Annonce
Fyn

Kendt forsvarer om teleoplysninger: Skandale for vores retssystem

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage mener, at det både er en skandale, at der er fejl i teleselskabernes oplysninger tilbage til 2012, og at politiet ikke omgående orienterede dommere og forsvarere, men holdt det hemmeligt i flere måneder. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Det er ikke umuligt, at fejlen om teleoplysninger i retssager ikke har haft nogen reel betydning, men den giver en kæmpe mistillid til både politiet og retssystemet, mener Mette Grith Stage, kendt forsvarsadvokat fra fynske sager.
Annonce

Anklagere, forsvarere og dommere har altid taget det for givet, at man kunne stole på teleoplysninger fra teleselskaberne, som er blevet fremlagt i retssager, for korrekte og fyldestgørende.

Men det er ikke længere tilfældet, mener forsvarsadvokat Mette Grith Stage, kendt fra mange fynske retssager, og som kalder fejlene i politiets konvertering af masteoplysninger fra teleselskaberne for intet mindre end en skandale for vores retssystem.

- Det lyder måske dramatisk, men man skal jo huske på, at teledata spiller en væsentlig og måske endda afgørende rolle i mange straffesager, siger forsvarsadvokaten.

Det gælder både småsager, hvor der måske kun er 30 dages fængsel på spil til store straffesager, hvor en person idømmes mange års fængsel. Og ligesom domstolene, forsvarere og anklagere har stolet på dna-undersøgelser og fingeraftryk har man også gjort det med oplysninger om, hvilken mast, en mobiltelefon har været på.

- Dette i kombination med, at fejlen har eksisteret i så mange år, og at politiet, da de så endelig opdager den, ikke straks orienterer dommere og forsvarere, men holder det hemmeligt i flere måneder, gør, at jeg mener, at det er rimeligt at tale om skandale, siger hun.

Annonce

Mistillid til systemet

Præcis hvor mange af hendes sager, som eventuelt skal gå om, har hun svært ved at vurdere, og det hjælper ikke at kigge i arkivet. Som følge af dataloven sletter hun løbende afsluttende sager, så derfor er det på ren hukommelse.

Men det er heller ikke sikkert, at det nytter noget at gennemgå alle sagerne tilbage til 2012.

- Det kan sagtens være, at det viser sig, at ”skandalen” ikke har haft nogen reel betydning i en eneste sag. Men særligt for den, som er dømt i en sag med teleoplysninger, vil der jo være en kæmpe mistillid til både politiet og retssystemet som sådan, og den enkelte sidder og tænker, om det nu alligevel kan have haft en betydning for hans eller hendes sag, siger Mette Grith Stage.

Annonce
Annonce
OB

OB spiller første træningskamp mod Assens FC

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Brand i bus på lavbroen

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce