Annonce
Livsstil

Kend forårets tegn i naturen: En myre med madpakke eller en vippende vipstjert

Et tørt forår giver stor sandsynlighed for mange mariehøner i sensommeren. Foto: SGR Photography/Colourbox.dk
Frem med havemøblerne og ud og fang solens livgivende stråler. Det er dejligt at sidde der og nyde. Men du er ikke alene. Og faktisk er du bagud, før du har sat dig. For naturen er allerede hoppet i løbeskoene og er i fuld gang med at gøre klar til endnu en produktiv sommer. Under og omkring dig er der tegn på liv og forår, og hvis du vil, kan du opleve det - selv fra havestolen.

På vippen af vinter

Viben er en klassisk forårsbebuder, men den skal du ofte på marker for at finde. Mange haver får derimod besøg af den hvide vipstjert, der om foråret skifter Middelhavet ud med villahaver nordpå. Kend den på den lange og næsten konstant vippende hale og på dens hvide krop med sorte tegninger på ryg og hoved.

Annonce

Myreguf i martsvioler

De fleste kender historien om blomsten og bien, men en anden af forårets fine fortællinger er den om blomsten og myren. Efter påskeliljerne takker af, springer martsviolen ud, og den lille lilla urt har indgået et fint samarbejde med myrerne. På violens frø sidder en lille madpakke bestående af fedt og protein, som er et myrelegeme.

Myrer bruger martsviolen som madpakke. Foto: Andrei Shupilo/Colourbox.dk

Myren henter frøet med madpakken og bærer det hjem i tuen til de sultne larver. Frøet bliver fint affaldssorteret uden for tuen, og violen kan påbegynde et nyt liv. Noget for noget.

Annonce

Fra 25 hjerteslag i minuttet til 1000

Danmarks eneste flyvende pattedyr, flagermusen, går i dvale fra omkring midten af september og frem til først i maj. I sin dvale slår dens hjerte cirka 25 gange i minuttet. Når du ser den på jagt efter insekter i sommernatten, er det med op til 1000 hjerteslag i minuttet.

Annonce

Markmusens rede bliver dronningeslot

Fra havestolen har du måske set humlebiens dronning summe af sted ved forårsblomsterne, men hun er ikke interesseret i deres pomp og pragt - endnu. Hun er på boligjagt for at sikre et lunt sted til sine æg, og til det har hun mere brug for et håndværkertilbud, som for eksempel en forladt muserede.

Humlebiernes dronning bruger foråret på at finde et trygt sted at lægge sine æg. Foto: P. Qvist/Colourbox.dk

Den er allerede isoleret med græs, hår og mos, og så må den gerne ligge tæt på nektar, så hun ikke skal efterlade æggene for længe ad gangen.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.

Annonce

Tudseæg til hugormehannen

Hugorme-hannen står først op, når foråret kommer. Hunnen derimod venter en måneds tid endnu. Hannens sæd skal nemlig modnes, så den er klar, når hunnen vågner. Du kan være heldig at spotte hannerne på en solbeskinnet plads for eksempel i hedeområder.

Hugorme spiser gerne æg fra frøer og tudser, og de lægger allerede æg fra marts.

Så er der morgenmad.

Observatoriet i Brorfelde

Observatoriet i Brorfelde på Midtsjælland er en sciencepark og et videnskabsmuseum med fokus på naturvidenskab - lige fra Jordens indre til det ydre rum.

Christian Schubert, Eline Asmussen og Jonas Storm er formidlere på Observatoriet og er til daglig dem, gæsterne møder, når de besøger scienceparken, der ligger 15 kilometer syd for Holbæk. 

De tre formidlere fortæller om alt mellem himmel og jord, men er mere præcist specialiserede inden for biologi, geologi og astronomi. Deres primære opgave på Observatoriet er at opmuntre andre til være nysgerrige på naturvidenskabens forunderlige verden.

I denne klumme deler de inspiration til, hvad du kan spotte i naturen i foråret. 

Christian Schubert, Eline Asmussen og Jonas Storm er formidlere på Observatoriet i Observatoriet. PR-foto
Annonce

Svaner på rede

Svanen var tæt på at uddø i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Det er ikke det bedste at være dårlig til skjul og en stor fugl, når jagten går ind. Bestanden nåede ned på bare fire-fem par. I dag er svanen fredet.

Svanerne bygger rede og lægger æg i det tidlige forår.

Svanen lægger æg i foråret. Foto: Volodymyr Burdiak/Colourbox.dk
Annonce

Tak for hygge, geddefar, og farvel

Fra 15. marts til 30. april er gedden fredet, da de yngler i det lave vand. Hunnen takker ofte hannen for hans kærlighed ved at spise ham efter parringen.

Annonce

Sommer på vingerne

Sommerfugle rimer bedre på sommer end forår, men nogle af de smukke flaksende sommerfugle kan ses allerede nu. Det gælder for eksempel nældens takvinge, dagpåfugleøje og citronsommerfuglen.

Sidstnævnte er som regel den første til at dukke op i marts og april.

Annonce

Tør marts kan betyde mariehøne-år

Marts har været usædvanlig tør i år, og det kan betyde, at vi får et såkaldt mariehøne-år med store koncentrationer af de små røde og sortprikkede biller på strande, ved havnebassiner og generelt ved vandet sidst på sommeren. Tørken betyder nemlig flere bladlus, som mariehønerne elsker, og jo flere bladlus desto flere mariehøner.

I år kan det blive et mariehøne-år. Foto: Renáta Uri/Colourbox.dk

Mariehønerne kan ikke lide at flyve over åbent vand, så når de når en vandkant uden udsigt til land, stopper de op, hvilket resulterer i de store koncentrationer. I deres jagt på drikkevand forveksler de nemt badegæster med planter, så hvis du bliver bidt af mariehøner ved vandet, er det bare en tørstig bille, der prøver lykken.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Erhverv

Revisionsfirma gør op med branchens hårde arbejdspres: Her skal man ikke have dårlig samvittighed over at gå til tiden

Odense For abonnenter

Flere kilo hash fundet i lejlighed: Men dommer blev ikke overbevist af politiets beviser

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Odense

Så gik den ikke længere: Kæmpe eventsted er endnu en gang ramt af konkurs

Kerteminde For abonnenter

Mor og søn fandt indbrudstyv bag en skraldespand: Samme dag fandt far og søn en anden tyv på en mark

De giver den gas: Ordblinde håndværkere har succes med Danmarks største 3D-printer farm

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

For abonnenter

Direktør: Politikerne skal huske, hvad de har lovet de lokale medier

Assens

Utålmodige vinterbadere i opråb: - Det vil være spild af borgernes skattekroner at renovere denne bygning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

OB

14.000 til pokalfinalen- så mange fynboer har aldrig tidligere set OB i en kamp i dette årtusinde

Annonce