Annonce
Fyn

Højreradikal partiformand blev idømt syv års fængsel: Nu skal dommen prøves i landsretten

Michael Ellegaard, som flere gange har været opstillet til forskellige valg, blev i december 2019 idømt syv års fængsel. Det er den dom, Østre Landsret i denne uge skal se på. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Kort før jul blev frontfiguren for den højreradikale liste Frit Danmark, Michael Ellegaard, idømt syv års fængsel for vidnetrusler og besiddelse af våben og sprængstoffer. Han ankede på stedet, og onsdag begynder sagen i Østre Landsret.

Frontfiguren for den højreradikale partiliste Frit Danmark, den 54-årige Michael Ellegaard fra Odense, skal nu atter i retten. Det sker fem måneder efter, at han blev idømt syv års fængsel ved Retten i Odense.

Det er Østre Landsret, som onsdag og torsdag skal se på, om byretten afsagde en korrekt dom over ham for besiddelse af våben og sprængstoffer, og for vidnetrusler. Efter at have hørt dommen i byretten gik der ikke mange minutter, før Ellegaard havde anket på stedet, og kaldt dommen for et justitsmord.

Mest markant blev han i byretten kendt skyldig for besiddelse af en hjemmelavet rørbombe på 80 gram plastisk sprængstof, som politiet tidligere på året havde fundet camoufleret med julepynt i en blomsterkumme ved indgangsdøren til hans villa i Odense-forstaden Bolbro. Rørbomben kunne han detonere elektronisk med et 12 volts batteri fra sit køkken.

Ifølge Ellegaards forklaring var rørbomben placeret ved hoveddøren, fordi han under terrorsagen fra Vollsmose i 2007 blev udset som mål og derfor frygtede repressalier fra det islamistiske miljø. Den forklaring blev dog undermineret af hans tidligere kæreste, som i retten fortalte, at rørbomben var fremstillet lang tid senere end terrorsagen.

Michael Ellegaard

Den 54-årige Michael Ellegaard, kendt islamkritiker og højreradikal, er frontfigur for den indvandrerkritiske liste "Frit Danmark - Danmarks største folkebevægelse mod indvandring".

Han har flere gange været opstillet som spidskandidat til både byråds- og regionsvalg og til folketingsvalg, men uden at blive valgt ind. Senest i 2017.
I februar 2012 skød Michael Ellegaard ud i mørket med et luftgevær mod betjente, som en sen aften var mødt op ved bagdøren til hans hjem på Dybdevej i Bolbro efter en falsk anmeldelse om husspektakler. Skudepisoden kostede ham senere en dom på seks måneders fængsel.
I 2015 udgav han bogen ”Når ret bliver til uret”, hvor han giver sin version af den episode, som fandt sted i 2012.
Han er også tidligere dømt for personfarlig kriminalitet, vold og trusler.

Maskinpistol fra krigens tid

Derudover var det også fundet af en skarpladt pistol af mærket Luger, samt en funktionsdygtig maskinpistol fra Anden Verdenskrig med tilhørende magasiner. Den blev fundet under gulvbrædderne i soveværelset på ejendommens førstesal, og det var først under en tredje ransagning, at Forsvarets sprængstofeksperter med erfaring fra krigszoner med møje og besvær fandt den.

Selv havde Michael Ellegaard forklaret, at han år forinden havde ledt efter maskinpistolen, for han af sin farmor på hendes dødsleje havde fået at vide, at den lå i skunken. Med en metaldetektor havde han ledt efter den, men forgæves. Maskinpistolen havde ifølge hans forklaring tilhørt hans farfar, som havde været med i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig.

Også trusler om vold og farlig vold mod sin ekskæreste og tre socialrådgivere i Odense Kommune vejede tungt i dommen på de syv års fængsel i byretten.

Annonce

Forsvarer: Kortere straf

Nu skal landsretten over to dage gennemgå de beviser og vidneudsagn, som kom frem under byretssagen. For Ellegaards forsvarer handler det om frifindelse i en del af sagen, og en mindre straf.

- Min klient har fået fastsat en straf svarende til det, der ligger over, hvad der er praksis for selv inden for bandekriminalitet, siger forsvarsadvokat Klaus Ewald forud for landsretssagen.

Det er endnu uvist, om landsretten når at afsige dom torsdag.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Odense For abonnenter

Advarer mod parkeringsfælde: - Umuligt at vide, at man ikke må holde der

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Assens

Politiet stoppede slagsmål i Assens - en person er sigtet

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Middelfart For abonnenter

Sjællandsk center for hjerneskadede går over Storebælt: Cervello vil erobre Fyn og Jylland fra ny adresse i Middelfart

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Annonce