x
Annonce
Erhverv

Kasserer tusindevis af planter: Køb vores blomster

Tomme halvcontainere hos PKM nord for Odense, som normalt ville være fyldt med planter på vej til distribution. PKM og resten af branchen opfordrer danskerne til at støtte branchen og købe danske blomster til haven. Foto: Christian Nordholt
Mens markederne lukker ned i udlandet, brænder danske gartnere inde med tusindevis af blomster. Nu opfordrer branchen danskerne til at købe flere danske blomster.

De tyske blomstermarkeder og grossister i Østrig og Schweiz lukker ned på stribe.

Det betyder, at de danske gartnere kasserer klokkeblomster og "brændende kærlighed" i tusindevis i disse dage. Alene i sidste uge kasserede formanden for de danske potteplanteproducenter i Flora Dania, Nicolai Abilgaard, 100.000 blomster.

Han har en klar opfordring til de danske kunder.

- Vi kan ikke sælge alle vores blomster på det danske marked, men jeg vil da gerne opfordre vores kunder i Danmark til at købe flere blomster og købe dansk, for vi har brug for det i branchen, siger direktøren i By Growers.

By Growers er den største danske producent af potteplanter, som netop i denne uge er på vej ind i højsæsonen, fortæller han.

Det er bl.a. til markederne i det sydlige Tyskland, Østrig og Schweiz, de normalt sender fyldte lastbiler afsted til. Men i år står alt mere eller mindre stille på grund af corona-udbruddet.

- Der bliver færre steder at sælge dem, og vi frygter selvfølgelig, at det hele lukker ned også i Danmark, så vi ikke har nogen steder at sælge blomsterne, siger han.

Budskabet er det samme fra direktør i PKM-gartneriet nord for Odense, hvor Anett Madsen har 200 ansatte i sving i sine væksthuse.

- Vi håber selvfølgelig bare, at folk ikke kun husker at købe toiletpapir og de nødvendige ting, der er fokus på lige nu, men også køber nogle blomster, når de handler, siger hun.

Planter bliver klargjort til udsmidning hos PKM. Corona-krisen har store konsekvenser for Gartnerierne i Odense. Den første del af året, med alle dets helligdage og traditioner, er gartneriernes højsæson. Den periode, hvor de største dele af årsomsætningen generes. Aflyste ordre gør at de i disse dage, brænder inde med flere hundredetusinde blomster og planter, de ikke kan få solgt, og som de derfor må smide ud. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Annonce