Annonce
Odense

Kendt kunstner flytter: Jens Galschiøt vil bygge nye atelierboliger tæt ved galleri

Kunstner Jens Galschiøt har boet i det centrale Odense i 40 år, men gør nu klar til at flytte tættere på sit galleri i Næsby. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Den verdenskendte, fynske kunstner Jens Galschiøt vil bygge 10 boliger tæt ved sit galleri på Banevænget i Næsby og selv flytte ind i én af dem. – Det skal være et område for folk, der er interesserede i kultur og har en visionær tilgang til verden, siger han.

Skulptøren Jens Galschiøt ejer i forvejen syv villaer tæt ved sit galleri på Banevænget i Næsby, men har igennem 40 år selv boet i en lejlighed på Alexandragade i Odense sammen med hustruen Colette Markus.

Nu er parret dog klar til et nyt kapitel, der skal skrives tættere på galleriet. Ikke i én af de syv villaer, men i én af i alt 10 nybyggede boliger, som Jens Galschiøt planlægger at bygge lige ved siden af galleriet.

- Vi har syv villaer i forvejen, hvor jeg i forvejen har nogle lejere, og hvor nogle af mine ansatte bor. Jeg har så gået med tanker om, at jeg gerne selv ville flytte derud. Jeg har selv en lejlighed i Odense, hvor jeg har boet i 40 år, men nu kunne jeg godt tænke mig noget nyt, siger Jens Galschiøt, der i øjeblikket holder ferie i Frankrig.

De første streger til boligerne er lavet, men de endelige tegningerne er stadig undervejs.

Det lægger dog fast, at der bliver tale om et byggeri, der vil komme til at skille sig ud fra mængden, fortæller Jens Galschiøt.

- Jeg er rigtig træt af mange af de bygninger, der bliver opført i Odense i øjeblikket. Der er for meget beton, men det er næsten endnu værre, når man så forsøger at dække det til med et lag mursten. I virkeligheden er det bare grimt og uden visioner. Der er ikke noget, der er lavet af kærlighed til livet. Det er lavet i kærlighed til at kunne få så mange boliger ind i så lille et område som overhovedet muligt, siger Jens Galschiøt og fortsætter:

- Vi vil forsøge at lave et mere visionært byggeri med nogle store, høje vinduespartier og vil i det hele taget gerne lave noget ud over det sædvanlige rent arkitektonisk.

Annonce

Galleri Galschiøt

Jens Galschiøt bosatte sig i Odense i 1973 og blev uddannet som klejnsmed på Lindøværftet i 1978.

I 1985 købte han bygningerne, der tidligere havde huset Næsby Karosserifabrik og omdannede bygningerne til et 2000 kvadratmeter stort atelier og arbejdende værksted.

Galleri Galschiøt består derudover af en stor skulpturpark.

Der er gratis entré til galleriet, der årligt besøges af omkring 20.000 mennesker.

Hverken kollektiv eller oldekolle

De 10 såkaldte atelierboliger bliver opført som lejeboliger. Og Jens Galschiøt lægger ikke skjul på, at han satser på, at boligerne vil kunne tiltrække mennesker af en bestemt støbning.

- Det skal være et område for folk, der er interesserede i kultur og har en visionær tilgang til verden. Jeg forestiller mig at invitere nogle af mine venner og bekendte og andre, der har lyst til at være med. Det kan være kunstnere, skuespillere, forfattere eller journalister med hang til lange artikler i Information, siger Jens Galschiøt.

Der bliver dog hverken tale om et kollektiv eller et oldekolle kun for ældre mennesker.

- Jeg er faktisk lidt træt af kollektiver, så det skal det ikke være. Der er altid nogle evindelige diskussioner om alt muligt. Det orker jeg ikke, siger han.

Klar om et par år

Forud for byggeriet skal der laves en ny lokalplan for området. Alt i alt regner Jens Galschiøt med, at der kommer til at gå et par år, før byggeriet står færdig nok til, at han selv kan flytte til Næsby.

- Jeg regner med, at det vil tage et års tid, før der er lavet en ny lokalplan. Derefter kan vi så komme i gang med at bygge. Men mon ikke der kommer til at stå nogle bygninger i løbet af et par år, siger han.

Mens der altså stadig går en rum tid, før byggeriet af de nye boliger går i gang, er selve galleri-bygningerne allerede ved at blive ombygget, så de kan rumme flere mennesker.

- Vi vil gerne have det godkendt til flere mennesker, når vi har middage eller afholder koncerter. Det handler blandt andet om at sikre, at der er nok nødudgange og sådan nogle ting.

Der skal udarbejdes et tillæg til kommuneplanen og en ny lokalplan, før byggeriet af 10 atelierboliger kan begynde. Kort: Odense Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];