Annonce
Erhverv

Kendt hotel- og konferencested vil lave yoga i kirken: - Her er højt til himlen

Connie Østergaard fra Gl. Brydegaard har haft mange planer med bygningen "Lyset", som hun købte af nonnerne i Dalum og overtog den 1. januar 2020. Men under coronakrisen besluttede hun at satse på mindre grupper og omdanne den lille kirke med det skrå udhæng for enden af bygningen til yogarum. Gl. Brydegaard har allerede mange yogagrupper, men det kræver hver gang, at møbler flyttes frem og tilbage for at rydde et stort rum, og det har møblerne ikke godt af. Nu mangler Connie Østergaard blot at indhente et enkelt tilbud, inden der kan komme fart i omdannelsen. Foto: Trine Grauholm
Connie Østergaard fra Gl. Brydegaard overtog det moderne kloster "Lyset", kort før coronakrisen ramte hotel- og restaurantionsbranchen hårdt. Siden har hun fået tilsagn om en halv million kroner fra Omstillingspuljen til at omdanne den lille kirke til yogarum, men det har været svært at holde fokus undervejs i processen. Derfor opfordrer hun andre til at søge sparring tidligt i forløbet.

Brydegård: Er man ikke faldet helt ned i tempo af den smukke køretur til Gl. Brydegaard og entréen på den idylliske gårdsplads, hjælper en slentretur forbi haven med de krogede træer, hængekøjerne og de flettede gynger, der vajer fra træerne, måske.

Om ikke andet skulle du gerne kunne mærke åndedrættet falde på plads, og perspektivet åbenbarer sig, når du træder ind i det moderne kloster "Lyset", hvor det store vinduesparti giver frit skue mod Åkrog Bugt og Lillebælt og indbyder til meditativ ro, hvad enten du er til havbadning, gåture, gode snakke eller yoga.

Det sidste skulle gerne ende med at blive et endnu stærkere forretningsben for Gl. Brydegaard, der købte "Lyset" i januar 2020 og en overgang, da coronakrisen lukkede Danmark ned, ligefrem så omdannelsen til yogaområde for mindre grupper som ét af de tiltag, der på sigt skulle sikre forretningens overlevelse.

Annonce

Den proces er imidlertid ikke en proces, der kan koges ned til en afslappende og meditativ oplevelse. Tværtimod lægger Connie Østergaard ikke skjul på, at hun undervejs har været både forvirret, frustreret og i tvivl, og at praktiske ting i forhold til omdannelsen af stedet har trukket ud, fordi hun som en del af den hårdt ramte restaurations- og oplevelsesbranche har haft uendeligt mange andre ting at tage stilling til gennem det seneste halvandet år.

- Jeg har været grundstresset. Jeg taber håret og har haft anfald med hjertebanken, men jeg er blevet tjekket ved lægen, og jeg fejler ikke noget. Men jeg kan ikke tillade mig at gå ned med stress, og det gør jeg heller ikke. Jeg er en stærk pige, der har prøvet så meget i mit liv, at jeg ved, hvornår jeg skal lukke af. Indimellem har vi været desperate, og indimellem har vi tænkt, at vi ikke kunne gøre noget ved situationen, og så har jeg lukket af. Der har virkelig været mange ups and downs, siger hun, mens vi sidder på terrassen i selskab med naturen, de blomstrende hybenbuske og den smukke sensommersol.

Overtog fra nonnerne i Dalum

Alle coronarestriktioner er væk, bryllupper med 50, 60 eller 80 gæster er igen blevet normalt, og travlheden med ophobede og udskudte arrangementer truer igen med at tage pusten fra mange. At det skulle gå sådan, var der ingen, der kunne forudse, da Danmark blev lukket ned i foråret 2020, og Connie Østergaard netop havde købt en bygning, som hun skulle til at udvikle for at skabe yderligere forretning.

Det var nonnerne i Dalum, Sankt Hedvig Søstrene, der i 2007 opførte bygningen som erstatning for det tidligere feriehjem på adressen, der i en årrække havde haft børnehjemsbørn fra Berlin på ophold hver sommer.

Med tiden var der færre børn og større behov for komfort, men da den nye bygning stod færdig, var den blevet for stor for nonnerne, der aldrig har taget den i brug. I stedet har Connie Østergaard lejet værelser efter behov, indtil hun overtog bygningen med henblik på at omdanne de 10 værelser, det store opholdsrum og den lille kirke til et sted med strandstemning i overensstemmelse med naturen.

Annonce

Fokus på mindre grupper

Da det i løbet af foråret og sommeren 2020 stod klart, at virksomheder gennem den såkaldte Omstillingspulje kunne få dækket op til 75 procent af udgifterne i forbindelse med tiltag, der skulle omstille eller tilpasse forretningen i lyset af coronakrisen, blev Connie Østergaards interesse vakt, og hun gik i gang med at formulere et projekt og skrive en ansøgning.

Hun er ikke i tvivl om, at det giver hende energi at forsøge at finde løsninger i situationer, der ellers kan synes håbløse.

Derfor gav det også god energi undervejs i krisen at lave gå-biks på Gl. Brydegaard, som blev et tilløbsstykke med op til 400 gæster på én weekend, der kunne købe vafler, brunsviger eller sandwich til gåturen i de naturskønne omgivelser, og arrangere skiudlejning og andre opfindsomme tiltag for at lette situationen.

I forbindelse med Omstillingspuljen gjorde vi os nogle tanker om, at vi ikke troede på de store grupper fremover. Vi ville blive nødt til at tænke på privatsegmentet og på mindre grupper. Det kunne være yogagrupper.

Connie Østergaard, Gl. Brydegaard

Selve projektet omkring "Lyset" har da også inkluderet vildmarksbade, spa og en permanent gå-biks, før Connie Østergaard landede på det yoga-projekt, hun allerede har fået tilsagn om 500.000 kroner til at få sat i værk. Derudover skal hun selv lægge 125.000 kroner som et krav for at få del i midlerne fra Omstillingspuljen.

Den lille kirke, der er bygget sammen med resten af huset, skal åbnes med dør og vinduesparti mod havet, gulvet skal ordnes, og væggene skal pudses op og males lyse for at gøre plads til mindre yogahold. Desuden skal der troldtekt på loftet i værelsesgangen, så lydene dæmpes, der skal væltes en væg for at lukke mere lys ind, og så skal fællesrummet indrettes med nyt interiør.

- Omgivelserne passer fantastisk til yoga. Deltagerne kan bo her, der er plads til snak, yoga i kirken, og man kan gå ture i området og vinterbade i havet. Her er højt til himlen og smukt, og vi laver god mad. Alt det, der gør, at man drosler ned. Vi har allerede yogainstruktører, der kommer her med mindre grupper, men som det er nu, rydder vi fællesrummet for møbler, for at de kan lave yoga der, men det er hårdt for møblerne, som bliver vakkelvorne af at blive flyttet så meget rundt, forklarer Connie Østergaard.

Annonce

Utallige skift blandt medarbejdere

Hun så ikke anden udvej end at vinke farvel til alle sine medarbejdere, da coronakrisen ramte i foråret 2020, og mens alle kæmpede for at finde deres vej gennem den første akutte krisetid, forsøgte hun også at kigge frem og finde ud af, hvordan Gl. Brydegaard skulle overleve på sigt. Dengang vidste ingen, hvornår vi igen kunne hilse med håndtryk og sidde tæt til familiekomsammener.

- I forbindelse med Omstillingspuljen gjorde vi os nogle tanker om, at vi ikke troede på de store grupper fremover. Vi ville blive nødt til at tænke på privatsegmentet og på mindre grupper. Det kunne være yogagrupper. Det er jo ikke sådan, det er blevet, for det er gået vældigt hurtigt med at komme tilbage til tidligere tider, men det var sådan, vi tænkte dengang, og jeg mener stadig, at mindre grupper kan noget, siger Connie Østergaard.

Når hun ikke har fået omsat tilsagnet om en halv million kroner fra Omstillingspuljen til ombygning allerede, skyldes det, at der er krav om, at hun indhenter tre tilbud på alle de renoveringer, der løber op i mere end 30.000 kroner. Derfor skal hun ud at indhente tilbud på tre forskellige dele af projektet, og hun mangler stadig et enkelt tilbud, før planerne kan blive omsat til virkelighed.

Gl. Brydegaard

  • Gl. Brydegaard er et hotel, restaurant og konferencecenter, der ligger i smukke omgivelser ved Åkrog Bugt kort før Helnæs.
  • Gården blev oprindeligt opført i 1796 som en fæstegård, og gården har i mange år fungeret som sommerpensionat. Der har også været kollektiv på stedet. Da Jytte og Jørgen Hjeresen købte gården i 1974, omdannede de den til hotel og restaurant.
  • Allerede i 1980 nedbrændte gården dog, men den blev siden genopført.
  • Den 1. december 2005 overtog Connie Østergaard og Hans Jensen Gl. Brydegaard, som de har drevet siden. Under coronakrisen har ejerne haft succes med at etablere en såkaldt gå-biks, hvor folk kunne købe forskellige lettere anretninger til at nyde i naturen omkring gården. 
  • Har fået tilsagn om 500.000 kroner i medfinansiering fra Omstillingspuljen til ombygning af den lille kirke i forbindelse med bygningen "Lyset". Det er planen, at den skal bruge som yogarum til mindre grupper.

I stedet er tiden gået med en konstant jagt på nye medarbejdere, for selv om Connie Østergaard mener, at det reddede forretningen på Gl. Brydegaard, at hun sagde farvel til alle 15 medarbejdere i foråret 2020, har det også været en hård kamp at finde nye, holde fast i stedets værdier og genskabe den kultur, hun har knoklet for at bygge op, siden hun sammen med sin mand overtog stedet i 2005.

- Jeg har virkelig været frustreret undervejs, fordi jeg har haft så mange andre ting at tænke på. Jeg kunne godt have brugt én, der tog fat i mig hver måned og kunne fortælle mig, hvad næste skridt i processen skulle være. Det har været svært at få tid til at bruge energien på omstillingsprojektet, forklarer Connie Østergaard, der ikke har tal på, hvor mange forskellige medarbejdere, der har været inde og ude af Gl. Brydegaard, siden coronakrisen ramte.

- Da vi åbnede igen i juni 2020, var der ikke en eneste af vores tidligere medarbejdere, der kom tilbage. Nogle var måske sure, andre havde fundet andet at lave, og to nøglemedarbejdere, der var blevet kærester, mens de var her, skulle have barn og valgte at finde en anden branche, nu hvor de skulle være forældre. Det var al vores viden, der bare flød væk, så jeg er træt. Træt af at skulle begynde forfra hele tiden, for selv om man snakker om værdier til ansættelsessamtalen, er det noget, der er bygget op over mange år, og det er ikke noget, man kommer ind i fra dag ét, forklarer Connie Østergaard.

Annonce

Hjertebarnet skal overleve

På grund af den aktuelle mangel på arbejdskraft har hun ikke haft mulighed for at vælge de kokke og tjenere, hun efter grundige samtaler og test normalt ville have sikret sig, passer til stedet. I stedet opfordrer hun ansøgere til at tage en prøvevagt eller 10, for det er den eneste måde, parterne finder ud af, om matchet er rigtigt.

- Det havde nok været billigere at beholde personalet i første omgang, men en del ville være forsvundet af sig selv, for corona har rusket op i rigtigt mange mennesker, som er begyndt at tænke over, hvordan de bruger deres liv. Så lige nu handler rigtigt meget om at få teamet til at fungere, og jeg kan heldigvis begynde at trække vejret lidt mere frit. Derfor vil jeg også gerne have vores projekt i forhold til Omstilllingspuljen helt i mål nu. Når først vi kan trykke på knappen, kan det stå klart i løbet af nogle få måneder, siger Connie Østergaard, der anbefaler andre at søge hjælp og sparring meget tidligere i processen.

Selv bliver hun ved med at få idéer - nogle store, nogle små - og så har kampen for at bevare forretningen holdt hende oppe i de perioder, hvor det har været allermest frustrerende at være ejer af et hotel- og konferencecenter.

- Jeg har knoklet her i så mange år, og stedet er mit hjertebarn, så det ville være rigtigt ærgerligt, hvis corona skulle ende med at kvæle 15 års rejse. Det har været min drivkraft, og så har jeg bare et stort drive. Jeg forestiller mig også, at stedet skal sælges på et tidspunkt, og så skulle det gerne være noget dejligt, vi afleverer videre, siger Connie Østergaard.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Klumme

Debat: Når rodløsheden blomstrer, må nogen holde fast

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Erhverv

Marcus og Marius drømmer om at overtage slægtsgården: - Men det bliver svært uden investorer udefra

Nordfyn For abonnenter

Odense kan være uoverskuelig for ældre: - Vi kommer nok "aller" til at prøve letbanen

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Navne For abonnenter

Ordblinde Mads hiver sølvmedalje med hjem fra svendeprøven: Tømrerfirma har allerede ansat ham

Annonce