Annonce
Kultur

Kend din by: Fire byture tager dig med til åerne - og ud på kirkegårdene

De er et par erfarne herrer som byguider, Orla Duedahl til venstre og Poul Ulrich Jensen. De viser rundt igen ved Vejle Stadsarkivs byvandringer de kommende uger. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Guiderne giver fortællinger fra middelalder til midtbyplan, når Vejle lægger gader til fire byvandringer de kommende uger.

Vejle: Vi skal ud at vandre, hvis vi skal være sammen. Sådan lyder en sætning, som Byhistorisk Selskab for Vejle har lært af coronatiden. Derfor har selskabet tilrettelagt fire byvandringer de kommende uger. Der er 25 pladser på hver tur.

Første tur, tirsdag 25. maj klokken 19, ledes af historiker og tidligere arkivar på Vejle Stadsarkiv Poul Ulrich Jensen. Emnet er Vejles å'er, og mødested er Rådhustorvet.

Næste vandring finder sted tirsdag 1. juni fra klokken 19. Guide og historiefortæller Orla Duedahl om Vejle fra middelalderby til midtbyplan.

Annonce

Mødestedet er byens ældste byggeri, Sct. Nicolai Kirke, og turen runder også Grønnegade, visse baggårde, Vejle Midtpunkt, Klostergade og Fjellegade, lige som Den Smidtske Gård er ét af turens stoppesteder.

Rundture på kirkegårde

De sidste to byvandringer foregår begge på kirkegårde med tidligere provst over Vejle Provsti Leif Arffmann i front. Tirsdag 8. juni klokken 19 gælder det "Gamle Kirkegård". Vejles ældste kirkegård lå rundt om Sct. Nicolai Kirke, men blev 1825 flyttet til den nuværende placering ved Jacob Gades Stræde.

Gamle Kirkegård er et af målene på de fire byvandringer i Vejle i år. På den kirkegård findes mange stikord til Vejles historie, blandt andet nonnernes gravsten. Arkivfoto: Jørgen Hasseriis

Kirkegården hed ved flytningen i 1825 ”Den Nye Kirkegård”, men er siden da blevet til ”Gamle Kirkegård”. I vandringen følger vi kirkegårdens flytning og får et indtryk af de mange historiske gravsteder på Gamle Kirkegård. Her fortælles meget af Vejle bys historie.


Kirkegården hed ved flytningen i 1825 ”Den Nye Kirkegård”, men er siden da blevet til ”Gamle Kirkegård”. I vandringen følger vi kirkegårdens flytning og får et indtryk af de mange historiske gravsteder på Gamle Kirkegård. Her fortælles meget af Vejle bys historie.

Fra artiklen


Mødested er Sct. Nicolai Kirkes hoveddør på Kirketorvet.

Annonce

Kendtes gravsteder

Tirsdag 15. juni klokken 19 handler det om Østre Kirkegård, der fejrer 150-års jubilæum i år. Her mødes man ved Øster Kirkegårds hovedindgang på Langelinie.

På turen omtales blandt andet gravsteder for nogle af byens store erhvervsmænd som Hess og Windfeld-Hansen, men kirkegården rummer også gravene for digteren Anton Berntsen og komponisten bag ”Blå Roser”, Paul Lekytié.

Der åbnes for pladsbestilling en uge før hvert arrangement.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Assens

Boldklub plages af glasskår og skrald næsten hver weekend: - Det er ikke rart for hundene at få glasskår op i poterne

Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

Taske med computer stjålet ved Årslev

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Annonce