmelige have, hvor der også vil være siddepladser til cafégæsterne, får han plads til sit ølbrygningsudstyr, og det glæder han sig til sammen med de to sønner. Endnu en omflytning i møllehuset er tilendebragt. Og der har været mange. I de første år udgjorde privatboligen halvdelen af møllehuset, men snart var der brug for mere plads til alle gæsterne. Næsten hvert år er der blevet udvidet med flere siddepladser enten ude eller inde.

Annonce

Kunstmalerens atelier

Den nuværende mølle blev oprindelig opført i Bindslev i 1842 og senere flyttet til Tversted, inden den i 1934 opførtes i Vennebjerg ifølge Vennebjerg Mølles Venner. Men der har været en mølle siden 1861. I møllehuset er der kun de gigantiske egetræsspær tilbage. Det tjente i mange år som atelier for kunstmaleren Johannes Hofmeister, som døde i 1990. Han er ikke så kendt uden for Nordjylland, men malede statsminister Jens Otto Krags portræt, der hænger på Christiansborg.

Kerstin Feldkamp og Martin Herold købte for 10 år siden møllehuset, der ligger tæt på Nordjyllands højeste punkt. Drømmen var at have et fælles projekt. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Møllehusets absolut største væg, hvor kunstmaleren i sin tid fik lavet en pejs, tjener nu som galleri for maleren. Kunstmalerens hustru var violinist, og der var indrettet et musikrum til hende i møllehuset. Der er der nu køkken, og før det havde Kerstin Feldkamp sit keramikværksted der.

Kerstin Feldkamp laver keramik i november samt januar og februar, hvor caféen er helt lukket. Det skal holde hele året, men det gør det ikke, så nu supplerer hun med keramik fra Lillian Jensen i Præstø og Henrik Schmidts pottemagerværksted i Birkerød. Der er ikke tid til at lave mere keramik, for der skal også bages kager.

Tre måneder om året fremstiller Kerstin Feldkamp alt den keramik, som sælges i caféen i løbet af sæsonen. Det gør hun i værkstedet, der ligger bagerst i møllehuset. De seneste år har hun ikke kunnet følge med, så nu supplerer hun med andre keramikeres keramik. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Keramikcaféen Møllehuset ligger lige ved den gamle mølle, som har et meget aktivt møllelav, Vennebjerg Mølles Venner, som lader møllevingerne suse i luften med jævne mellemrum. Møllen har også lige fået en ny kværnsten. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
I højsæsonen bager Kerstin Feldkamp 8-10 kager og tærter hver morgen foruden de lækre kanelsnegle, som hun er kendt for. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen


Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Se nødråbs-videoen: Charlotte og Agge var nogle af de første på stedet efter alvorlig trafikulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Erhverv For abonnenter

Cannabisfirma tabte mere end 60 mio.: -Alt går efter planen

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Assens For abonnenter

Efter SF-drama får toppolitikeren Pia helt nye arbejdsopgaver: - Jeg har gjort mig en masse tanker om noget, jeg ikke skal lave

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Leder For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Lad os få ren besked om letbanens problemer - letbanen har brug for medvind

Odense

200.000 klar til fordeling: Afstemning på Bakkegården

Annonce