Annonce
Middelfart

Kasper hædret for at jagte lommetyve: - Jeg har aldrig været bange for at konfrontere folk

Kasper Simon Jørgensen forsøgte at standse to lommetyve i sin Rema1000 butik i Nørre Aaby. Privatfoto.
27-årige Kasper Simon Jørgensen var i marts på arbejde i Rema1000 i Nørre Aaby, da to tyve forsøgte at stjæle en ældre kvindes pung. Han forsøgte ad flere omgange at standse tyvene - uden held. Men de oplysninger, han kunne give politiet endte med at føre til en anholdelse. Forleden modtog han så politiets hæder og en dusør på 1.000 kroner.

Nørre Aaby: - Det er en slags mavefornemmelse, jeg har opbygget. I alle de forretninger, jeg har arbejdet i, har jeg været den, der tog sig af butikstyve.

Og det var netop den efterhånden velkendte følelse, der opstod i maven på 27-årige Kasper Simon Jørgensen fra Tåsinge en dag i marts, da to udenlandske mænd trådte ind i Rema1000 i Nørre Aaby. En butik, som han på daværende tidspunkt var købmand i.

- Jeg kunne fornemme, at det var nogle typer, jeg skulle holde øje med. Derfor valgte jeg at sætte mig ud på kontoret og holde øje med dem på videoovervågningen, siger han og fortæller, at de to mænd havde en ret atypisk adfærd, da de bevægede sig gennem butikken.

- De gik og kiggede på de andre kunder og rodede lidt i varerne uden at tage noget eller gå efter noget specifikt, som en normal kunde ville gøre.

Annonce

De blev hædret:

Mogens Hansen og Jan Jannerup Andersen forsøgte at redde en mand, som tidligere på året kørte i havnen i Faaborg i sin bil. Det lykkedes dog ikke de to at redde manden op og ud af den synkende bil.

Fatma Al-Ali blev den 5. juli 2019 udsat for et røveri under sit arbejde i Fakta i Odense. Gerningsmanden stjal blandt andet forretningens pengekasse. Fatma Al-Ali løb efter gerningsmanden, hvor hun i forsøget på at tilbageholde ham blev tildelt et knytnæveslag i ansigt. Hun kæmpede dog videre og fik ham lagt ned på jorden. Hendes råb under forløbet fik flere personer til at hjælpe, indtil Fyns Politi nåede frem og anholdt manden.

Kasper Jørgensen overværede et organiseret tyveri i Rema1000 i Nørre Aaby den 12. marts, da en ældre kvinde blev forsøgt franarret sin pung af tre gerningsmænd. Kasper Jørgensen forsøgte at tilbageholde to af gerningsmændene, men det lykkedes dem at undslippe med trusler om vold. På trods af det fulgte Kasper Jørgensen efter dem og fik fat i deres nummerplade, som gjorde, at Slagelse Politi senere kunne anholde dem.

Den sidste borger, der fik en dusør, var forhindret i at modtage den. Den 24. april gik der ild i et stråtækt hus, hvor en beboer lå og sov. Borgeren kom kørende i sin bil, da han så, at der steg en røgsøjle op fra taget. Han løb ind i det brændende hus og fik vækket beboeren, og det lykkedes at få vedkommende og nogle dyr ud af huset.

Lige om lidt stjæler de hendes pung

Mens Kasper Simon Jørgensen sidder på kontoret og kigger på videoovervågningen kan han se, at de to mænd nærmer sig en ældre kvinde. Han er ikke i tvivl om, at lige om lidt stjæler de hendes pung.

Den ældre kvinde går op mod kassen, og de to mænd følger efter.

- Jeg skynder mig at løbe ind i butikken for at stoppe dem, fortæller Kasper Simon Jørgensen, som henvender sig til den ældre kvinde og spørger, om hun har sin pung på sig.

Da han spørger, forsøger den ene af de to mænd at distrahere ham med en øl med hul i, hvor væsken sprøjter ud.

Kasper Simon Jørgensen husker, hvordan den ældre kvinde er overbevist om, at pungen er i hendes taske, og da hun ikke kan finde den, får hun et chok.

- På det tidspunkt har jeg ringet op til politiet, og jeg fortæller dem, hvad der sker.

De to mænd benægter alt, men da en lille dreng finder kvindens pung på gulvet, forsøger mændene at forlade butikken. Kasper Simon Jørgensen følger efter dem, for han er sikker på, at de har forsøgt at stjæle pungen.

- Det sker desværre rigtig tit

På parkeringspladsen ændrer de to mænd adfærd og bliver truende. Den ene er dobbelt så stor som Kasper Simon Jørgensen, og da de sætter i løb i hans retning - den ene med knyttede næver og den anden med den ene hånd indenfor jakken, som om han har et våben, trækker købmanden sig lidt.

Stadig med politiet i røret følger Kasper Simon Jørgensen efter på afstand og når at notere registreringsnummeret på den bil, de kører fra stedet i høj fart i.

Og netop den oplysning gør, at politiet kan anholde tre rumænere i Slagelse, som kan knyttes til flere gerningssteder.

- Det sker desværre rigtig tit, har jeg erfaret. Man vænner sig lidt til det, selv om det ikke er sjovt. Der er mange, der ikke tør konfrontere folk, når de har gjort noget, de ikke måtte. Det har jeg aldrig været bange for. Selv om det ikke er rart, har jeg taget den nødvendige tørn, fortæller Kasper Simon Jørgensen, som siden episoden er flyttet fra Nørre Aaby til Nyborg og derfor ikke længere er købmand i Rema1000.

Sådan skal du handle, hvis du ser en forbrydelse

Jens Langdal er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi, og han giver her en række gode råd til, hvad man skal gøre, hvis man overværer en forbrydelse - for eksempel et indbrud eller et lommetyveri. Han understreger, at der er ikke er en fuldstændig opskrift på, hvordan man skal handle. Det vil altid afhænge af situationen.

1. Først og fremmest er det vigtigt at forsøge at få standset forbrydelsen. Det kan man eksempelvis gøre ved at råbe tyven an og gøre opmærksom på, at vedkommende er opdaget.

2. Trin to afhænger af situationen, understreger vicepolitiinspektøren. Vurderer man, at man har de fysiske kompetencer til at tilbageholde tyven, kan man vælge at foretage en civil anholdelse. Er man i tvivl, skal man lade være med at kaste sig ud i en situation, hvor man selv kan lide overlast.

3. I stedet skal man sørge for at få en god beskrivelse af situationen og af gerningsmanden. Det er vigtigt at lægge mærke til alt fra højde og drøjde til eventuelle køretøjer og nummerplader.

4. Og så skal man selvfølgelig give politiet et kald. Det kan være, at man af politiet bliver bedt om at følge efter gerningsmanden på behørig afstand. Det gælder eksempelvis af og til, når borgere ringer ind, fordi de kører bag en spritbilist, fortæller Jens Langdal.

Hædret for sit mod

Forleden var Kasper Simon Jørgensen inviteret forbi politigården i Odense, hvor han sammen med en håndfuld andre heltemodige fynboer blev hædret for den bemærkelsesværdige indsats.

Dét, at civile hjælper politiet, betyder en hel del, fortalte politidirektør Arne Gram blandt andet de modige fynboer.

- Det betyder, at vi har et ekstra sæt øjne og et ekstra sæt hænder, der hjælper os med de her meget specielle situationer, hvor der ofte vil gå tid, inden vi eller ambulancen kommer. Derfor er det så vigtigt, at dem, der er helt tæt på, tør og kan gøre noget. Vi sender et signal om, at vi er dybt taknemmelige for den intervention og den hjælp, som de yder, indtil den professionelle hjælp når frem, sagde han til avisen.

Alle de hædrede fik en gave af Fyns Politi og et beløb på mellem 1000 og 2000 kroner for deres indsats.

Det er anden gang, Kasper Simon Jørgensen bliver hædret for en indsats. Han har tidligere modtaget politiets hæder, fordi han får mange år siden standsede en ung mand, som forsøgte at drukne sig selv.

Kasper Simon Jørgensen (i orange) var en af de heltemodige fynboer, Fyns Politi hædrede for deres indsats. Foto: Christian Nordholt
27-årige Kasper Simon Jørgensen (i orange) var i marts på arbejde i Rema1000 i Nørre Aaby, da to tyve forsøgte at stjæle en ældre kvindes pung. Han forsøgte ad flere omgange at standse tyvene - uden held. Men de oplysninger, han kunne give politiet endte med at føre til en anholdelse. Forleden modtog han så politiets hæder og en dusør på 1.000 kroner. Foto: Christian Nordholt.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce