Annonce
Odense

Kemi-afsløringer: Politikere er rystede og taler om mulig politianmeldelse

39 ton kemi er forsvundet sporløst forsvundet, og 31 ton står stadig tilbage på adressen Nordbirkvej 4 i Seden. Den tilbageværende kemi er både blevet flyttet rundt, som her udenfor, og der har ifølge Odense Kommune været tændt et stort bål ved siden af. Foto: Odense Kommune, taget 2. oktober 2018.

Fyens Stiftstidendes afsløringer de seneste dage ryster politikere med ansvar for miljøområdet. - Jeg håber, at forholdene kan meldes til politiet, siger Anders W. Berthelsen (S). Kemikalie-sagen fra Seden bliver et punkt på næste møde i By- og Kulturudvalget.

De seneste dages afsløringer i Fyens Stiftstidende af, at 39 ton farlige kemikalier siden foråret 2017 er sporløst forsvundet fra en erhvervsejendom i Seden nord for Odense, samt at de tilbageværende 31 ton kemi på stedet behandles på en alt andet end betryggende vis af den nye lejer Årslev Entreprenørforretning, ryster politikerne i By- og Kulturudvalget.

- Det er med stor bekymring, at jeg læser om forsvundne kemikalier, manglende dokumentation og problematisk opbevaring, siger den ansvarlige rådmand for miljøområdet Jane Jegind (V).

- Det er rystende, at en lokal virksomhed tilsyneladende håndterer farlige kemikalier på en så uansvarlig måde, at de er til fare for borgere i Odense, siger Anders W. Berthelsen (S).

Annonce

Sagen kort

Siden før jul har Fyens Stiftstidende fulgt sporene i sagen om virksomheden Printlines konkurs i slutningen af 2016 og alt det, som skete derefter.

Fredag afslørede avisen, at tonsvis af farlig kemi er sporløst forsvundet fra ejendommen på Nordbirkvej 4 - efterladt efter virksomheden Printlines konkurs i slutningen af 2016.

De mange ton kemi, der mangler, fremgår af to lister fra henholdsvis foråret 2017 og 17. januar i år. Samlet set mangler der dokumentation for, hvor i alt 39 ton kemi er blevet af.

Medejer og direktør i Seden Ejendomsinvest Torben Brandt Rasmussen fastholder, han kan redegøre for alle kemikalier, der er bortskaffet. Men dokumentationen har han trods gentagne henvendelser fra Odense Kommune ikke leveret, ligesom han heller ikke har ønsket at fremlægge dokumentation i avisen.

Lørdag kunne avisen fortælle, at der fortsat står 31 ton farlige kemikalier på Nordbirkvej 4, herunder saltpetersyre og svovlsyre i stærke koncentrationer, som i dag er overladt i ukyndige hænder.

Ejeren af Nordbirkvej 4 er selskabet Seden Ejendominvest. Medejer og direktør Torben Brandt Rasmussen siger, at han kan dokumentere, hvor al kemi, der er bortskaffet, er forsvundet hen, men Odense Kommune har trods gentagne opfordringer ikke modtaget dokumentationen. Torben Brandt Rasmussen har heller ikke overfor avisen fremlagt dokumentation. Foto: Michael Bager

Får en orientering tirsdag

Kristian Guldfeldt (K) frygter, miljøet kan have lidt overlast.

- Jeg bliver bekymret for vores miljø og natur, når jeg hører sådan en historie, og jeg kan kun frygte for konsekvenserne, hvis de mange ton kemikalier, som man i øjeblikket mener, der mangler, ikke er blevet bortskaffet korrekt.

Jane Jegind oplyser, at kemi-sagen nu bliver et punkt på dagsordenen på det næste møde i By- og Kulturudvalget, der finder sted tirsdag.

- Jeg har på baggrund af Fyens Stiftidendes artikel spurgt ind til det i forvaltningen idag, og der planlægges med, at vi i By- og Kulturudvalget vil få en orientering på tirsdagens udvalgsmøde, så vi kan følge sagen. Målet er, at der hurtigst muligt kommer styr på sikkerheden, og at der redegøres for, hvor de forsvundne kemikalier er.

Håber på politianmeldelse

Anders W. Berthelsen ønsker, at sagen om de forsvundne og farlige kemikalier skal undersøges helt til bunds.

- Jeg håber, at forholdene kan meldes til politiet og kan blive undersøgt grundigt, og at straffen er hård. Både hvis virksomheden har skilt sig af med 39 ton kemikalier på en ulovlig måde, og hvis de tilbageværende 31 ton opbevares uforsvarligt, siger han og tilføjer:

- Desuden er det vigtigt, at de forsvundne mængder findes igen, så de ikke er til skade for miljø og mennesker. Ejeren af virksomheden må ud med sproget i stedet for bare at henvise til sin advokat.

Jane Jegind er enig i, det bør føre til en politianmeldelse, hvis der er sket noget ulovligt.

- Såfremt forvaltningen kan konstatere lovovertrædelser, skal de selvfølgelig politianmeldes, men det regner jeg med, vi er klogere på efter tirsdagens udvalgsmøde, siger hun.

Vandcenter Syd har på baggrund af de seneste dages afsløringer indledt en undersøgelse, der skal forsøge at kaste lys over, om de forsvundne kemikalier kan være endt i kloakken. Vandcenteret understreger dog, at det ikke er sikkert, at kemikalierne vil kunne spores, såfremt det er sket.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce