Annonce
Nordfyn

Kendo trækker tråde til samuraiernes fægtekunst

Landstræner Yukio Kato bor i Bogense og det var ham, der startede den nordfynske klub i sin tid. Nu skal han for første gang have to af klubbens juniorer med til EM. Foto: Thomas Gregersen
Landstræner Yukio Kato er sensei. Et ord der betyder "tidligere født" og viser respekt for læremesteren.

Bogense: Kendo-landstræner Yukio Kato, der står bag kendo-klubben på Kongslundskolen uden for Bogense, har selv trænet den gamle fægtekunst, siden han var fem år. Gennem sin barndom og ungdom trænede han hver dag i Gedatsu-kai i Kitamoto City, Saitama lige uden for Tokyo, hvor han også havde en personlig træner. Siden Yukio Kato kom til Danmark for at studere i 1990’erne har han været en central person i dansk kendo.

- Der er ingen tvivl om, at der venter vores to juniorer nogle hårde modstandere ved EM, men sporten er stadig på et andet niveau i Europa end i mit hjemland Japan, fortæller Yukio Kato, der var med ved VM i Tokyo i 2015.

Han har stået i spidsen for det danske landshold ved flere store mesterskaber siden 2002 og har også deltaget som aktiv kæmper.

Kendo er en af de ældste budo-discipliner og stammer tilbage fra samuraiernes epoke i det feudale Japan omkring 1600-tallet, hvor kampsporten markerede et skifte i måden at træne sværdkamp.

Før kendo blev standard trænede man fægtekunst med rigtige sværd, men det viste sig at være lidt uhensigtsmæssigt i forhold til, at mange simpelthen døde eller mistede lemmer under træningen. Så siden 1600-tallet har man brugt bambussværd, der ligesom de enkelte dele af den tunge rustning kaldes ved deres traditionelle japanske navn.

Bambussværdet kaldes ”fukuro-shinai” og den karakteristiske lukkede hjelm kaldes ”men”.

Der er cirka 100 kendokæmpere i Danmark fordelt på syv klubber rundt omkring i landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce