Annonce
Livsstil

Kendt fra tv: Biologen i tylkjolen udgiver naturbog for børn

Vicky Knudsen er ydmyg og beæret over at blive set som et forbillede. Det havde hun aldrig troet, hun skulle blive. Under biologistudierne havde hun travlt med at feste, og det var først sent, hun opdagede sit talent for at formidle. Foto: Camilla Stephan
Biologen Vicky Knudsen er blandt andet er kendt fra TV2-programmerne ”1 døgn, 2 hold, 3 dyr”. Hun er blevet et forbillede for mange unge piger og drenge, der bliver smittet af hendes entusiasme for naturen. Iført neglelak og nylonstrømper insisterer hun på retten til ikke at ligne en stereotyp naturformidler. 8. oktober udkommer hendes bog ”Vickys vilde verden”.

Hun går hellere i glimmer end Fjällräven-bukser, og på forsiden af sin nye bog, ”Vickys vilde verden”, har hun sort tylkjole og guldsneakers på. Hun ville føle sig akavet, hvis hun var iført felttøj.

- Det er ikke noget, jeg tidligere har tænkt på, men jeg kan se, hvor stor en positiv effekt det har, at folk kan se, at man ikke behøver være over 50 eller se ud på en bestemt måde for at vide noget om natur, siger 34-årige Vicky Knudsen, der er biolog, ornitolog, naturformidler og blandt andet kendt fra TV2-programmerne ”1 døgn, 2 hold, 3 dyr”.

I 2017 blev hun kåret som Danmarks bedste naturformidler, og fra 8. oktober kan hun også kalde sig forfatter til en bog, der skal give børn en underholdende introduktion til 123 af de cirka 35.000 arter, der findes i den danske natur.

Vicky Knudsen kan også opleves i denne sæson af TV2-programmet Vild med dans, hvor hun danser med den professionelle danser Martin Parnov Reichardt. Foto: Camilla Stephan

- Du ligner ikke en biolog

Vicky Knudsens entusiasme for naturen har givet hende en stor fanskare blandt børn og voksne, og det gør hende både stolt og ydmyg, at hun bliver set som et forbillede og er med til at vække en interesse for naturen.

Hun får dagligt tilsendt spørgsmål og kommentarer fra folk, der vil have hendes hjælp til at bestemme en dyreart eller fortælle om deres oplevelser i naturen.

- Det er både mænd og kvinder, der skriver, at de synes, jeg er fed. Jeg er glad for, at det er begge køn og alle aldre. Det er 10-årige piger, der skriver, at de vil være biologier, og 70-årige, der synes det er dejligt med min smittende glæde og entusiasme, fortæller Vicky Knudsen.

Hun oplever dog, at mange har en ret stereotyp idé om, hvordan en naturformidler bør se ud, og med sine lakerede negle og nylonstrømper passer hun ikke ind i det billede. Hun får ofte at vide, at hun ikke er særlig praktisk klædt.

Tidligere irriterede kommentarer om hendes udseende hende meget, men efterhånden preller de af. Og selv om det i begyndelsen var ubevidst, er det med tiden blevet et statement at tage en kjole på, selv om hun skal ud at se på fugle.

- Jeg håber, jeg er med til at påvirke, at man må se ud, som man vil, og gå efter det, man er god til. Uanset hvad man hører af kommentarer undervejs om, at ”du ligner da godt nok ikke en biolog”. Det har jeg hørt på i 15 år. Og før jeg blev biolog, var det: ”Du ligner godt nok ikke en fuglekigger,” siger Vicky Knudsen.

Annonce

En hård tone

Vicky Knudsen er vant til at skille sig ud, og hun har altid følt sig hjemmevant i dele af verden, der typisk er domineret af mænd. Det gælder både blandt fuglekiggerne og naturformidlerne. Men det har ikke været uden omkostninger.

- Det startede nok allerede, da jeg var lille og begyndte på et drengehold til fodbold. Der blev man trynet for at være pige. Det gav lidt hår på brystet. Da jeg så begyndte at se på fugle, hvor der heller ikke var ret mange piger, gav det endnu flere hår på brystet, fortæller hun.

Selv om der på hendes biologistudie var en nogenlunde ligelig kønsfordeling, gik kvinderne og mændene i hver deres retning efterfølgende.

- På forskningsgangene er der ved at være mange kvinder, men blandt gummistøvlebiologerne er der stadig flest mænd, siger Vicky Knudsen.

Hun har ofte oplevet, at hun som kvinde skulle råbe lidt højere og kæmpe lidt hårdere for at blive hørt. Af og til har det været nødvendigt at blive sur eller ked af det for at blive lyttet til.

- Nogle gange må man fremstå som en sur kælling, og det må man så tage med, siger hun.

Blandt de mest dedikerede fuglekiggere, der ligesom Vicky Knudsen er klar til at smide alt, hvad de har i hænderne for at finde en sjælden fugl, er der meget få kvinder.

- Hvis man kigger efter sjældne fugle, kommer man ind i en helt anden verden, som jeg elsker, men der er tonen hård. Det kan være svært at sige tillykke til hinanden, fordi man går så meget op i at finde de sjældne fugle. Jeg kan sagtens forstå, hvis mange kvinder bliver skræmt væk af tonen. Jeg har tit måtte høre på, at kvinder ikke kan finde ud af at kigge på fugle, men så må man jo modbevise det, siger Vicky Knudsen og indrømmer, at hun nogle gange har været lidt ekstra på stikkerne, selv om det ikke var nødvendigt.

Vickys vilde verden udkommer fra Politikens Forlag 8. oktober. Pressefoto
Annonce

Plads til alle arter

Lige så meget, som hun insisterer på at se ud, som hun vil, lige så meget insisterer hun på, at alle dyrearter skal have lov at være til. Også de dyr, vi er bange for eller anser som skadedyr.

- Der er ikke noget unaturligt i at have en frygt for slanger og edderkopper, men vi er også gode til at give vores frygt videre til vores børn.

- Der er da arter, der er pisseirriterende, og selvfølgelig klasker man en myg, hvis den sidder der og suger blod fra en, men hvis man ser på arterne generelt, er de jo hver især tilpasset til at være helt perfekte til det formål, de nu har, forklarer Vicky Knudsen.

Bogen ”Vickys vilde verden” er på ingen måde tænkt som en løftet pegefinger om, at vi skal huske at passe på naturen. Hun vil meget hellere fortælle de positive historier om de dyr, vi omgiver os med i den danske natur, og opfordre til, at vi selv kommer ud og oplever, hvor fascinerende de er.

- Det er en børnebog, og det er meget sjældent, at jeg i min formidling prædiker, hverken til børn eller voksne. Jeg vil hellere begejstre og inspirere. Og så behøver jeg ikke fortælle dig, hvorfor det er vigtigt, at der er andre arter, for det opdager du selv. Hvis du synes, zebraedderkoppen er dybt fascinerende og nuttet, har du heller ikke lyst til at splatte den, forklarer Vicky Knudsen.

Og i stedet for at skrive, at vi er i gang med den sjette masseuddøen og at mange insektarter risikerer at forsvinde, opfordrer hun til, at man efterlader en kvasbunke i haven, fordi det giver haven et rigere dyreliv i stedet for en græsørken.

- Jeg har meget lidt fokus på, hvorfor vi skal have den og den art, og hvad den drager af nytte for os. Det er en meget typisk tankegang, vi har. Hvis vi ikke kan bruge dyret til noget, er vi ligeglade med det, så skal det bare væk, siger Vicky Knudsen.

Vickys vilde verden udgives fra Politikens Forlag 8. oktober.

Annonce
Odense For abonnenter

Dyrt at køre uden partikelfilter: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Nyborg

Pas bedre på de grønne byrum

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Annonce