Annonce
Nyborg

Kemikalieudslip hos Munck Asfalt: Indsatsleder overvejede at lukke motorvejen

Der var masser af blå blik hos Munck Asfalt mandag formiddag, men virksomhedens egne folk havde styr på situationen. Foto: Kasper Riggelsen
Det interne beredskab hos Munck Asfalt tog selv affære, da 50-100 liter af en ætsende kemikalie løb ud af tank på Toftegårdsvej.

Nyborg/Hjulby: Både beredskab, politi og kommunens miljøvagt blev tilkaldt i forbindelse med et kemikalieudslip hos Munck Asfalt på Toftegårdsvej mandag formiddag.

Ifølge indsatsleder Michael Hansen var op mod 100 liter stærkt ætsende væske sevet ud af en tank og dannede et langt spor inde på virksomhedens område.

Det interne beredskab havde dog selv sørget for at lægge kattegrus på og stod også for oprydningen bagefter.

Annonce
Tanken, der skulle videre til Grønland, slog læk, mens den befandt sig på det asfalterede område. Den blev efterfølgende kørt ind i en af vaskehallerne, hvor resten af indholdet blev flyttet. Foto: Kasper Riggelsen

- Vi skulle sådan set ikke gøre noget. De fik også selv tømt den 1000 liter store palletank, der var utæt og fik rekvireret en slamsuger til at tømme graven inde i vaskehallen, tilføjer han.

En del af væsken løb således ud i forbindelse med, at man flyttede den fra en tank til en anden.

Indsatslederen fik alligevel sit at tænke på i forbindelse med udslippet. Ifølge de første beregninger af sikkerhedsafstanden til udslippet kunne det nemlig blive aktuelt at lukke motorvejen. Men det ændrede sig, da vindretningen lidt efter skiftede.

Indsatsleder Michael Hansen havde ikke travlt, men fik alligevel sit at tænke på. Foto: Kasper Riggelsen

Dermed lå sikkerhedzonen nu på den "rigtige" side af motorvejen, nemlig inden på Munck Asfalts egen grund, forklarer indsatslederen.

Klæbrig masse

Det pågældende kemikalie, Wetfix, bruges til at få de forskellige dele i asfalten til at hænge bedre sammen. Der er tale en tykflydende, klæbrig masse, og derfor var det også forholdsvis let at identificere og inddæmme, fortæller administrerende direktør i Munch Asfalt, Jan Nørregaard.

Vaskehallen blev efterfølgende spulet med rent vand. Foto: Kasper Riggelsen

Det var ansatte fra virksomheden selv, som opdagede, at der var slået en læk i tanken i forbindelse med, at den skulle flyttes.

- I den situation bliver der givet besked videre til vores miljøkoordinator. Vedkommende sørger for, at udslippet begrænses og tager samtidig til myndighederne. Det ser altid voldsomt ud, når der kommer så mange blå blink på én gang, men heldigvis er omfanget af selve udslippet begrænset, konstaterer direktøren.

Præcis, hvordan lækken kunne opstå, er endnu ikke opklaret, men ifølge Jan Nørregaard må den været stødt på en eller anden form for skarp genstand.

De nærmere omstændigheder skal nu undersøges nærmere. Samtidig har man aftalt med beredskabet, at man skal holde øje med, om der efterfølgende dannes oliefilm.


Foto: Kasper Riggelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce