Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kendt fynsk bryghus: - Vi er udsat for ølsvindel

Eddie Szweda er gået til Fødevarestyrelsen med sin anklage, om at der er solg falsk øl under Midtfyns Bryghus' navn. Arkivfoto: Robert Wengler.

Midtfyns Bryghus anklager salgsamarbejdet Eventyrligt Øl Fra Fyn for at sælge falsk øl under bryghusets navn. Eventyrligt øl afviser anklagerne. Fødevarestyrelsen går nu ind i sagen.

Årslev: Det prisbelønnede mikrobryggeri, Midtfyns Brygshus i Årslev, mener sig udsat for ølsvindel. Storms Pakhus i Odense har - tilsyneladende uforvarende - solgt øl under Midtfyns Bryghus' navn - selv om øllet, ifølge bryghusejer Eddie Szweda, aldrig har set en gærtank i Årslev.

Eddie Szweda er vred og har sat Fødevarestyrelsen på sagen. Han fortæller:

- En af mine medarbejdere kom forbi Storms Pakhus og så at der blev reklameret med "Belgisk Ale" fra Midtfyns Bryghus. Da vi ikke har sådan én i sortimentet, blev han nysgerrig, bestilte et glas, og kunne straks smage, at det ikke var én, vi har lavet. Så han kontaktede naturligvis mig.

Annonce

Jeg vil ganske enkelt ikke have vores gode brand sølet til af et produkt intet har med os at gøre, og som jeg derfor ikke kan stå inde for. Jeg føler, det er så grov en krænkelse, at det må få konsekvenser.

Eddie Szweda, indehaver af Midtfyns Bryghus, Årslev.

Midtfyns Bryghus

Midtfyns Bryghus blev stiftet i efteråret 2004, og de første øl kom på markedet i marts 2005. I starten blev øllet brygget på licens fra Skotland i baghuset til en tidligere slagterbutik i Brobyværk.Da Eddie Szweda overtog ledelsen af bryghuset i november 2006, gennemførte han gennemgribende forandringer Produktionen blev ændret, og der blev satset på et nyt ølsortiment udviklet af bryghuset selv.

I dag har mikrobryggeriet moderne produktionsfaciliteter i Årslev, men det brygges stadig efter håndværksmæssige traditioner, og bryghuset har vundet adskillige danske og internationale priser.

Eddie Szweda aktiemajoriteten i Midtfyns Bryghus med Preben Bladt, Faaborg, som en slags sleeping partner.

Denne øl fik Eddie Szweda skænket som en "Belgisk Ale" fra Midtfyns Bryghus. Angiveligt var den oprindelig en "Go' Jul" fra Midtfyns Bryghus. Privatfoto.

- Den øl laver vi ikke

Eddie Szweda tog til Odense og gjorde samme erfaring som sin medarbejder:

- Jeg spurgte så bestyreren på Storms Pakhus Philip Lung, om jeg måtte komme om bag baren og se fustagen, øllen blev tappet fra. Det var der ingen problemer med, og her kunne jeg konstatere, at der på en 30 liters fustage sad et klistermærke med påskriften "Midtfyns Bryghus, Belgisk Ale, 6 procent, 25 liter." Der var ingen anden deklaration på fustagen. Sagen er bare den, vi på Midtfyns Bryghus ikke bruger 25 liters, mens 30 liters fustager, at vi altid sætter labels med bryghusets navn på vores produkter, og at vi ikke laver en seks procents belgisk ale.

Szweda mener, at alting tyder på, at Philip Lung og Storm Pakhus har været i god tro, for spisestedet har fået øllen leveret fra det fynske mikrobryggerisamarbejde Eventyrligt Øl Fra Fyn, som Eddie Szweda for flere måneder siden har trukket Midtfyns Bryghus ud af.

- Jeg kontaktede René Dyrvig, direktør for Eventyrligt øl, for at få en forklaring, og han sendte mig en e-mail tilbage om, at det var et restlager af vores julebryg fra sidste år, der blev solgt på Storms Pakhus. Han fastholdt altså, at det var øl fra Midtfyns Bryghus. Men der er bare ikke rigtigt. Vores julebryg er lys og klar, den øl, der jeg fik serveret i mit glas på Storms Pakhus var mørk og grumset. Vores julebryg var i øvrigt på 6,1 procent, vi sætter fortsat labels på vores fustager og vi leverer fortsat vores fadøl i 30 liters fustager. Og selv hvis, Dyrvig havde haft ret, hvad han ikke har, kan man jo ikke bare omdøbe et produkt, vi har lavet, til noget helt andet. Det afgørende er, at det ikke er vores øl, der er i den fustage.

Sådan ser en "Go Jul" ud, når den skænkes os: Klar og lys og ret forskellig i udseende i forhold til den, Eddie Szweda fik på Storms Pakhus. Privatfoto.

Trak bryghus ud af samarbejde

Avisen har haft lejlighed til at se korrespondancen mellem Szweda og Dyrvig, og i den hævder René Dyrvig, at Eddie Szweda sammen med en daværende barchef på Storms Pakhus har været med til beslutningen om at omdøbe juleøllen til noget andet. Direktøren for ølsamarbejdet fastholder overfor avisen, at den udlægning er korrekt. Men Szweda bestrider, at den samtale har fundet det:

- Aldrig. Hvis de ville endelig ville sælge min juleøl, kunne de jo bare kalde de juleøl. Vi er langt inde i oktober, siger han.

- Hvad var det så for øl, der var i fustagen?

- Jeg ved det virkelig ikke, men nogle ville måske finde det påfaldende, at man på ølkender-sitet, ratebeer.com kan finde en belgisk ale fra Bryggeriet Flakhaven med en alkoholprocent på 6,0, siger Eddie Szweda.

Bryggeriet Flakhaven er med i paraplyen Eventyrligt Øl Fra Fyn, der favner 10 fynske bryghuse, heriblandt Coisbo, Indslev, Ørbæk og Gundestrup. Formålet med paraplyen er at fremme og udbrede fynsk mikrobryg, men Eddie Szweda mener, at praksis er, at "Eventyrligt Øl" primært udbreder øl fra bryghuse kontrolleret af IT-millionæren Michael Sandal. Sandal er medejer bryggeriet Flakhaven, Coisbo Beer samt Coisbo-underselskabet Undercover.

- Jeg trak Midtfyns Bryghus ud af samarbejdet, efter at Eventyrligt Øl i løbet af fem måneder havde solgt øl for 3.000 kroner for os. Eventyrligt Øl Fra Fyn er startet af forretningspartnerne Réne Dyrvig og Michael Sandal, og det er fortrinsvis øl fra bryggerierne Flakhaven, Coisbo og Undercover som Eventyrligt Øl distribuerer - således også til Storms Pakhus, bemærker Eddie Szweda.

Eddie Szweda fotografede 30 liters fustagen med den forkerte klistermærke, hvor der står Midtfyns Bryghus, Belgisk Ale, 6 %, 25 liter. Privatfoto.

Styrelse går ind i sagen

Han konstaterer i øvrigt, at det er anden gang på få måneder, at øl på Storms Pakhus fejlagtigt er blevet solgt under Midtfyns Bryghus' navn.

- Sidste gang var det en såkaldt "Cloudy Banana", der blev solgt som var den fra Midtfyns Bryghus. Den er altså lavet på Flakhaven, bemærker han.

Dengang var det tilsyneladende blot et fejlagtig skilt, der stod over øllen, og efter Eddie Szweda har talt med store bogstaver, er "Belgisk Ale" fjernet fra fadølsanlægget på Storms Pakhus.

Szweda siger:

- På Midtfyns Bryghus udfører vi et håndværk. Det ved vores kunder godt, og jeg vil ganske enkelt ikke have vores gode brand sølet til af et produkt, der intet har med os at gøre, og som jeg derfor ikke kan stå inde for. Selvfølgelig er det stoppet omgående. Jeg føler, det er så grov en krænkelse, at det må få konsekvenser, siger den vrede bryghusejer, som har pudset Fødevarestyrelsen på sagen.

Fra Fødevarestyrelsen bekræfter Michael Rosenmark, at styrelsen er kontaktet.

- Vi har modtaget en anmeldelse, og den kigger vi på, siger han.

Michael Rosenmark vil ikke sige, hvad Fødevarestyrelsen vil foretage sig i sagen.

Ølkortet reklamerede blandt andet med Belgisk Ale fra Midtfyns Bryghus. Privatfoto.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce