Annonce
Assens

Katten Basse skudt med haglgevær: - Det er lidt uhyggeligt

Katten blev kaldt Basse, fordi man troede, at det var en dreng. Men da Jytte Pedersen tog katten til dyrelægen, fandt hun ud af, at Basse var en pige. Navnet er alligevel hængt ved. Privatfoto
Fredag så 71-årige Jytte Pedersen sin kat Basse blødende, hvorefter hun skyndte sig hen på Dyrehospitalet AniCura i Odense. Katten blev straks aflivet, hvorefter dødsårsagen kunne fastslås: Et hagl i brysthulen.

Flemløse: Det er da mærkeligt, tænker 71-årige Jytte Pedersen, da hun fredag på sin villas terrasse finder opkast og afføring fra sin kat. Der er blod i.

- Jeg begyndte at kalde på hende. Hun jamrede, så jeg ringede efter mit barnebarn.

Sammen finder de seksårige Basse gemme sig i sin yndlingsbusk, men da Jytte Pedersen samler hende op, får hun blod på tøjet. Hun må være blevet bidt, ræsonnerer hun, og skynder sig ind på Dyrehospitalet Anicura i Odense.

Men indgangssåret er helt rundt. Derfor formoder dyrlægen, at den er blevet skudt, fortæller administrerende direktør på dyrehospitalet, Mette Nielsen.

Da katten ikke står til at redde, vælger de sammen med Jytte Pedersen at aflive den, hvorefter et røntgenfotografi bekræfter mistanken. Basse har et hagl i brysthulen tæt på hjertet.

- Det er lidt uhyggeligt. Det var det i hvert fald for os, for hun var en fredelig, lille kat, fortæller Jytte Pedersen.

Gennem tiden er katte blevet ramt af hagl af jægeres fejlskud, andre gange er de blevet udsat for drengestreger. Men i dette tilfælde ser det ud til, at Basse har været udsat for en bevidst gerning, siger Mette Nielsen:

- Hun er skudt en enkelt gang. Derfor ved personen formodentligt, hvad denne laver, for der er ramt ret præcist.

Annonce

Et fantastisk dyrehospital

Jytte Pedersen vil gerne igennem avisen rose Anicure Dyrehospital i Odense for, hvordan de håndterede situationen:

- Det er et fantastisk dyrehospital med fantastiske mennesker. De var så søde og havde meget empati for, at vi var så kede af det. De tog sig tid til os.

Efter Basse var aflivet opfordrede dyrelægerne Jytte Pedersen til at snakke med sin naboer. Ingen havde dog hørt om noget. Dog havde en nabo fundet en død kat engang, og ellers var der kun løse rygter.

- Ingen havde hørt eller observeret noget. Det er lidt mærkeligt, for den bevægede sig aldrig langt væk fra vores bolig, siger Jytte Pedersen.

Hun blev også opfordret af dyrehospitalet til at anmelde drabet til politiet, fordi det er en overtrædelse af Dyreværnsloven. Men Jytte Pedersen har ikke gjort det, da hun ikke ønsker ballade.

- Man kan jo ikke beskylde nogen for noget. Men det er meget vigtigt for mig at sige tak til dyrehospitalet. Og så skal jeg nok ikke have flere dyr, for det var meget ubehageligt.

Annonce

Ingen andre døde katte

Omkring år 2014 var der i Assens Kommune problemer med nedskydning af katte, men inden for de sidste par år har hverken Anicura i Odense eller Dyrelægeringen i Glamsbjerg modtaget nogen sager.

- Vi har oplevet det et par gange i løbet af de sidste par år, men det er ved at være lang tid siden, fortæller administrerende direktør i Dyrehospitalet Anicura i Odense, Mette Nielsen.

Det samme fortæller dyrelæge Mogens Brix fra klinikken i Glamsbjerg, som generelt ser en bedring i måden, hvorpå mennesker omgås katte:

- Katte har i lang tid haft en lavere status end hunde, og det har været et problem. Men nu ser jeg en bedring i holdningen til det at have kat og i forhold til at tage ansvar.

Det betyder dog ikke, at kampen for kattenes rettigheder er overstået. Den Danske Dyrlægeforening kæmper til stadighed for at beskytte katten gennem indførsel af obligatorisk mærkning, så de kan spores tilbage til en ejer. Det gælder i dag for hunde.

Sådan er loven om ejerkatte

Ifølge Mark- og Vejfredsloven er katteejere forpligtet til at holde katten på egen grund. Men katte er af natur strejfere, hvilket for nogle naboer kan være frustrerende.

Hvis katten kommer ind på din grund, må den jages væk, siger loven også. Det skal dog ske på en måde, så dyret ikke oplever unødvendig smerte eller lidelse.

At skyde en kat er en overtrædelse af loven, men man må gerne skræmme katten eller sprøjte vand på den. Med én undtagelse: Du må aflive en kat uden forudgående advarsel, hvis den angriber eller frembyder overhængende fare for andre husdyr, mennesker eller ejendom.

Hvis du fanger dyret, skal du hurtigst muligt, og senest inden for 24 timer kontakte ejeren. Hvis du ikke kender ejeren, skal du kontakte politiet. De kan pålægge kattens ejer en bøde.

Indtil Mark- og Vejfredsloven blev ændret i 2014, var det tilladt at skyde omstrejfende katte. Lovændringen blev lavet, efter hunden Balder blev skudt af en genbo i Odsherred, efter hunden gentagne gange var trængt ind på hans grund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce