Annonce
Nyborg

Kastede bord efter sosu-hjælpere: Dømt til psykiatrisk behandling

Arkivfoto: Jens Wognsen
53-årig mand fra Østfyn mistede besindelsen, da han fik besøg af en mandlig social- og sundhedshjælper. Et enkeltstående tilfælde, oplyser Nyborg Kommune.
Annonce

Nyborg: I midten af retssalen sidder en mand i en islandsk sweater. Han er ved at forklare, hvorfor det gik galt, da han tilbage i april 2018 gik til angreb på en social- og sundhedshjælpere, der skulle hjælpe ham med noget medicin.

- Jeg lider af angst og depression, og når jeg har dem på samme tid, bliver jeg nødt til at afreagere. Den dag havde jeg det rigtig dårligt, forklarer manden.

Han er 53 år gammel og har tydeligvis ikke haft noget nemt liv.

- Jeg er før blevet misbrugt af en mandlig sosu-hjælper, så jeg stoler ikke på dem. Jeg skubber dem væk, når de kommer for tæt på, fortæller han.

Derfor gik det galt den dag i april 2018, hvor den mandlige social- og sundhedshjælper fra Nyborg Kommune trådte ind i hans lejlighed på Østfyn.

Sosu-hjælperen var ikke tryg ved at lade sin kvindelige kollega være alene i lejligheden med den psykisk syge mand, så selv om han godt vidste, den 53-årige havde det svært med mandlige sosu-hjælpere, gik han op i lejligheden.

Annonce

Kastede bord

I retten forklarede den mandlige sosu-hjælper, at synet af ham tilsyneladende fik den 53-årige tiltalte helt op i det røde felt.

- Han råbte, at jeg skulle skride. Jeg sagde til min makker, at vi skulle af sted nu, men beboeren rejste sig og gik truende hen imod mig og slog ud, forklarede sosu-hjælperen.

Han blev ramt af tre-fire slag, og blev skubbet bagud. I retten beskrev han dog selv slagene som ikke særligt voldsomme.

Han tvang beboeren ned på gulvet, men han rejste sig hurtigt igen, hvorefter han blev skubbet og faldt ned i en sofa. Han tog den kvindelige sosu-hjælper med i faldet, men ingen af dem kom til skade.

De skyndte sig derefter ud til deres biler på en parkeringsplads ved ejendommen.

- Og da vi skulle til at køre, kom beboeren ud og kastede et lille sofabord ud fra altanen. Det landede et stykke fra os, forklarerede sosu-hjælperen i retten.

Den 53-årige tiltalte forklarede selv, at han ikke kastede bordet for at ramme de to sosu-hjælpere. Han var blot oprørt og havde brug for at afreagere på noget.

Og det gik så ud over sofabordet.

Annonce

Enkeltstående tilfælde

Ifølge presseansvarlig i Nyborg Kommune, Lone Mørup, er det sjældent, sosu-hjælpere og andet plejepersonale bliver udsat for vold i deres arbejde hjemme hos psykisk sårbare borgere.

Hun karakteriserer episoden, hvor den 53-årige mand mistede besindelsen, som et enkeltstående tilfælde.

- Det skete for halvandet år siden, og siden da er der ikke sket noget lignende, oplyser Lone Mørup.

Hun ved ikke, hvorfor episoden her blev meldt til politiet.

- Men fra kommunens side ser vi det som en enkeltstående sag, der ikke er repræsentativ for det, der foregår på sundhedsområdet, tilføjer Lone Mørup.

Sagen har i øvrigt været hele halvandet år undervejs, fordi der skulle foretages en udredning af den tiltalte af blandt andet Retslægerådet.

Retslægerådet har efterfølgende anbefalet, at den 53-årige mand ikke idømmes fængselsstraf, men derimod en dom, der gør det muligt for kommunen at anbringe ham på en institution og i psykiatrisk behandling de næste fem år.

Det blev da også den dom, Retten i Svendborg valgt at afsige, og som den dømte modtog.

- Jeg har før boet på en institution, og det kunne jeg godt lide. De var gode til at tage sig af mig. konstaterede han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce