Annonce
Indland

Kender du Fyn? Kæmpen fra istiden

Damestenen ved Hesselager er Danmarks størets sten. Den anslås at veje 1000 ton. Foto: Michael Bager

Danmarks største sten kan opleves Sydøstfyn og er løsningen på gårsdagens visuelle quiz.

Annonce

Den er på størrelse med et lille parcelhus og ligger klippestabilt forankret i jorden nord for Hesselager. Damestenen med sine anslåede 1000 tons og 10 meters højde er Danmarks suverænt største sten - og også løsningen på onsdagens "Kender du Fyn-quiz", hvor redaktionsdronen er rundt til spændende fynske steder og seværdigheder.

Det var sommerens sidste omgang med "Kender du Fyn", og her var Daniel Heide Birkemose hurtigst til at komme med svaret, da quizzen var lagt ud på Fyens.dk.

Den store afrundede granitklump kan takke istidens gletsjere for liftet fra Sydsverige til Fyn, hvor den ankom for omkring 14.000 år siden. Sporene fra rejsen ses stadig som striber i vandreblokkens overfade.

Tidligere havde man en anden forklaring på, hvordan den gigantiske sten var havnet midt på en mark: En troldkvinde på Langeland havde set sig sur på de larmende kirkeklokker i Svindinge og derfor kylet den store sten efter kirken. Kastet blev dog pareret af en engel, og den dag i dag kan man stadig se aftrykket af englens fod i stenen. Kig selv efter.

Damestenen ved Hesselager. Foto: Michael Bager
Annonce

Troede det var grundfjeld

På nordsiden af Damestenen er der gravet et dybt hul, som afdækker det meste af den side. Udgravningen stammer fra 1840'erne, hvor man ville undersøge, om stenen var et stykke af selve grundfjeldet, som ragede op. Man nåede aldrig at komme helt ind under stenen, så dens nøjagtige højde og vægt er stadig ukendt.

Selve stenen blev fredet i 1846, mens den omkringliggende matrikel blev fredet i 1941. Området ejes af Svendborg Kommune. Der er offentlig adgang, og det er tilladt at kravle på stenen.

Damestenen ved Hesselager. Foto: Michael Bager
Annonce

Flyv med en tur over Damestenen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

Annonce