Annonce
Kerteminde

Kasper Olesen: Ny aftale om kommunernes økonomi ser ud til at sætte en prop i flere serviceforringelser

Kasper Ejsing Olesen (S) er borgmester i Kerteminde Kommune. Foto: Michael Bager

Kerteminde: Fredag løftede regeringen og Kommunernes Landsforening sløret for den aftale, de har indgået om kommunernes økonomi for 2020.

Selvom det indtil videre kun er de overordne tal for kommunernes økonomi, der er kendt, er Kerteminde Kommunes borgmester Kasper Olesen (S) positiv over for den overordnede aftale.

- Jeg synes, det er en forbedret aftale i forhold til det, vi har set de sidste mange år, siger Kasper Olesen.

- Der kommer flere penge ud til kommunerne med den aftale her, men som både KL's formand og finansministeren også sagde, så tror jeg ikke, vi kommer til at mærke et løft med den her aftale. Til gengæld så er der sat en prop i, at der ikke behøves laves så mange serviceforringelser, fortæller Kasper Olesen.

Aftalen betyder, at kommunerne får 2,2 milliarder kroner til mere velfærd, og den kommunale anlægsramme løftes med 19,1 milliarder kroner, så kommuner får mulighed for at forbedre skoler og institutioner.

Annonce

Overblik i næste uge

Hvad aftalen præcis kommer til at betyde for Kerteminde Kommune i kroner og ører, forventer borgmesteren at få et overblik over i næste uge.

- Vi kender endnu ikke fordelingsnøglen. Jeg kan bare se, at der er kommet flere penge til kommunerne over et.

- Vi ved, at samtlige kommuner her i landet har tre store udfordringer, og det er, at der kommer flere ældre, der kommer flere børn og så det specialiserede område. De tre ting koster flere penge, så derfor kan man godt sige, der er kommet flere penge, men hvad det giver af resultat, er svært at sige, fortæller Kasper Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce